Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt

Kaakchirurgie

Download / print

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt

Vandaag is bij jou een ontsteking aan de wortelpunt van een tand of kies operatief behandeld. Daarvoor is aan de zijkant van jouw kaak het tandvlees losgemaakt. Vervolgens hebben wij de wortelpunt en het ontstoken weefsel eromheen verwijderd. Tenslotte is het wortelkanaal gevuld en is het tandvlees weer teruggelegd en gehecht.

Naklachten

Begin met het innemen van de tabletten vóór de verdoving is uitgewerkt.
De verdoving is na ongeveer drie uur uitgewerkt. Je kunt dan pijn krijgen, maar meestal valt dat mee. De pijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende tabletten. Je hebt daarvoor een recept meegekregen. Begin je met het innemen van de eerste tabletten vóór de verdoving is uitgewerkt.

Na de operatie kunnen jouw wang en/of jouw lip gaan opzetten. Dat is een gevolg van de ingreep. Leg thuis een plastic zakje met ijsklontjes of een coldpak op jouw wang of lip.
Na 3-4 dagen is de zwelling meestal het sterkst en wordt daarna vanzelf minder, om tenslotte geheel te verdwijnen. De zwelling wordt minder sterk wanneer je, zodra je thuis bent, een plastic zakje met ijsklontjes of coldpack op jouw wang of lip legt. Om bevriezing van de huid te voorkomen schuif je een washandje om het plastic zakje. Het is voldoende als je dat een uur volhoudt. De eerste nacht kun je het beste wat meer rechtop slapen. Meerdere hoofdkussens is voldoende.

De eerste paar dagen na de behandeling is het mogelijk dat je een lichte temperatuurverhoging hebt. Dit is normaal.

Verdere verzorging

Een goede mondhygiëne na een behandeling is erg belangrijk. Poets vanaf de dag na de behandeling normaal jouw tanden en kiezen. Ook het behandelde gebied moet je voorzichtig poetsen. Poets over het tandvlees in de richting van de tand. De eerste dagen na de behandeling kun je beter poetsen over de wond met een hand tandenborstel. Rest van het gebit kun je wel elektrisch poetsen.

Je kunt de eerste vijf dagen beter niet roken!! Dat is slecht voor de genezing van de wond.

Het tandvlees wordt gehecht met materiaal dat na ongeveer 10-14 dagen vanzelf oplost. Soms kan dit langer duren. Ben niet ongerust als na enkele weken de hechting nog aanwezig is. Door met de tandenborstel over de hechting te poetsen lossen ze over het algemeen sneller op.

Een enkele keer moeten wij ander hechtmateriaal gebruiken. In dat geval is er met jou een afspraak gemaakt voor een tweede bezoek, waarbij wij de hechtingen zullen verwijderen.

Je kunt direct zonlicht en warmte op het gelaat het beste vermijden om extra zwelling te voorkomen.
Op de plaats waar de ontsteking is verwijderd, hoort na enige tijd het bot vanzelf weer dicht te groeien. Om dit proces te controleren kom je enkele maanden na de behandeling terug voor een controle afspraak. Jouw arts geeft dat aan. Er zal dan een foto gemaakt worden.

De eerste paar dagen adviseren wij jou zachte voeding te gebruiken, zodat je het kauwen zoveel mogelijk kunt vermijden.

Belangrijk!

De eerste dag na de ingreep kan de wond nog een beetje bloeden. Dat gaat vanzelf over. Zo niet, neem je dan contact met ons op.

Doe je dat ook, wanneer de zwelling en/of de pijn na meer dan vier dagen erger worden in plaats van af te nemen. Als je koorts krijgt boven 39˚C moet je eveneens contact met ons opnemen.

Bereikbaarheid polikliniek kaakchirurgie

De polikliniek is bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Polikliniek kaakchirurgie: 040 - 286 48 68.

‘s Avonds of in het weekend kun je de spoedeisende hulp (SEH) bellen, telefoon: 040 - 286 48 34 en vragen naar de dienstdoende kaakchirurg.

Heb je nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie, bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur via telefoonnummer 040 - 286 48 68.