Welkom op de kinder-jeugdafdeling. Informatie voor ouders en kind

Van harte welkom op de kinder-jeugdafdeling

Om je een beetje wegwijs te maken, hebben we dit boekje gemaakt. Dit boekje is bedoeld voor jou en je ouders. Een ziekenhuisopname is natuurlijk nooit leuk, maar toch hopen we dat je je gauw een beetje op je gemak zult voelen. Heb je na het lezen nog vragen, stel ze gerust aan ons. Laat ook je ouders dit boekje lezen! Het achterste gedeelte is bedoeld voor je ouders.

Kort iets over de afdeling

Op de kinder-jeugdafdeling liggen kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar. Jongeren van 16,17 of 18 jaar kiezen zelf of ze op de kinder-jeugdafdeling willen liggen.
De afdeling heeft een aantal verschillende kamers. Een box is een kamer waar patiënten apart verpleegd worden. Hier liggen kinderen die een infectieziekte hebben of die juist beschermd moeten worden tegen infecties. Op een zaal liggen maximaal 3 kinderen. Jongens en meisjes liggen bij ons gemengd op één zaal. Vertel het ons als je hiertegen bezwaar hebt, wij proberen dan een passende oplossing te zoeken. Bij de kamerindeling proberen wij kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar te leggen.
De kinder-jeugdafdeling bevindt zich op de 1e verdieping. Volg route 71.

Hoe kun je je voorbereiden

Een ziekenhuisopname is altijd een beetje spannend. Het kan gebeuren dat je wat angstig of verdrietig bent. Dit is niet erg. Het helpt wel als je van tevoren weet wat er gaat gebeuren. Zet eens voor jezelf op een rijtje:

 • Waarom moet ik naar het ziekenhuis?
 • Wat gaat er met mij gebeuren?
 • Begrijp ik eigenlijk precies waarom?
 • Ben ik het daar ook mee eens?

Praat over deze vragen met je ouders of met anderen. Stel je vragen ook aan een arts. Als je het prettig vindt, kom dan gerust langs op de afdeling om eens rond te kijken en je vragen te stellen. Je hoeft dan alleen maar even te bellen naar de kinder-jeugdafdeling: 040 - 286 41 70.

Spoedopname

Als je onverwachts naar het ziekenhuis moet, heb je natuurlijk geen tijd om je goed voor te bereiden. Wij kunnen ons voorstellen dat jij en je ouders dan flink geschrokken zijn. Wij zullen je zo goed mogelijk uitleggen wat er gaat gebeuren.

Wat en wie neem je mee naar het ziekenhuis

 • (Een van je) ouders of een ander (meerderjarig) vertrouwd persoon.
 • Een lijstje van medicijnen (als je die gebruikt), neem die medicijnen in de originele verpakking mee.
 • Je kleren (houd er rekening mee dat het vaak warm is in het ziekenhuis), ondergoed, nachtgoed, pantoffels en schoenen.
 • Toiletspullen (tandenborstel en tandpasta, kam, shampoo, eventueel scheerbenodigdheden, deodorant, lenzenbenodigdheden, spiegel e.d.
 • Eventueel schoolboeken (als je wat langer moet blijven).
 • En als je wilt: boeken, bladen, iPod/tablet, je mobiele telefoon, hobbyspullen, je favoriete knuffel, een foto van thuis/huisdier/vriend/ vriendin enzovoort.

Kostbare spullen

Neem geen dure spullen mee naar het ziekenhuis. Soms wordt er gestolen. Als je een iPod of je mobieltje meeneemt, berg hem dan altijd goed op als je even weggaat. Op de kamers zijn kluisjes waarin je kostbare spullen kunt opbergen. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld bij verlies of diefstal van je spullen.

In het ziekenhuis

Aankomst
Je kunt je rechtstreeks melden aan de balie op de afdeling, waarna een verpleegkundige jou en je ouder(s) verwelkomt.
Tijdens het zogenaamde opnamegesprek nemen we samen met jou een vragenlijst door. Wij vragen dan wat je al weet over de opname, of je al vaker in het ziekenhuis was, allergieën hebt, medicijnen gebruikt, hobby’s, school, werk enzovoort. Vergeet dan vooral niet je eigen vragen te stellen.
Daarna kun je een kijkje nemen op de afdeling.

