Algemene informatie over centrum voor bijzondere tandheelkunde

Kaakchirurgie

Download / print

Het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) is gericht op de behandeling van patiënten bij wie de behandeling in de algemene praktijk niet (goed) meer mogelijk is of waarbij specifieke expertise nodig is.

Het CBT is onderdeel van de polikliniek kaakchirurgie. Daarom bestaat een nauwe samenwerking tussen gespecialiseerde tandartsen van het CBT en de kaakchirurgen.

Waarvoor kun je terecht bij het CBT

In de volgende gevallen kun je bij het CBT terecht:

  • aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld schisis)
  • angstproblemen
  • gebit (prothese) problemen
  • kinderen of volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking
  • kokhalsproblematiek
  • na een trauma
  • na oncologische behandeling in het hoofd-/halsgebied
  • niet aangelegde en/of afwijkende tanden en kiezen
  • second opinion voor tandheelkundige problemen
  • specifieke kindertandheelkunde (gedragsproblemen, onbehandelbaarheid, etc.) 
  • tandenknarsen, ernstige gebitsslijtage, kaakgewrichtsklachten

Wie werken bij het CBT

Bij het CBT werken diverse tandartsen met specifieke kennis en expertise. Er werkt een tandarts MPF(maxillo faciale prothetiek), tandartsen angstbegeleiding, een tandarts gnatholoog, kindertandartsen, mondhygiëniste en preventie assistente.

Verwijzing naar het CBT

Je kunt je aanmelden bij het CBT als je een verwijsbrief van jouw tandarts, medisch specialist of huisarts hebt gekregen, waarin duidelijk de reden van verwijzing vermeld is (CBT-indicatie). Deze verwijzing ontvangen we graag via mail. Ons mailadres is cbt@st-anna.nl.

Op basis van de reden van verwijzing plannen wij de eerste afspraak bij de juiste specialist in. Hiervan ontvang je thuis een afspraakbrief.

Jouw afspraak

Neem bij jouw afspraak de volgende documenten mee:

  • afspraakbrief
  • legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
  • zorgverzekeringbewijs
  • afsprakenkaart (indien in jouw bezit)
  • verwijsbrief van jouw tandarts of verwijzend specialist
  • overzicht van jouw medicijnen
  • laat ketting/oorbellen/piercings thuis in verband met het eventueel maken van röntgenfoto’s

Wanneer je voor de eerste keer in het Anna Ziekenhuis komt, meld je dan een half uur voor jouw afspraak bij de receptie in de centrale hal van het ziekenhuis om je in te laten schrijven. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs en jouw zorgverzekeringbewijs nodig.

Afzeggen afspraak
Een gemaakte afspraak moet tenminste 24 uur van te voren worden geannuleerd. Bij niet tijdig annuleren kan de gereserveerde tijd in rekening worden gebracht.

Verzetten van een afspraak
Omdat de afspraken voor behandeling vaak qua duur en tussenliggende periodes op elkaar zijn afgestemd is het moeilijk om een afspraak te verzetten. Houd er rekening mee dat als je een afspraak wilt verzetten dit niet altijd mogelijk is en altijd gevolgen heeft voor jouw verdere afspraken.

Röntgenfoto’s
In verband met het eventueel maken van röntgenfoto’s verzoeken wij je oorbellen, piercings en kettingen thuis te laten.

Je vindt het CBT/polikliniek Kaakchirurgie op de eerste etage, route 63.

Behandeling en kosten

Bij het eerste consult wordt bekeken of er een indicatie voor bijzondere tandheelkunde is. De kosten van het eerste consult worden vrijwel altijd vergoed door jouw zorgverzekeraar. Dit kan wel gevolgen hebben voor je eigen risico.

Indicatie en toestemming zorgverzekeraar
Als een indicatie aanwezig is, dan wordt de behandeling bij jouw zorgverzekeraar aangevraagd. De zorgverzekeraar beoordeelt of je in aanmerking komt voor een vergoeding van de kosten van de behandeling*

* De kosten voor het eerste consult alsmede de kosten van de behandeling na goedkeuring van de zorgverzekeraar worden vergoed vanuit jouw basisverzekering. Deze kosten vallen altijd onder jouw eigen risico. De hoogte van het eigen risico kan ieder jaar veranderen. Voor vragen met betrekking tot jouw eigen risico kun je contact opnemen met jouw zorgverzekeraar.

Tevens bepaalt de zorgverzekeraar of sprake is van een eigen bijdrage voor de aangevraagde/gemachtigde behandeling.

Na toestemming van de zorgverzekeraar worden de afspraken ingepland en ontvang je hiervan schriftelijk bericht.

Geen indicatie of toestemming zorgverzekeraar
Wanneer er geen indicatie bijzondere tandheelkunde aanwezig is of jouw zorgverzekeraar geeft geen toestemming voor de aangevraagde behandeling, dan word je terugverwezen naar jouw tandarts. Je kunt bij jouw zorgverzekeraar bezwaar aantekenen tegen de afwijzing van de aangevraagde behandeling. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar over deze procedure.

Hoe verder na de behandeling
Nadat de behandeling is afgerond wordt met jou overlegd of je wordt terugverwezen naar jouw eigen tandarts of dat er redenen zijn om (voorlopig) nog bij het CBT onder controle te blijven. Deze vervolgbehandelingen moeten opnieuw aangevraagd worden bij en goedgekeurd worden door jouw zorgverzekeraar. In de meeste gevallen vindt terugverwijzing naar jouw eigen tandarts plaats. Deze neemt de normale zorg weer op zich.

Overige aandachtspunten

  • Elke patiënt die behandeld wordt bij het CBT moet ingeschreven zijn bij een tandarts in de algemene praktijk. Heb je geen eigen tandarts, dan moet jij je alsnog als patiënt bij een huistandarts laten inschrijven.
  • De behandeling bij het CBT is vrijwel altijd tijdelijk en betreft vaak niet de volledige behandeling. Bij de laatste behandeling bij het CBT wordt de patiënt dan ook weer terugverwezen naar de eigen tandarts.
  • De reguliere controles bij de eigen tandarts dienen gewoon te worden gecontinueerd. Bij spoedeisende klachten blijft jouw eigen tandarts het eerste aanspreekpunt. Bij afwezigheid van jouw tandarts kun je contact opnemen met de spoedgevallendienst waar jouw tandarts bij aangesloten is.
  • Er kan bij bepaalde behandelingen sprake zijn van een eigen bijdrage, je kunt dit zelf navragen aan jouw behandelaar/zorgverzekeraar.

Heb je nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie, bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur via telefoonnummer 040 - 286 48 68.