Insulinepomptherapie

Download / print

Wanneer je diabetes mellitus (suikerziekte) hebt, is je bloedsuikerspiegel verstoord. Je een teveel aan glucose (suiker) in je bloed, doordat je lichaam te weinig of helemaal niets van het hormoon insuline aanmaakt. Insuline regelt je bloedsuikerspiegel. Met medicijnen (onder andere insuline spuiten) en een gezonde leefstijl kan het bloedglucosegehalte weer een normale waarde krijgen. Gemiddeld is injecteren met insuline 1 tot 4 keer per dag nodig. De meeste mensen spuiten de insuline onderhuids (subcutaan) in het bovenbeen of in de buik, soms in een bil of de bovenarm. Wanneer je ondanks 4 of meer keer per dag insuline spuiten je bloedglucose niet goed onder controle krijgt, kun je in aanmerking komen voor insulinepomptherapie.

Wat is insulinepomptherapie?

Bij insulinepomptherapie dien je de insuline toe via een insulinepompje dat je op je lichaam draagt. Dit pompje geeft gedurende de dag automatisch, consequent en in kleine gedoceerde hoeveelheden (beetje bij beetje) insuline af aan je lichaam. De insulinepomp is een metalen apparaatje dat bestaat uit een ampul (reservoir), een batterij, een motor en een computerchip. De pomp heeft ongeveer de afmetingen van een kleine mobiele telefoon of een MP3-speler. Je vult de ampul met insuline. Vanuit de insulinepomp gaat de insuline via een dun slangetje en een canule je lichaam in. De canule is vlak onder de huid in je buik, dij of bil aangebracht.

Via de insulinepomp kun je de af te geven hoeveelheid insuline zelf regelen en aanpassen. Je programmeert op de pomp de hoeveelheden insuline die je via de canule toegediend wilt krijgen. Door de dag heen controleert en bewaak je op bepaalde tijden je bloedsuikerspiegel. Zo nodig pas je de hoeveelheden insuline aan op basis van je voedselinname en je lichaamsbeweging. Zo nodig kun je jezelf vóór het eten via de knoppen op de insulinepomp extra insuline toedienen. Zo'n extra hoeveelheid noemen we een 'bolus'. De pomp berekent de bolusdosis op basis van het aantal koolhydraten dat je wilt eten.

Insulinepomptherapie in het Anna Ziekenhuis

Wanneer je voor het spuiten van insuline wilt overgaan op insulinepomptherapie kunt je hiervoor terecht op de diabetespolikliniek in het Anna Ziekenhuis. Onze diabetespolikliniek is een pomp- en sensorexpertisecentrum. Dat wil zeggen dat wij veel ervaring hebben met insulinepomptherapie en daarnaast met continue glucose monitoring. Overstappen op insulinepomptherapie is een keuze die je zorgvuldig dient te overwegen. Dat kan onder andere in samenspraak met de internist en de diabetesverpleegkundige. Je krijgt deskundige voorlichting over de werking van de insulinepomp, over de voor- en nadelen en welke verbeteringen voor jou mogelijk zijn. Als je besluit tot pomptherapie krijg je daarbij poliklinisch begeleiding van de diabetesverpleegkundige en de diëtist.