Wie kom je tegen
Op de afdeling krijg je met verschillende mensen te maken, zoals:

 • kinderartsen,
 • kinderverpleegkundigen,
 • voedingsassistenten,
 • medewerkers van de huishoudelijke dienst,
 • pedagogisch medewerkers,
 • co-assistenten in opleiding tot arts.

De pedagogisch medewerkers zijn speciaal opgeleid om jou en je ouders zo goed mogelijk voor te bereiden als je een onderzoek of operatie moet ondergaan. Ook kunnen ze je helpen om je ziekenhuiservaringen te verwerken. Vaak gebeurt dit in samenwerking met de verpleegkundige.

Op het bord tegenover de balie kun je zien welke verpleegkundigen er die dag voor welk kind zorgen. De arts komt iedere dag bij je langs om te kijken hoe het met je gaat.

Hoe ziet je kamer eruit
Naast je bed staat een nachtkastje. Je persoonlijke spullen kun je kwijt in een kledingkast. Je kunt de gordijnen om je bed sluiten als je dat wilt. Dat is voor anderen een teken dat ze niet zomaar binnen mogen stappen.
Op alle kamers is een eigen televisie aanwezig.
Je mag ook je eigen mobieltje gebruiken. Je kunt gebruik maken van de gratis Wifi verbinding via het Anna hotspot.

Je bezoek
Je bezoek mag komen van 11.00 - 12.00 uur en 14.00 - 20.00 uur. Om te voorkomen dat het te druk wordt mag je maximaal 3 bezoekers tegelijk ontvangen. In het belang van jou en je kamergenoten zullen de verpleegkundigen erop letten of de bezoekers zich hieraan houden. Papa en mama mogen de hele dag komen, eventueel broers of zussen ook.

Ontspanning
Op de afdeling is een spelkamer. Deze is niet alleen voor jonge kinderen bestemd. Ook voor jou hebben we daar spelletjes, handarbeidmaterialen, boeken en nog veel meer. We hebben een computer, video en een tafelvoetbalspel waar je gebruik van kunt maken.

Eten en drinken
Iedere dag komt de voedingsassistente van de afdeling vragen wat je wilt eten. Je kunt kiezen uit verschillende menu’s. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met wat je wel en wat je niet lekker vindt. Tussen de maaltijden door mag je ook gerust wat te eten of te drinken vragen.

Roken
Op de afdeling, in het ziekenhuis en op het ziekenhuisterrein mag niet gerookt worden.

Gesprek met de arts
Wanneer je ouders medische informatie over jou van de arts willen horen, kan
er met de kinderarts een gesprek gepland worden. In verband met de privacy
mogen alleen jouw ouders/verzorgers hierbij aanwezig zijn.

Een operatie of onderzoek
Als je geopereerd wordt of een onderzoek krijgt, legt de arts je uit wat hij gaat
doen.
De pedagogisch medewerker en/of verpleegkundige spreekt alles vervolgens
nog een keer met je door. Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust aan ons.

Voorbereidingsfilm operatie
Deze voorbereidingsfilm laat zien wat er tijdens een (dag) opname gebeurt en
hoe het ziekenhuis er uit ziet. Bekijk samen met je ouders de film. Scan
onderstaande QR-code met je telefoon of tablet om de film te bekijken.
Of ga naar st-anna.nl/kinderjeugdafdeling.

Foto’s
We begrijpen dat u de ziekenhuisopname van uw kind op een foto wil vastleggen. Hierbij willen we u vragen de privacy van de medewerkers te respecteren, en geen foto’s te maken van hen zonder toestemming.

Dagindeling

 • 08.00 uur:              
  Wekken, ontbijt, temperaturen

 • 08.30 uur:              
  Douchen of wassen op bed

 • 09.00 - 12.00 uur:
  De arts loopt ‘visite’ langs alle patiënten. In verband met de privacy mogen alleen de ouders/ verzorgers hierbij aanwezig zijn. Overig bezoek graag op de gang wachten.

