Insulinepomptherapie

St. Anna Logo

Wanneer u diabetes mellitus (suikerziekte) heeft, is uw bloedsuikerspiegel verstoord. U heeft een teveel aan glucose (suiker) in uw bloed, doordat uw lichaam te weinig of helemaal niets van het hormoon insuline aanmaakt. Insuline regelt uw bloedsuikerspiegel. Met medicijnen (onder andere insuline spuiten) en een gezonde leefstijl kan het bloedglucosegehalte weer een normale waarde krijgen. Gemiddeld is injecteren met insuline 1 tot 4 keer per dag nodig. De meeste mensen spuiten de insuline onderhuids (subcutaan) in het bovenbeen of in de buik, soms in een bil of de bovenarm. Wanneer u ondanks 4 of meer keer per dag insuline spuiten uw bloedglucose niet goed onder controle krijgt, kunt u in aanmerking komen voor insulinepomptherapie.

 

Wat is insulinepomptherapie?

Bij insulinepomptherapie dient u de insuline toe via een insulinepompje dat u op uw lichaam draagt. Dit pompje geeft gedurende de dag automatisch, consequent en in kleine gedoceerde hoeveelheden (beetje bij beetje) insuline af aan uw lichaam. De insulinepomp is een metalen apparaatje dat bestaat uit een ampul (reservoir), een batterij, een motor en een computerchip. De pomp heeft ongeveer de afmetingen van een kleine mobiele telefoon of een MP3-speler. U vult de ampul met insuline. Vanuit de insulinepomp gaat de insuline via een dun slangetje en een canule uw lichaam in. De canule is vlak onder de huid in uw buik, dij of bil aangebracht.

 

Via de insulinepomp kunt u de af te geven hoeveelheid insuline zelf regelen en aanpassen. U programmeert op de pomp de hoeveelheden insuline die u via de canule toegediend wilt krijgen. Door de dag heen controleert en bewaakt u op bepaalde tijden uw bloedsuikerspiegel. Zo nodig past u de hoeveelheden insuline aan op basis van uw voedselinname en uw lichaamsbeweging. Zo nodig kunt u uzelf vóór het eten via de knoppen op de insulinepomp extra insuline toedienen. Zo'n extra hoeveelheid noemen we een 'bolus'. De pomp berekent de bolusdosis op basis van het aantal koolhydraten dat u wilt eten.

 

Insulinepomptherapie in het Anna Ziekenhuis

Wanneer u voor het spuiten van insuline wilt overgaan op insulinepomptherapie kunt u hiervoor terecht op de diabetespolikliniek in het Anna Ziekenhuis. Onze diabetespolikliniek is een pomp- en sensorexpertisecentrum. Dat wil zeggen dat wij veel ervaring hebben met insulinepomptherapie en daarnaast met continue glucose monitoring. Overstappen op insulinepomptherapie is een keuze die u zorgvuldig dient te overwegen. Dat kan onder andere in samenspraak met de internist en de diabetesverpleegkundige. U krijgt deskundige voorlichting over de werking van de insulinepomp, over de voor- en nadelen en welke verbeteringen voor u mogelijk zijn. Als u besluit tot pomptherapie krijgt u daarbij poliklinisch begeleiding van de diabetesverpleegkundige en de diëtist.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.