St. Anna Logo

Als u een afwijkende stand van de boven- en/of onderkaak heeft, kunt u bij het Anna Ziekenhuis terecht voor een chirurgische kaakstandcorrectie. Deze operatie wordt vaak uitgevoerd als het met een beugelbehandeling niet lukt om de onregelmatige stand van tanden en/of kiezen te corrigeren. Een kaakstandcorrectie kan het afbijten, kauwen, spreken en slikken sterk verbeteren en uitkomst bieden als uw kaakstand uw uiterlijk beïnvloedt. Ook voor patiënten met (ernstig) slaapapneu kan een kaakstandcorrectie een permanente oplossing zijn voor genezing. Een operatie om de kaakstand te corrigeren wordt uitgevoerd bij mensen die volgroeid zijn. Dat is meestal vanaf 17 of 18 jaar.

Waarom een kaakstandcorrectie bij het Anna Ziekenhuis?

De kaakchirurgen van het Anna Ziekenhuis zijn zeer ervaren en hebben persoonlijke aandacht voor u. Onze artsen zijn opgeleid tot mond- kaak- en aangezichtchirurgen en tandarts en hebben zich bovendien gespecialiseerd in meerdere aandachtsgebieden binnen het specialisme kaakchirurgie. Hierdoor kunnen zij de volle breedte van het vakgebied uitoefenen. Waaronder ook behandeling van uiterlijke aandoeningen of cosmetische klachten die verband houden met een afwijking in de kaakstand. Daarom staat de chirurg ook stil bij de mogelijkheid om na de kaakcorrectie cosmetische correcties te verrichten.

Wat kunt u als patiënt verwachten? Bekijk het voorlichtingsfilmpje voor uitgebreide informatie.

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

 

Het proces

Eerste stap: orthodontie

De behandeling start meestal bij de orthodontist. Uw orthodontist maakt foto’s en gebitsmodellen en bespreekt uw gebitsafwijkingen met u. Met een blokjesbeugel worden eerst de tanden van de boven- en onderkaak op een rij gezet. Soms is het zelfs nodig dat de orthodontist de afwijking erger maakt, waardoor tanden en kiezen tijdelijk slechter op elkaar passen. Deze behandeling duurt gemiddeld twaalf maanden. Daarna maakt u een afspraak bij de kaakchirurg in het Anna Ziekenhuis.

Voor de operatie

Om te beoordelen of een kaakstandcorrectie de juiste oplossing voor u is, onderzoekt de kaakchirurg uw gebit, kaken, aangezicht en profiel. Als u in aanmerking komt, zal de kaakchirurg u precies vertellen hoe hij de kaakcorrectie gaat uitvoeren. Daarna plannen we de operatie met u in. In de weken voor de operatie maken we nieuwe röntgenfoto’s en gebitsafdrukken. Dit is nodig om de operatie nauwkeurig te kunnen voorbereiden.

De operatie

U wordt voor deze operatie onder narcose gebracht. Er zijn verschillende operaties mogelijk. In alle gevallen maken we een snee in het bot, zodat we de kaak of een deel ervan kunnen verschuiven. De operatie gebeurt meestal volledig vanuit uw mond, zodat er geen littekens aan de buitenkant ontstaan. De operatie duurt, afhankelijk van de afwijking, een tot enkele uren. Daarna blijft u ongeveer een tot drie dagen in het ziekenhuis.

Na de operatie

De dag na de ingreep maken we controlefoto’s en krijgt u een recept voor pijnstilling en mondspoeling mee naar huis. De kaakchirurg controleert of uw tanden en kiezen goed op elkaar passen. De zwelling die na de operatie ontstaat, verdwijnt na ongeveer twee weken. Na een operatie aan de onderkaak kan uw onderlip verdoofd aanvoelen. Meestal komt dat gevoel na een tijdje weer terug. Bij een operatie aan uw bovenkaak voelen uw wangen soms verdoofd aan, maar ook dit verdwijnt weer. Ook kan er de eerste dagen wat bloed uit uw neus komen. Het is beter om uw neus in die periode niet te snuiten.

    Niet vergeten

  • Snuit uw neus liever niet

Weer thuis

Mondhygiëne is erg belangrijk na een kaakstandcorrectie. U moet daarom twee keer per dag uw mond spoelen met mondspoeling en twee keer per dag poetsen met een zachte tandenborstel. De eerste twee weken moet u rustig aan doen. Daarna kunt u activiteiten zoals werk of school weer hervatten. Ook mag u daarna weer rustig sporten zoals joggen en zwemmen. Uw kaken moeten in hun nieuwe stand vast kunnen groeien. Daarom mag u de eerste zes weken na de operatie niet kauwen. Uw eten moet daarom vloeibaar of zacht zijn.

    Niet vergeten

  • 2 keer per dag spoelen met mondspoeling
  • 2 keer per dag poetsen met een zachte tandenborstel

Controle

U komt na de operatie regelmatig op controle bij de kaakchirurg en de mondhygiënist. Uw kaakchirurg controleert of uw kaken nog goed op elkaar passen en of de wond goed geneest. De mondhygiënist zal uw mond reinigen.

Goed om te weten
Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.