 • 10.00 uur:
  De voedingsassistente zorgt voor fruit en drinken

 • 10.30 - 12.00 uur:
  Spelkamer, huiswerk maken (van maandag t/m vrijdag)

 • 11.00 - 12.00 uur:
  Bezoek
 • 12.00 uur:
  Broodmaaltijd

 • 12.30 - 14.00 uur:
  Middagrust

 • 14.00 uur:
  De voedingsassistente zorgt voor iets te drinken

 • 14.00 - 20.00 uur:
  Bezoekuur

 • 15.00 - 16.30 uur:
  Spelkamer (van maandag t/m vrijdag, woensdagmiddag is de spelkamer gesloten)

 • 17.00 uur:
  Warme maaltijd

 • 20.00 uur:
  Bedtijd (de precieze bedtijd is uiteraard afhankelijk van je leeftijd en hoe jij je voelt)

Weer naar huis

Ontslaggesprek
Je hoort van de arts of van de verpleegkundige wanneer je naar huis mag.
Daarvoor heb je nog een ‘ontslaggesprek’ met de arts en verpleegkundige.
Je krijgt dan de gelegenheid je ziekenhuiservaringen met ons te bespreken. Wij geven je ook enkele adviezen over wat je na het ontslag wel en niet mag of kan. Als je op de polikliniek moet terugkomen, krijg je daarvoor een afspraak mee van de verpleegkundige. Wanneer je thuis medicijnen moeten gebruiken, krijg je een recept mee. Met dit recept kun je de medicijnen ophalen in de apotheek van het ziekenhuis (begane grond centrale hal).

Het is natuurlijk heel fijn als je weer naar huis mag. Je verheugt je al een tijd op je thuiskomst. Soms kan het ook wat tegenvallen om weer thuis te zijn: je bent nog niet helemaal de oude of je mist je zaalgenoten. Dat is helemaal niet vreemd. Misschien vind je het prettig om, bijvoorbeeld na een polikliniekbezoek, nog even op de afdeling terug te komen. Je bent van harte welkom!

Beste ouders en/of verzorgers

Alle medewerkers van de kinder-jeugdafdeling van het Anna Ziekenhuis heten u en uw kind van harte welkom. In deze folder kunt u informatie vinden over de gang van zaken op onze afdeling en over hoe u uw kind zo goed mogelijk kunt begeleiden tijdens de ziekenhuisopname (waar hem staat kan ook haar gelezen worden).
Dit boekje zal niet al uw vragen beantwoorden. We nodigen u daarom van harte uit om deze aan een van onze medewerkers te stellen.

Wat wij belangrijk vinden
Wij streven ernaar zo goed mogelijk voor uw kind te zorgen. Maar hoe goed wij ons best ook doen, wij kunnen u als ouder(s) niet vervangen. Wij zorgen er dan ook graag samen met u voor dat het verblijf van uw kind in het ziekenhuis zo prettig mogelijk verloopt. Wij willen u bij de zorg van uw kind betrekken. Daarom is het nodig dat u ‘rooming-in’ blijft.

Voorbereiden op de opname

In dit hoofdstuk vertellen wij hoe u uw kind kunt voorbereiden op de geplande opname. Als uw kind plotseling moet worden opgenomen (spoedopname), kunt u hem vooraf uiteraard niet uitgebreid voorbereiden. In dat geval is het van belang dat u uw kind in het ziekenhuis alsnog vertelt waarom hij daar is en wat hij gedurende de verdere opname kan verwachten, indien dat al bekend is. U kunt hierbij gebruik maken van onderstaande tips.

Wat vertellen en hoe?
Het is van belang om uw kind goed voor te bereiden op het verblijf in het ziekenhuis. Kinderen kunnen een nare ervaring over het algemeen beter verwerken als ze van tevoren al weten wat hen te wachten staat. Vertel daarom  op eenvoudige wijze en zo eerlijk mogelijk wat er gaat gebeuren en waarom. Wat u aan uw kind vertelt, hangt af van de leeftijd. Oudere kinderen willen meestal precies weten wat er met hen gaat gebeuren. Jonge kinderen hebben aan een korte, eenvoudige uitleg voldoende. Bij jonge kinderen gaat u liever niet al te diep in op de behandeling of operatie zelf. Vertel hen vooral wat ze zullen zien, voelen, horen, ruiken en zeg hen in ieder geval dat ze mogen huilen. Door middel van spelmateriaal (bijvoorbeeld poppen, een dokterskoffertje en boekjes) maakt u het verhaal voor hen nog duidelijker. Leg in ieder geval uit:

