Welkom op de afdeling neonatologie

Uw kindje is bij ons op de afdeling neonatologie opgenomen. Dit is een kleinschalige afdeling die deel uitmaakt van het geboortecentrum. Door deze kleinschaligheid is er veel persoonlijk contact tussen ouders, verpleegkundigen en kinderartsen.

De start die u en uw kindje maken is ongetwijfeld anders dan u zich heeft voorgesteld. Wij zullen al het mogelijke doen om u bij te staan in deze periode. Samen met u als ouder streven wij naar een persoonlijke, kwalitatief uitstekende behandeling, zorg en nazorg.

Wij betrekken u bij de zorg voor uw kindje en zullen u begeleiden om zoveel mogelijk zelf voor uw kindje te kunnen zorgen. U bent 24 uur per dag, 7 dagen per week welkom.

De afdeling

Op de afdeling neonatologie (route 71) werken gespecialiseerde neonatologie verpleegkundigen. Daarnaast krijgt u ook te maken met: kinderartsen, kinderfysiotherapeut, logopediste en maatschappelijk werkster.
Op de afdeling hangt een bord met daarop de naam van uw kindje en daarbij de neonatologie verpleegkundige die voor uw kindje zorgt. Op dit bord kunt u aangeven op welk tijdstip u bijvoorbeeld uw kindje komt voeden.

Bezoek

 • U bent als ouder/verzorger de hele dag van harte welkom. Ook broertjes en/of zusjes zijn altijd welkom, tenzij ze ziek/verkouden zijn.
 • U ontvangt van ons een badge waarmee u binnen kunt komen. Om privacy redenen verzoeken wij u en uw bezoek om op de afdeling bij uw eigen kindje te blijven.
 • Bezoektijd voor overige bezoekers is van 11.00-20.00 uur.
 • Er wordt geen bezoek toegelaten zonder de aanwezigheid van een van  de ouders.
 • Tijdens de bezoektijden mogen maximaalvier personen tegelijk bij uw kindje zijn in verband met de rust.
 • Bezoekers die jonger dan 12 jaar zijn, worden in verband met de kans    op besmettelijke kinderziektes niet toegelaten op de afdeling.
 • Er wordt geen bezoek toegelaten dat ziek is.
 • De mogelijkheid bestaat om bij de receptie een parkeerweekkaart aan te schaffen voor €15,00. Met deze kaart kunt u 7 dagen achtereen parkeren en kunt u meerdere keren per dag in- en uitrijden.

Het kan voorkomen dat bezoek even niet mogelijk is, bijvoorbeeld als de behandelend arts bij uw kindje is.

Let op: Neem contact op met onze afdeling als:

 • U verkouden bent, koorts, diarree, huiduitslag of een koortslip heeft.
 • In uw directe omgeving (gezin, school, vriendjes) een besmettelijke infectieziekte heerst, zoals griep, bof, rode hond en/of  waterpokken. mazelen, roodvonk of kinkhoest.

Hygiëne

In verband met de hygiëne gelden onderstaande maatregelen voor u en uw bezoek.

 • Hang uw jas aan de kapstok in de sluis.
 • Doe horloge en handsieraden af; deze kunt u veilig opbergen in een locker.
 • Reinig uw handen met handenalcohol of was uw handen met zeep bij zichtbaar vuil.
 • Zet uw mobiele telefoon op de stil modus.
 • U mag uw mobiele telefoon alleen gebruiken om foto’s te maken van uw eigen kind. U mag geen verplegend personeel en andere kinderen fotograferen. Filmen mag uitsluitend na overleg met de verpleegkundige.
 • Bellen mag u in de sluis of op de gang.
 • Na gebruik van uw mobiele telefoon altijd uw handen desinfecteren met handalcohol.
 • Tassen kunt u in een locker opbergen; deze mogen niet mee naar binnen.

Contact met uw kind

Zelf verzorgen 
Wij willen u als ouders/verzorgers zoveel mogelijk in staat stellen de dagelijkse zorg voor uw kindje zelf te doen. Omdat voor uw kindje contact met u heel belangrijk is, stimuleren wij dit zoveel mogelijk.
De vorm van contact hangt af van de situatie of welzijn van uw kind. Door uw kind alleen al aan te raken kunt u liefde geven. Zodra het mogelijk is kunt u een deel van de verzorging overnemen, zoals luier verschonen, temperaturen, wassen. U en uw kind leren elkaar hierdoor beter kennen. Zo kunt u beter inspelen op de behoefte van uw kindje en dit bevordert de hechting.

Buidelen
Uw kindje komt, als het in de couveuse ligt, een of meerdere keren per dag met alleen een luier aan, bij u op de blote borst liggen. Uw ademhaling, geur en stem zijn vertrouwd en bieden veiligheid en geborgenheid. Dit bevordert de hechting en is voor u als ouder ook heel fijn om te doen.

