Vrijleggen van hoektanden

Inleiding

De orthodontist heeft een verwijzing gegeven voor het vrij laten leggen van een (of meerdere) in de kaak liggende hoektand(en).
Hoektanden zijn soms de doorbraakrichting kwijt en blijven in de kaak liggen. Ze zijn nog bedekt met bot en stug tandvlees. De hoektanden zijn bijzonder sterke tanden, bepalend in het aanzien (esthetiek) van het gebit en zijn belangrijk voor de geleiding van het onder– en bovengebit.

Reden van de behandeling

Het niet behandelen van dergelijke hoektanden heeft als risico, dat bij doorgroei van deze hoektanden, de wortels van de naburige tanden beschadigd kunnen worden. Dit noemt men wortelresorptie, wat op den duur kan leiden tot het los gaan staan van de tanden en verlies ervan.

Behandeling

De kaakchirurg zal, onder plaatselijke verdoving, het stugge tandvlees, dat het puntje van de hoektand bedekt, gedeeltelijk weghalen. Hierdoor ontstaat er een tunneltje, waardoor de hoektand naar de oppervlakte kan groeien. Afhankelijk van de ligging van de hoektand(en) wordt op het spontaan doorbreken ervan gewacht of er wordt een bracket met draadje aan de hoektand(en) bevestigd welke dan door de orthodontist aan de beugel vastgemaakt wordt om de hoektand(en) op zijn plaats te brengen.
Je krijgt een recept voor pijnstilling en mondspoeling mee. Neem een    pijnstiller als je daar behoefte aan hebt.

Kauwgom

Nadat het stugge tandvlees, wat de hoektand(en) bedekt, is weggehaald, zal de kaakchirurg soms een soort kauwgom in de wond plakken. Het is de bedoeling dat deze kauwgom minstens een week blijft zitten. Het is absoluut noodzakelijk dat de wond bedekt is met deze kauwgom. Hierdoor wordt namelijk voorkomen, dat het tandvlees over de hoektand weer dichtgroeit. Mocht het door de kaakchirurg aangebrachte stukje kauwgom eruit vallen, neem dan zelf een stukje suikervrije kauwgom, (eerst kauwen) maak er een bolletje van en druk het dan in de wond.

Poetsen

Poets de dag na de behandeling met een zachte tandenborstel zachtjes langs de kauwgom. Het is normaal dat het tandvlees rondom de vrijgelegde hoektand af en toe een beetje bloedt. Nadat de kauwgom is verwijderd, poets je de hoektand een paar keer per dag: poets de wond goed schoon en voorkom dat het tandvlees weer over de hoektand groeit. Je kunt dat doen met een wattenstaafje (met op het puntje een beetje tandpasta) of met het puntje van de tandenborstel. Probeer goed in de wond te peuteren (het maakt niet uit als het bloedt). Let erop dat het tandvlees niet over de hoektand dichtgroeit, dit kan soms al in één week tijd gebeuren!

Controles

Na de behandeling moet je binnen één à twee weken een afspraak maken bij de orthodontist. Deze zal dan de controles overnemen en bespreken wanneer de hoektand met een beugel gecorrigeerd zal worden.