 • Waarom uw kind naar het ziekenhuis moet.
 • Dat hij daarna weer naar huis komt.
 • Dat u bij uw kind zult zijn en bij hem blijft slapen (rooming-in).
 • Hoe het in het ziekenhuis en op de afdeling zal zijn (bijvoorbeeld: meerdere verpleegkundigen en artsen, het plassen in een po of fles, de spelkamer, enz.).
 • Bespreek zowel de leuke als minder leuke kanten van de opname, zoals post en visite maar ook dat uw kind pijn kan hebben of zich verdrietig kan gaan voelen.

Voorbereidingsfilm operatie
Deze voorbereidingsfilm laat zien wat er tijdens een (dag) opname gebeurt en hoe het ziekenhuis er uit ziet met als doel uw kind gerust te stellen. Bekijk samen met uw kind de film. Scan onderstaande QR-code met uw telefoon of tablet om de film te bekijken.

Wanneer beginnen met voorbereiden?
Begin niet te lang van tevoren met het voorbereiden van uw kind. Dit kan onnodige spanningen veroorzaken. Voor de meeste kinderen is het het beste om er een paar dagen voor de opname over te beginnen. Uw kind kan er dan nog eens op terugkomen of u kunt alles nog eens vertellen. Bij wat oudere kinderen kunt u er rustig wat eerder over beginnen te praten. 

Vragen?
Heeft u vragen over de voorbereiding van uw kind op de ziekenhuisopname? Telefoon. 040 - 286 41 70.

Spoedopname
Bij een spoedopname is de volgorde van handelingen afhankelijk van de ernst van de ziekte (of het ongeval) en zult u zich als ouder snel moeten  aanpassen aan de ongewone situatie. Het is duidelijk dat u en uw kind zich niet hebben kunnen voorbereiden op deze opname. De verpleegkundigen en de artsen zullen trachten u zoveel mogelijk te informeren.  Bepaalde handelingen zoals bloed prikken en röntgenfoto's maken, dienen soms direct uitgevoerd te worden. Ze zijn in de regel vervelend voor uw kind en worden dikwijls als bedreigend ervaren. Wij vragen aan u als ouder of begeleider uw kind zoveel mogelijk bij te staan. Wij streven er naar dat u zo veel mogelijk bij uw kind kunt zijn, zodat u samen met de ziekenhuismedewerkers kunt uitleggen wat er allemaal gebeurt en waarom.

De opname

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
Voor uw kind:

 • Het favoriete speelgoed en/of de lievelingsknuffel.
 • Pyjama’s ondergoed, eigen kleren,  pantoffels en eventueel een ochtendjas.
 • Toiletspullen (zoals een tandenborstel, tandpasta, zeep, shampoo, een kam).
 • Eventueel eigen hoofdkussen/dekbed.
 • Kleding, schoenen.
 • Eventueel schoolspullen (bij langer durende opnames).
 • Een lijstje van de medicijnen die uw kind gebruikt en de medicijnen in de originele verpakking.
 • Voor jongere kinderen: een zuigfles met speen, fopspeen, eigen beker, Maxi-Cosi, eventueel kinderwagen.
 • Bij het volgen van een bepaald dieet of allergieën kun je eigen voeding meenemen. Dit kan in de koelkast van de afdeling geplaatst worden (de verpleegkundige helpt u hiermee verder).

Voor uzelf:

 • Iets om uzelf bezig te houden (boek en dergelijke).
 • Toiletspullen en een pyjama.

Het is vaak erg warm in het ziekenhuis. Houd hier rekening mee met uw kleding en die van uw kind.

Wij adviseren u kostbare bezittingen (groot geld, sieraden en dergelijke) thuis te laten. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld bij verlies of diefstal van uw eigendommen.

De dag van opname

U kunt zich rechtstreeks melden aan de balie op de afdeling, waarna u wordt ontvangen door de verpleegkundige.