Ontwikkelingsgerichte zorg
Ontwikkelingsgerichte zorg is zorg die erop gericht is zoveel mogelijk comfort te bieden, zodat de ontwikkeling van uw kindje goed verloopt. We streven naar zo min mogelijk stress. In de baarmoeder is het donker en geluid wordt gedempt. Uw kind heeft geen last van de zwaartekracht en brengt de meeste tijd slapend door. De beperkte ruimte zorgt voor begrenzing.

Deze situatie, zoals in de baarmoeder, proberen we na te bootsen. Wij doen dit op de volgende manieren:

 • Wij beperken de lichtinval in de couveuse door covers te gebruiken. Overdag maken we het lichter in verband met het dag- en nachtritme.
 • Kindjes maken wij tussendoor niet wakker.
 • In de couveuse liggen kinderen in een ‘snuggle’ of ‘nestje’ om begrenzing te bieden.
 • Wij leggen een geurdoekje van mama of papa in de couveuse. Een eigen knuffeltje mag ook, mits deze gewassen is. Wij vragen u deze zelf een keer per week uit te wassen.
 • Wij betrekken ouders bij medische handelingen om hun eigen kindje te troosten.

Baby in beeld
Middels een webcam boven de couveuse of bedje van uw kind bieden wij de mogelijkheid om live-filmbeelden van uw kind thuis te zien.
U krijgt van ons inloggegevens en kunt enkel uw eigen kindje bekijken.

Borstvoeding/flesvoeding
Bij borstvoeding profiteert uw kindje van alle gezondheidsvoordelen die moedermelk te bieden heeft. Wij onderschrijven het belang van het geven van borstvoeding en doen er alles aan u te ondersteunen bij het slagen van de borstvoeding. Ook wanneer uw kindje gedeeltelijk borstvoeding krijgt, heeft dit een positief effect op de gezondheid.
Als uw kindje flesvoeding krijgt begeleiden wij u hier graag in. Meer informatie kunt u lezen in onze folders over borstvoeding/flesvoeding:

 • ‘Borstvoeding op de afdeling neonatologie’
 • ‘Borstvoeding’
 • ‘Flesvoeding praktische tips’.

Aanvullende informatie

 • Op de afdeling zijn genoeg kolfapparaten aanwezig.
 • U kunt kolven op de rooming in kamer of naast uw kindje op de zaal.
 • Als u moedermelk meebrengt naar het ziekenhuis, dan kan dat het beste in een koeltas met koelelementen. Op de flesjes graag de naam,  datum en tijdstip van kolven.
 • Elk kind heeft een eigen kleurcode die op de flesjes komt.
 • Als uw kindje flesvoeding krijgt, is het fijn als u een eigen flesje meebrengt.

Video interactie begeleiding
Bij video interactie begeleiding (VIB) maken wij video-opname van u en uw kindje. Gespecialiseerde VIB verpleegkundigen of gespecialiseerde pedagogisch medewerksters maken deze opnamen.
De beelden kijken wij samen met u terug. Hierop is heel mooi te zien welke initiatieven uw kindje neemt in het contact maken met u. Ook zien we hoe u hier als ouder van nature op reageert. De initiatieven van uw kindje zijn nog vluchtig, maar door de beelden worden deze uitvergroot en wordt het mogelijk al in een vroeg stadium uw kindje te begrijpen. Zo kunt u beter inspelen op zijn/haar behoeftes. Dat komt de band tussen u en uw kindje ten goede en maakt de overgang naar huis makkelijker.
De beelden krijgt u mee naar huis.


Dagboekje
Wij proberen van ieder kind een dagboekje bij te houden. Dit is een waardevolle herinnering voor later. U mag zelf een boekje meebrengen en anders hebben wij er een voor u. U als ouders, maar ook familie en vrienden mogen hier natuurlijk ook in schrijven.

Rooming in kamer
In de rooming-in kamer kunt u, als de situatie van uw kindje dit toelaat, even samen met uw gezin genieten. Bijvoorbeeld om te voeden of te knuffelen. Ook kunt u samen met uw kindje, als voorbereiding op thuis, hier een dag voor ontslag gebruik van maken.
Als de rooming-in kamer vrij is, mag u deze ook gebruiken om tussen twee voedingen door te rusten.

Maatschappelijk werk en geestelijk verzorger

Op de afdeling krijgt u desgewenst begeleiding van een maatschappelijk werker. De gesprekken zijn vanzelfsprekend vertrouwelijk. U kunt via de verpleegkundige een afspraak maken.

Ook is het mogelijk om een afspraak te maken met een geestelijk verzorger. Ook dit kan de verpleegkundige voor u regelen.

Vragen

Kom gerust naar ons toe voor vragen. Wij zijn ook telefonisch te bereiken:
afdeling neonatologie, telefoonnummer 040 - 286 41 72.