Wat te doen na een kaakbehandeling

Inleiding

U heeft een behandeling aan uw kaak ondergaan. In deze folder leest u welke bijwerkingen u kunt ondervinden van de behandeling. Ook geven we u enige adviezen hoe u hiermee het beste kunt omgaan.  

Wat zijn normale bijwerkingen

Na de ingreep kan het zijn dat:

 • de wond wat nabloedt;
 • zwelling van het gelaat optreedt;
 • u pijn heeft;
 • het vaak moeilijk is de mond normaal te openen.

Wat kunt u hier tegen doen

1. Spoelen
Gedurende de eerste dag mag u nog niet spoelen.
Daarna kunt u spoelen met:

 • een kopje warm water waarin een halve theelepel zout is opgelost of
 • een door de arts voorgeschreven spoelmiddel.

2. Pijnstillers
U kunt tegen de pijn beter geen Aspirine, of andere acetysalicylzuurhoudende preparaten gebruiken. Deze medicijnen zorgen ervoor dat het bloed minder goed stolt en kunnen daarom een nabloeding veroorzaken. Bestrijd de pijn daarom met een pijnstiller die door de arts is voorgeschreven.

3. IJskoeling
Een zwelling kunt u verminderen door te koelen. Dit kan met een coolpack of door een paar ijsblokjes in een washandje op het gezwollen gelaatsdeel te leggen. Doe dit niet langer dan 15 minuten per keer gedurende 2-3 uur na de behandeling.

4. Zon vermijden
U kunt direct zonlicht en warmte op het gelaat het beste vermijden om extra zwelling te voorkomen.

5. Niet roken
U kunt de eerste 5 dagen beter niet roken! Dit i.v.m. genezing van de wond. Als u wel rookt heeft u meer kans op ontstekingen.

Na de behandeling

Eten en drinken
Wacht liever met eten en drinken tot de verdoving goed is uitgewerkt.
U kunt na de behandeling zacht voedsel gebruiken, bijvoorbeeld brood zonder korst, gemalen eten, zachte pasta, rijst of stamppot.

Tandenpoetsen
Op de dag van behandeling mag u uw mond niet spoelen, ook niet na het tandenpoetsen. Poets het behandelde gebied de dag na de behandeling wel! U kunt uw tanden voorzichtig poetsen, maar wees voorzichtig met het behandelde gebied. Het kan een klein beetje bloeden, maar dat is niet erg.

Hechtingen
De hechtingen lossen vanzelf meestal na 10-14 dagen op maar maak u geen zorgen als ze langer blijven zitten. Een heel enkele keer wordt een andere hechting gebruikt. Als dit zo is wordt dat aangegeven. In dat geval heeft u een afspraak met de kaakchirurg om de hechtingen te verwijderen.

Aanvullende leefregel als een open verbinding van de neus naar de mond is gesloten
Na het verwijderen van een kies in uw bovenkaak kan er een open verbinding ontstaan tussen de mondholte en de neusbijholte. Dit kan gebeuren wanneer de wortels van de kies in de neusbijholte uitsteken of als het kaakbot op die plek dun is. De kaakchirurg zal deze verbinding dan sluiten. Gedurende de genezingsperiode van 14 dagen mag er geen druk op de wond komen. Dit betekent dat u niet mag blazen en de neus niet mag snuiten, alleen voorzichtig ophalen. Mocht u moeten niezen, nies dan met de mond open.

Na het verwijderen van de verstandskies

Aanwijzingen voor het gebruik van het spuitje
Als u na het verwijderen van de verstandskies in de onderkaak een spuitje hebt meegekregen is het gebruik als volgt:

 • Drie tot vier dagen na de ingreep moet u het wondje met het spuitje schoonspoelen. Dit doet u met lauw kraanwater, tweemaal achter elkaar, 3x per dag.
 • Doe eerst lauw kraanwater in een glas en zuig dit op met het spuitje. Zet dan de tip van de spuit zo diep mogelijk in de lege tandkas en spoel deze met enige druk uit (zie plaatje).

 

Wanneer neemt u contact op

Neem in de volgende gevallen contact op met de polikliniek kaakchirurgie (niet met uw tandarts of huisarts):

 • Hoge koorts (39°C) of hoger.
 • Zeer forse zwelling.
 • Hevige pijn die niet te onderdrukken is met de voorgeschreven middelen.
 • Nabloeden: stopt het bloeden niet, vouw dan eerst een verbandgaasje en breng dit op de wond aan. U kunt hiervoor een katoenen zakdoek gebruiken, maar nooit watten. Gedurende 45 minuten bijt u stevig dicht, maar ga niet spoelen. Wanneer dit niet helpt, neemt u contact op met de polikliniek kaakchirurgie.

Polikliniek kaakchirurgie, telefoon 040 - 286 48 68, bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

's Avonds of in het weekend kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH), telefoon 040 - 286 48 34 en vragen naar de dienstdoende kaakchirurg.

 

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Heeft u nog vragen neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie, telefoon: 040 - 286 48 68.

Of kijk op: www.kaakchirurg.nu