Tijdens het ‘intakegesprek’ krijgt u informatie over de afdeling. Bovendien noteert de verpleegkundige een aantal gegevens over uw kind, zoals gewoonten, gedrag en bijzonderheden zoals medicijngebruik en allergieën.
Zet eventueel vooraf de bijzonderheden en uw vragen vast op papier,  zodat u ze niet kunt vergeten.
Samen met u meten we de lengte, het gewicht, de bloeddruk, de temperatuur en polsslag uw kind. Uw kind krijgt een polsbandje met zijn gegevens om. Hierna zal de verpleegkundige u en uw kind wegwijs maken op de afdeling en kennis laten maken met de medewerkers.

Welke mensen werken er op de kinder-jeugdafdeling?
Uw kind krijgt in het ziekenhuis met verschillende mensen te maken, zoals artsen, verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers, voedingsassistentes en medewerkers van de huishoudelijke dienst.
We proberen ervoor te zorgen dat het kind zoveel mogelijk dezelfde gezichten ziet en streven ernaar dat zoveel als mogelijk dezelfde verpleegkundigen uw kind verzorgen. Op het bord naast de balie kunt u zien welke verpleegkundige er voor uw kind verantwoordelijk is.

Op de afdeling werken kinderverpleegkundigen en verpleegkundigen in opleiding voor deze specialisatie. Met vragen over de dagelijkse zorg en begeleiding kunt u altijd bij hen terecht.

De verpleegkundigen werken in drie diensten per dag; de werktijden zijn:
07.30 - 16.00 uur
14.30 - 23.00 uur
22.50 - 07.40 uur
Tijdens het wisselen van de dienst dragen zij de zorg voor uw kind aan elkaar over. De gegevens van uw kind noteert de verpleegkundige in het ‘verpleegkundig dossier’ in de computer.

De medische zorg is in handen van de kinderarts en/of medisch specialist.

 • Dagelijks tussen 9 en 12 uur (in het weekeinde kan dit tijdstip variëren) vindt er een overleg plaats tussen de kinderarts en kinderverpleegkundige (de zogenoemde “visite”). Hierbij worden nieuwe afspraken voor die dag gemaakt.
 • De “visite” van overige specialismen kan de gehele dag plaatsvinden.
 • Dagelijks wordt het beleid met betrekking tot onderzoeken en behandeling besproken in het kinderartsen overleg.
 • 1x per week op dinsdag is er een multidisciplinair overleg tussen de kinderartsen, kinderverpleegkundigen, pedagogisch team, maatschappelijk werk, fysiotherapie en/of logopedie.

U kunt altijd de verpleegkundige vragen wat er afgesproken is voor die dag. Ook kunt u via de verpleegkundige een afspraak maken met de arts.

Regelmatig zijn er onder verantwoordelijkheid van de kinderarts, co-assistenten op de afdeling. Zij zijn in de laatste fase van hun opleiding tot arts en kunnen onder verantwoordelijkheid van de kinderarts een bijdrage leveren aan de zorg voor uw kind.

Op de afdeling is ook een pedagogisch team aanwezig. Een opname in het ziekenhuis is een ingrijpende gebeurtenis voor uw kind en u. Tijdens een ziekenhuisopname moet uw kind soms onderzoeken en ingrepen ondergaan die vervelend, pijnlijk of belastend kunnen zijn. Het is belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan voorbereiding, begeleiding en zo nodig afleiding tijdens onderzoeken en behandelingen. Pedagogisch medewerkers zijn speciaal opgeleid om u en uw kind hierop zo goed mogelijk voor te bereiden en hen te helpen hun ziekenhuiservaringen te verwerken. U, als ouder, kunt bij hen terecht met vragen over de begeleiding en het gedrag van uw kind tijdens de ziekenhuisopname.

Om alle zorg goed op elkaar af te stemmen, is er dagelijks overleg tussen verschillende hulpverleners, die bij uw kind betrokken zijn.

