Infliximab-infuus (infuus met medicijnen)

9893.jpg
St. Anna Logo

Bij chronische darmontstekingen, zoals de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, is het mogelijk de ontstekingsreacties in de darmen te bestrijden met medicatie. We gebruiken hiervoor het medicijn infliximab. Dit middel heeft een aantal voordelen. Het remt het ontstekingsproces in uw darmen, waardoor uw buikpijn en ontlastingsfrequentie afnemen. U voelt zich beter. Ook bestaat de kans dat fistels (een onnatuurlijke verbinding tussen de endeldarm en de huid) verdwijnen door infliximab. Daarnaast is het meestal mogelijk uw gebruik van geneesmiddelen met corticosteroïden (zoals Prednison) af te bouwen.

 

Hoe werkt een infliximab-infuus?

U krijgt het geneesmiddel infliximab toegediend via een infuus (in uw hand of arm) volgens een afgesproken schema. Hiervoor komt u naar het klinisch dagcentrum beschouwend van het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Behandeling met  infliximab bestaat uit meerdere kuren. Tussen het eerste en tweede infuus zit 2 weken. 4 weken na het tweede infuus komt u voor de derde behandeling naar het ziekenhuis. Wanneer blijkt dat u baat heeft bij de behandeling met infliximab, komt u na de startbehandeling iedere 6 tot 8 weken bij ons terug voor een onderhoudsbehandeling.

 

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor een infliximab-infuus?

Zowel voorafgaand, tijdens de infuustherapie als bij de nazorg ontvangt u patiëntgerichte zorg door deskundige behandelaars. Patiëntveiligheid staat bij ons voorop. De behandeling vindt dan ook plaats onder supervisie van de maag-darm-leverarts. Om het risico op infecties te voorkomen, willen we voorafgaand aan elke infuusbehandeling weten of uw gezondheid op dat moment de toediening van het medicijn toelaat. U vult daarvoor elke keer een vragenlijst in. In ons dagcentrum houden we nauwlettend in de gaten hoe u op het infuus en het geneesmiddel reageert. Zo nodig behandelt de verpleegkundige u direct bij bijwerkingen, altijd in samenspraak met de MDL-arts.

Het proces

Voorbereidende maatregelen

Voorafgaand aan het behandeltraject laat u bij het laboratorium een mantoux-test (prikje onder de huid) doen en bij afdeling radiologie een röntgenfoto van uw longen maken. Met beide onderzoeken controleren we of u tuberculose heeft. Bent u ooit in contact geweest met iemand die tuberculose heeft (gehad)? Vertel u dat dan aan uw MDL-arts. Verder krijgt u het advies uit voorzorg vaccinaties voor griep, hepatitis A en B en rabiës te halen. Voor deze infectieziekten kunt u gevoeliger zijn tijdens de infliximab-kuur.

Voorbereidingen thuis voorafgaand aan elke infuusbehandeling

Op de dag vóór elke infuusbehandeling bevestigt u telefonisch bij de ziekenhuisapotheek dat u de dag erna het infuus kunt ondergaan. Als u op maandag uw behandeling krijgt, belt u op vrijdag. U neemt elke keer onze vragenlijst door over uw gezondheid op dat moment. U mag geen infliximab gebruiken als u 1 of meer vragen in de lijst met ‘ja’ heeft beantwoord. Dan neemt u contact op met de MDL-polikliniek. Ook als u koorts of andere klachten heeft en/of antibiotica gebruikt, neemt u tijdig contact op met de MDL-polikliniek, tot uiterlijk 8.30 uur op de dag van uw infuus.

Eerste infliximab-infuus van de startbehandeling

Op de dag van uw eerste infuus komt u naar het klinisch dagcentrum in ons ziekenhuis in Geldrop. Wij verwachten u om 10.00 uur. De verpleegkundige of arts brengt in een bloedvat van uw hand of arm een naald in met daaraan een klein kunststof slangetje. Hieraan koppelen we de infuusvloeistof met de infliximab. De toedieningstijd van dit infuus is ongeveer 5 uur. U zit daarbij in een gemakkelijke stoel. Gedurende de hele behandeling blijft u op de patiëntenkamer. Na de toediening blijft u nog 1 uur ter observatie op de afdeling.

Tweede infliximab-infuus van de startbehandeling

2 weken na uw eerste infuus komt u weer naar het klinisch dagcentrum. Wij verwachten u om 11.00 uur. De toedieningstijd van uw tweede infuus is ongeveer 4 uur. U zit weer in een gemakkelijke stoel. Gedurende de hele behandeling blijft u op de patiëntenkamer. Na de toediening blijft u nog 1 uur ter observatie op de afdeling.

Derde infliximab-infuus van de startbehandeling

Na 4 weken na uw tweede infuus komt u weer naar het klinisch dagcentrum. Wij verwachten u om 13.00 uur. De toedieningstijd van uw derde infuus is ongeveer 3 uur. U zit weer in een gemakkelijke stoel. Gedurende de hele behandeling blijft u op de patiëntenkamer. Na de toediening blijft u nog 1 uur ter observatie op de afdeling.

Onderhoudsbehandelingen infliximab-infuus

Wanneer u goed reageert op de behandeling en uw klachten daardoor verminderen, komt u iedere 6 tot 8 weken terug naar het klinisch dagcentrum voor een onderhoudsbehandeling. Het toedienen van infliximab via het infuus duurt bij de onderhoudsdosering ongeveer 2 uur. U blijft ook dan gedurende de hele behandeling op de patiëntenkamer. Na de toediening blijft u nog 1 uur ter observatie op de afdeling.

Tips van onze specialisten
_MG_2623-ZKH-Ronald Linskens.png

Ronald Linskens

MDL arts

Voorbereiding

Voor een succesvol onderzoek is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Wij adviseren u daarom de instructies in de voorbereidingsfolder goed door te nemen.

Ronald LinskensBekijk profiel

Vindt u deze informatie nuttig?

Goed om te weten
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.