Verzorging van een gebitsprothese

Inleiding

Een gebitsprothese en implantaten moeten goed onderhouden worden. Daarom is het belangrijk om deze dagelijks goed te reinigen. Etensresten en tandplaque blijven gemakkelijk op en onder de prothese en implantaten  zitten.

Verzorging en reiniging van uw prothese

  • Na elke maaltijd neemt u de prothese uit en spoelt deze af met water. Spoel dan ook uw mond met water. Reinig de prothese tweemaal per dag met een harde protheseborstel.
  • Voor uw mond is het beter om de prothese ‘s nachts uit te doen. Zonder prothese komt uw mond tot rust en komt er lucht bij en kunt u niet knarsen. Tevens heeft de tong vrij spel en dat is een natuurlijke reiniging voor uw mond.
  • Tijdens het slapen kunt u de prothese het beste bewaren in een bakje met water. Gebruik geen producten zoals kunstgebittablet of bruistablet.
  • Is de prothese erg vuil zet deze dan een nacht in natuurazijn.

Tips voor het reinigen
Voor het reinigen van de prothese kunt u het beste een harde protheseborstel gebruiken en gewone vloeibare zeep, zoals afwasmiddel of groene zeep. Gebruik geen tandpasta of reinigingstabletten, dit schuurt teveel.
Een prothese is breekbaar. Vul daarom voor de zekerheid een wasbak met water, zodat de prothese in het water valt als die uit uw handen glipt.

Verzorging en reiniging van implantaten

Implantaten horen net als eigen tanden en kiezen tweemaal daags gereinigd te worden. Poets met een zachte borstel de zijkanten en de bovenkanten van de implantaten. Borstel ook het tandvlees mee, dit mag wel met tandenpasta.
De ruimtes tussen de implantaten en een steg (bij implantaatprothese) zijn vaak groter dan tussen de tanden en kiezen. Deze ruimte kunt u het beste reinigen met een ragertje, deze zijn er in verschillende maten. Het ragertje hoort de ruimte tussen de implantaten of een steg goed op te vullen.
Als u merkt dat zich veel tandsteen vormt op de steg of implantaten, dan kunt u poetsen met een oplossing van 50% water en 50% natuurazijn.
Doe dit 2x per week.
Voor meer advies kunt u terecht bij de tandarts, mondhygiëniste of preventieassistente.

Jaarlijkse controle

Plak en tandsteen op de prothese en implantaten kunnen een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee verlies van het implantaat zelf.

Naast de eerder genoemde punten met betrekking tot de verzorging en reiniging van de implantaten en de prothese is het daarnaast van belang dat u in de eerste 5 jaar, één keer per jaar bij ons terug komt voor controle en onderzoek van de geplaatste implantaten. Deze controles zijn belangrijk omdat bij ongewenste ontwikkelingen tijdig kan worden ingegrepen.

Heeft u nog vragen

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Heeft u nog vragen neem dan contact op met: polikliniek kaakchirurgie,
telefoon: 040 - 286 48 68.

Of kijk op: www.kaakchirurg.nu