Uw rol in de zorg voor uw kind

Aanwezigheid van de ouders
De opname kan voor uw kind moeilijk zijn. Ieder kind zal anders reageren, maar algemeen geldt: uw hulp en steun zijn in deze periode onmisbaar. Het verblijf in het ziekenhuis zal minder angstig en vreemd zijn door uw aanwezigheid. Dit is erg prettig voor uw kind

Ouderparticipatie
Om het verblijf in het ziekenhuis zo prettig mogelijk te laten verlopen, willen we u optimaal bij de zorg van uw kind betrekken.
Dit houdt in dat u, in overleg met de verpleegkundige de zorg draagt (bijvoorbeeld uw kind in bad doen, helpen met het eten enzovoort).
Uiteraard kunt u ten alle tijden de hulp van de verpleegkundige vragen hierbij.

Rooming-in
In het belang van uw kind is het nodig dat 1 van de ouders tijdens de opname hier rooming-in is. Dat wil zeggen dat 1 ouder dan op een stretcher naast het kind slaapt. Wanneer uw kind op een zaal ligt, kan dit dus betekenen dat u met verschillende kinderen en ouders op die zaal slaapt. Wij vragen u om hierbij rekening te houden met de privacy van andere kinderen en hun ouders. Tevens is het mogelijk om u zo nu en dan ‘af te laten lossen’ door een persoon waarmee uw kind vertrouwd is. Overleg dit even met de verpleegkundigen zodat deze op de hoogte zijn van de aanwezigheid van deze andere persoon.

 • Rooming-in betekent dat één van de ouders blijft. Rooming-in is nodig in het belang van het kind zodat het zich veilig en geborgen voelt.
 • U zorgt voor uw kind, als de situatie dit toelaat.
 • Wij verzoeken u om gepaste nachtkleding te dragen tijdens het verblijf op onze afdeling.(bijv. volledige pyjama of ochtendjas).
 • Graag verzoeken wij u om de kamer op te ruimen voor de nacht (bijv. speelgoed) zodat de verpleegkundige zonder te vallen of te struikelen bij uw kind kan komen.
 • Mobiele telefoon s’ nachts op trilstand zetten.
 • Uw nachtrust zal tijdens rooming-in niet altijd optimaal zijn.
 • Graag het logeerbed zelf opmaken voordat uw kind gaat slapen en ’s morgens om 8 uur het logeerbed weer opklappen.
 • Gelieve lege bedden op de kamer niet te gebruiken als zitplaats en/of kapstok.
 • Als service van het ziekenhuis, worden ontbijt en lunch voor één ouder geserveerd als u aanwezig bent. Een voucher voor een warme maaltijd kunt u kopen bij de ziekenhuiswinkel in de centrale hal. De voedingsassistente op de afdeling zorgt na inlevering van deze voucher voor een maaltijd.
 • ·Gebruik van douche en toilet op de kamer is alleen toegestaan voor ouders en kind.
 • Wanneer u wilt kunt u in onze teamkamer gebruik maken van een koelkast en magnetron. Bij isolatie-verpleging kunnen hier uitzonderingen op van toepassing zijn.
 • Om hygiënische redenen is de afdelingskeuken alleen toegankelijk voor personeel.
 • In het ziekenhuis is het niet toegestaan dat uw kind bij u in bed slaapt.
 • In het ziekenhuis en op het ziekenhuisterrein mag niet worden gerookt.
 • Wanneer u de kamer verlaat en uw kind tijdelijk alleen is, maakt u gebruik van de babyfoon/intercom (uitleg krijgt u bij opname). Dit altijd in overleg met de verpleging zodat zij op de hoogte zijn.

Uitzonderingen op alle regels zijn alleen mogelijk na overleg met het personeel. Het personeel houdt zich het recht voor om indien noodzakelijk voor de patiënt af te wijken van bovenstaande regels.

Zowel bij ‘rooming-in’ als ‘ouderparticipatie’ geldt: denk ook aan uzelf en neem regelmatig rust of ontspanning.

Gedrag van uw kind in het ziekenhuis
Het kan zijn dat uw kind in het ziekenhuis heel anders reageert dan u thuis gewend bent. Uw kind kan bijvoorbeeld stil, teruggetrokken of wat afwijzend zijn. Dit is mogelijk een reactie op de opname en komt bij veel kinderen voor. Uw kind voelt zich nog niet vertrouwd genoeg met de ziekenhuismedewerkers om bij hen zijn verdriet te uiten. Bij u durft hij dat wel. Natuurlijk zal de pedagogisch medewerker u steeds met raad en daad bijstaan. Dit geldt ook voor de verpleegkundigen. Verder kunt u de omgeving wat vertrouwder maken door speelgoed, foto’s en dergelijke van thuis mee te nemen.

