Inleiding van de bevalling

9893.jpg
St. Anna Logo

Soms is het nodig om uw bevalling kunstmatig in gang te zetten en niet af te wachten tot de bevalling spontaan op gang komt. Bijvoorbeeld als u al twee weken overtijd bent, als u een hoge bloeddruk heeft of als uw kindje een groeiachterstand heeft. Dit noemen we inleiden van de bevalling. Uw gynaecoloog is hiervoor verantwoordelijk. De stoffen die we bij het inleiden gebruiken, spelen ook een rol in het natuurlijk verloop van een bevalling. Ze zijn niet schadelijk voor de baby. 

 

Hoe gaat het inleiden van de bevalling in zijn werk?

Als blijkt dat inleiden van uw bevalling nodig is, controleren we eerst uw bloeddruk en we maken een uitwendig cardiotocogram (CTG). Hierbij meten we via sensoren (‘doppen’) die we op uw buik bevestigen uw weeën en het hartritme van uw baby. Ook beoordeelt de gynaecoloog of klinisch verloskundige via inwendig onderzoek of en hoeveel ontsluiting u heeft. Afhankelijk daarvan kiest de arts uw methode van inleiden. Er zijn verschillende methoden die apart of in combinatie worden toegepast:

  • breken van de vliezen in combinatie met weeënstimulerende middelen;
  • inbrengen prostaglandine-gel om weeënactiviteit op te wekken;
  • Zachter worden van de baarmoedermond met een ballonkatheter en prostaglandine-gel;
  • weeënstimulerende middelen per infuus;

Gedurende uw inleiding wordt regelmatig een CTG gemaakt. De arts of klinisch verloskundige onderzoekt na 2 tot 4 uur opnieuw uw baarmoederhals en bekijkt of de inleiding aanslaat. Dit inwendig onderzoek zal regelmatig plaatsvinden tot aan de bevalling. 

 

Inleiding van de bevalling in het Anna Ziekenhuis

Meestal wordt u op de dag van uw inleiding ‘s morgens opgenomen in ons Geboortecentrum Anna in het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Hoe lang het duurt voordat uw baby geboren wordt, hangt af van de methode van inleiden en van de snelheid waarmee u bevalt. Het kan enkele uren duren tot 1 of 2 dagen.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Wij kunnen u via dit formulier geen antwoord geven op medisch inhoudelijke- en spoedvragen. Een afspraak maken kan alleen telefonisch. Neemt u contact op met uw huisarts/ behandelend arts als u vragen heeft over uw persoonlijke gezondheidstoestand, diagnose of een behandeling.