Totaal extractie en plaatsing kunstgebit

Inleiding

U bent zojuist behandeld door de kaakchirurg waarbij al uw tanden en/of kiezen verwijderd zijn en direct een gebitsprothese (immediaat-prothese) is geplaatst. In deze folder informeren wij u over de zorg na deze behandeling.

Na het verwijderen van tanden en/of kiezen

Pijnstillers
Neem voordat de verdoving is uitgewerkt alvast een pijnstiller in. Indien nodig kunt u dit later op de dag herhalen. Heeft u meer dan 1 pijnstiller gekregen op recept neem dan de pijnstillers niet tegelijk in maar verspreid dat over de dag.

Nabloeden
De eerste uren na het trekken van de tanden kunnen de wonden nog nabloeden. Hierdoor kan uw speeksel rood kleuren. Het bloeden houdt vrij snel op en het speeksel krijgt weer zijn normale kleur. Dit betekent niet dat de wonden al helemaal genezen zijn.
Omdat de wonden nog niet helemaal dicht zijn, mag u de eerste 24 uur niet spoelen. U kunt wel gewoon drinken en eten. Laat alles wel afkoelen.
Er is een kleine kans dat, ondanks de voorzorgsmaatregelen, het bloeden na enkele uren niet overgaat, neem dan contact op:

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de polikliniek kaakchirurgie, telefoonnummer:  040 - 286 48 68 
Na werktijd kunt u bellen met de spoedeisende hulp (SEH), telefoonnummer: 040 - 286 48 34.

Ook als u pijn blijft houden na enkele dagen, neem dan contact met ons op.

Hechtingen
De wonden in de mond zijn gehecht met oplosbare hechtingen. Poets de mond en de hechtingen een dag na de behandeling 2 maal per dag. Hechtingen laten na ongeveer 2 weken vanzelf los; soms duurt dit langer. Als u eerder last krijgt van de hechtingen, kunt u contact opnemen met uw tandarts of de kaakchirurg om ze te laten verwijderen.

De nieuwe gebitsprothese

De nieuwe gebitsprothese zit de eerste dag waarschijnlijk niet meteen lekker. Hij kan klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch mag de prothese niet uit de mond. U trekt dan de wonden weer open. Ook gaat uw tandvlees zwellen, zodat de gebitsprothese niet meer goed in de mond zal passen.
U mag pas na 24 uur de prothese uit de mond halen. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet  uw tandarts of tandprotheticus dit of u doet het zelf. Wees voorzichtig met de wonden als u het zelf doet. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon met water en een prothese borstel.

U kunt de wonden reinigen met het voorgeschreven mondspoelmiddel. Door regelmatig te spoelen en dagelijks te poetsen met een zachte tandenborstel blijft uw mond schoon en wordt de genezing bevorderd. Na enkele dagen beginnen de wonden te genezen en zal de pijn verdwijnen.
Drie dagen na de behandeling moet u ook voortaan ‘s nachts de prothese uitdoen, zodat uw tandvlees en kaken tot rust kunnen komen.

Als u pijn blijft houden of u kunt er niet aan wennen, vraag dan uw tandarts of tandprotheticus om advies. Meestal wordt na een jaar, omdat de kaken dan pas zijn hersteld, een nieuwe gebitsprothese gemaakt. Het heeft geen zin om eerder een nieuwe gebitsprothese te maken. Mocht het nodig zijn, dan wordt tussentijds de oude prothese gerebased. Dit houdt in dat de tandarts/tandprotheticus een nieuw laagje (voering) in de oude gebitsprothese brengt.

Wennen aan uw gebitsprothese
De eerste dagen went u langzaam aan uw gebitsprothese. Met een gebitsprothese voelt alles anders aan, u ziet er anders uit en u praat waarschijnlijk ook anders. U kunt sneller wennen aan het praten met een nieuwe gebitsprothese als u veel praat; lees bijvoorbeeld de krant hardop.
Neem de eerste dagen zacht voedsel en maak minstens 1 keer per dag de mond schoon. Masseer het tandvlees van de kaken en het gehemelte met een zachte tandenborstel en eventueel tandpasta.

Onderhoud gebitsprothese
Bewaar de gebitsprothese in een bakje met water met eventueel daarin een scheutje natuurazijn. De gebitsprothese maakt u dagelijks schoon met gewone vloeibare zeep, afwasmiddel of groene zeep en een harde prothese borstel.

Controle
Het is aan te raden, in overleg met uw tandarts, minimaal 2 keer per jaar terug te komen voor controle bij uw tandarts. Door tijdig te controleren kunt u eventuele problemen met de gebitsprothese, zoals pijn of loszitten voorkomen.

Implantaten (klikgebit)
Het kan zijn dat de kaakchirurg een controle afspraak enkele maanden na het trekken van de tanden/kiezen met u maakt. Het komt regelmatig voor dat de onder- en/of bovenprothese ondanks een goede pasvorm te weinig houvast heeft. Dit kan te maken hebben met de vorm van uw kaak. Door implantaten te plaatsen kan de houvast op een bepaald moment verbeterd worden.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie, telefoon: 040 - 286 48 68

Of kijk op: www.kaakchirurg.nu