Bezoek
Als uzelf of iemand bij u in de familie een infectieziekte heeft (bijvoorbeeld  griep), overleg dan eerst met de verpleegkundigen of u of uw familieleden wel op bezoek kunnen komen. Dit geldt ook voor de overige bezoekers.
Alle bezoekers zijn welkom tijdens het ‘bezoekuur’, van 11.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 20.00 uur. Om te voorkomen dat het te druk wordt, kunnen er maximaal drie bezoekers tegelijk bij uw kind aanwezig zijn. Uiteraard zijn broertjes, zusjes en vriendjes van alle leeftijden van harte welkom.

Spelen en onderwijs
Spelen is voor kinderen erg belangrijk. Het is hun manier om gevoelens en ervaringen te uiten. Zelf weet u als ouder het beste waar uw kind graag mee speelt. Met de pedagogisch medewerker kunt u overleggen welke spelmogelijkheden er voor uw kind zijn. In de spelkamer is veel materiaal aanwezig waarvan uw kind gebruik kan maken. Deze is maandag tot en met vrijdag open van 10.30 tot 12.00 uur en 's middags van 15.00 tot 16.30 uur. Op woensdagmiddag en ook de weekenden is de spelkamer gesloten.

Rechten en plichten
Informatie over de rechten en plichten van ouders en kinderen bij ziekenhuis opname vindt u op: www.annaziekenhuis.nl/naar-het-ziekenhuis/rechten-ouders-en-kinderen.

Onderwijs aan Zieke Leerlingen (OZL)

Bij een langdurige ziekenhuisopname kan uw kind in aanmerking komen voor onderwijsondersteuning, zowel in het ziekenhuis als thuis. Dat geldt voor alle leerlingen van het primair, voortgezet en beroepsonderwijs.

Meer weten?
U kunt contact opnemen met:

 • De pedagogisch medewerkers van de kinder-jeugdafdeling (vraag naar de folder).
 • Centrale kantoor Ondersteuning Onderwijs aan Zieke Leerlingen (OZL), telefoon: 040 - 245 28 45 (vragen naar de consulenten Onderwijs aan Zieke Leerlingen).

Weer naar huis

Ontslaggesprek
U hoort van de arts of van de verpleegkundige wanneer uw kind naar huis mag. Daarvoor heeft u nog een ‘ontslaggesprek’ met de verpleegkundige en de arts. U krijgt dan de gelegenheid uw ziekenhuiservaringen met ons te bespreken. Wij geven u ook enkele adviezen over wat uw kind na het ontslag wel en niet mag of kan. Als uw kind op de polikliniek moet terugkomen, krijgt u daarvoor een afspraak mee van de verpleegkundige. Wanneer uw kind thuis medicatie moet gaan gebruiken, krijgt u hier een ontslagrecept voor mee, met dit recept kunt u de medicatie ophalen in de apotheek van het ziekenhuis (begane grond centrale hal). U krijgt een 'klantbelevingsonderzoek' formulier mee, die u thuis digitaal kunt invullen.

Reactie van uw kind na ontslag
De omschakeling van het ziekenhuis naar huis kan voor uw kind groot zijn. Reacties die nogal eens voorkomen zijn: slecht slapen, eng dromen, overdreven aanhankelijk zijn naar de ouders, niet willen praten over het ziekenhuis, weer gaan bedplassen of duimzuigen. Dit gedrag is meestal van voorbijgaande aard. We adviseren u het kind in deze periode wat extra aandacht te geven. Praat over de periode in het ziekenhuis als uw kind dat wil. Samen met uw kind spelen is vaak ook een goede manier om uw kind te helpen zijn ervaringen te verwerken. U kunt verder altijd advies vragen aan de pedagogisch medewerkers van de afdeling kindergeneeskunde.

Tot slot

Hopelijk hebben wij u voldoende informatie kunnen geven over onze afdeling. Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u altijd bellen, telefoon: 040 - 286 41 70. 
Bezoek ook online de kinder-jeugdafdeling: www.annaziekenhuis.nl/kindergeneeskunde.