Informatie bij opname afdeling kindergeneeskunde. Bij een ingreep onder anesthesie.

Kindergeneeskunde

Download / print

Opname van jouw kind

O Jouw kind wordt voor opname verwacht op:

_________________dag, datum: ________________________

O Je kunt bellen voor de exacte opnametijd op:

_________________dag, datum: ________________________

O Je wordt per brief of telefonisch geïnformeerd over de datum van opname voor jouw kind door Bureau Opname.

 

Exacte opnametijd
De exacte opnametijd is twee werkdagen voor de opname bekend. Bel je hiervoor twee werkdagen (dus niet op zon- en feestdagen) voor de opname tussen 15:00 en 16:00 uur naar: kinder-jeugdafdeling, telefoonnummer 040 - 286 41 70.

Samen met jouw kind kun je je op de dag van opname melden aan de balie van de kinder-jeugdafdeling, route 71.

Vragen:

  • Voor medisch inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met de poli van de behandeld arts van jouw kind via telefoonnummer 040- 286 40 40.
  • Voor overige vragen kun je telefonisch contact opnemen met Bureau Opname op maandag t/m vrijdag via telefoonnummer 040 – 286 48 10.
  • Voor vragen specifiek over jouw opnamedatum kun je contact opnemen op maandag t/m vrijdag van 9:00 – 10:00 via telefoonnummer 040 – 286 48 49.

De geplande opnametijd staat vast; we kunnen niet meer in het operatieprogramma schuiven. We hopen dat je hier begrip voor hebt.

De met jou afgesproken opnamedatum is altijd onder voorbehoud. Soms moet deze datum verzet worden.

Voorbereiding thuis

Nuchter zijn
Het is van groot belang dat je kind nuchter is voor de operatie.

  • Tot 6 uur voor de opnametijd mag jouw kind eten (licht ontbijt) en drinken (inclusief flesvoeding).
  • Tot 1 uur voor de opnametijd mag jouw kind alleen nog heldere vloeistoffen drinken, zoals water, ranja of thee.

Het is belangrijk dat jouw kind nuchter is, zodat zijn/haar maag leeg is. Als dat niet het geval is, kan er eten, drinken en maagzuur dat nog in de maag zit, tijdens of rondom de ingreep in de longen terecht komen. Dat kan leiden tot een zeer ernstige longontsteking en problemen met de ademhaling. Daarom is het van groot belang dat jouw kind zich aan de nuchterheidsvoorschriften houdt.

LET OP: Als jouw kind nuchter moet zijn, moeten bovenstaande voorschriften worden opgevolgd. Gebeurt dit niet, dan kan dit betekenen dat de ingreep niet doorgaat.

Medicijngebruik
Als jouw kind medicijnen gebruikt, wil je dan alle medicijnen die jouw kind gewend is in te nemen op de dag van de intake meenemen naar het ziekenhuis? Er worden dan afspraken met jou gemaakt welke medicijnen in te nemen en wanneer op de dag van de operatie. Twijfel je hierover? Neem dan gerust telefonisch contact op met de kinder-jeugdafdeling, telefoonnummer 040 - 286 41 70.

Lichamelijke verzorging thuis
Wij vragen jou jouw kind voor de opname thuis in bad te doen of te laten douchen. Op de dag van de ingreep is het niet toegestaan dat jouw kind sieraden, make-up of nagellak draagt. Sieraden zijn onhandig en kunnen kwijtraken; make-up en nagellak verhinderen een goed zicht op de doorbloeding van de huid en van de nagels. Mocht jouw kind lang haar hebben dan is het praktisch er die dag een vlecht of staart van te maken.

Korte kennismaking

Beste ouders, binnenkort wordt jouw kind een dag in het Anna Ziekenhuis opgenomen op de kinder-jeugd afdeling. Een operatie of onderzoek onder narcose kan voor jou en jouw kind een spannende gebeurtenis zijn. Omdat er na de ingreep geen complicaties verwacht worden mag jouw kind normaal gesproken dezelfde dag weer naar huis. Een enkele keer komt het voor dat een patiëntje toch een nacht moet blijven, bijvoorbeeld bij koorts of aanhoudende misselijkheid. Vanzelfsprekend is dan één van de ouders welkom bij het kind te overnachten.

Uit ervaring weten we dat een ouder zijn kind het beste tot steun kan zijn als hij goed op de hoogte is van wat er gaat gebeuren. Daarom hebben we in deze informatie het belangrijkste voor jou opgeschreven. Voor de leesbaarheid is in de tekst meestal de ‘hij-vorm’ gekozen. Daar waar ‘hij’ staat kan ook ‘zij’ gelezen worden. Waar over ouders gesproken wordt kunnen dit vanzelfsprekend ook verzorgers zijn.

Voorlichting thuis

Kinderen kunnen een minder prettige ervaring over het algemeen beter verwerken als zij van tevoren weten wat hen te wachten staat. Omdat op deze dag alle handelingen in een kort tijdbestek plaats vinden kan dat bedreigend en belastend voor jouw kind zijn. Daarom is het van belang hem goed voor te bereiden op wat er gaat gebeuren. Op deze manier krijgt jouw kind de kans zijn angst in de hand te houden. Vertel daarom op eenvoudige wijze en zo eerlijk mogelijk wat er gaat gebeuren en waarom.

Wát jij aan jouw kind vertelt hangt af van zijn leeftijd. Oudere kinderen willen alles meestal precies weten. Jonge kinderen hebben voldoende aan een korte, eenvoudige uitleg. Met behulp van spelmateriaal (poppen, boeken, dokterskoffertje) maak je het verhaal nog duidelijker.

Vertel in ieder geval:

  • Waarom jouw kind geopereerd moet worden.
  • Wat er op de dag van de operatie gebeurt.
  • Hoe hij onder narcose gaat.
  • Dat je de hele dag bij hem blijft.
  • Dat je ook bij hem bent als hij onder narcose gebracht wordt en naast hem zit als hij weer wakker wordt. Zie je hier erg tegen op dan is er wellicht een ander vertrouwd iemand die hem daarin begeleiden wil?
  • Dat jouw kind zich erna ziek kan voelen of pijn kan hebben, maar dat
    daar medicijnen voor gegeven kunnen worden.

Voorlichtingsfilm operatie
De voorbereidingsfilm is speciaal gemaakt voor kinderen en laat zien wat er tijdens een (dag) opname gebeurt en hoe het ziekenhuis er uit ziet, met als doel het kind gerust te stellen. Bekijk deze film samen met jouw kind op een rustig moment. Scan met jouw smartphone of tablet onderstaande QR-code en download het filmpje.

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

Start niet te vroeg met jouw voorbereiding. Dit kan onnodige spanningen veroorzaken. Voor de meeste kinderen is een goed tijdstip om er enkele dagen voor de opname over te beginnen. Met wat oudere kinderen kun je er rustig wat eerder over spreken. Vraag jouw jonge kind het verhaal aan jou terug te vertellen. Zo kom je er vanzelf achter wat hij nog niet begrepen heeft.

Kinderen die goed zijn voorbereid kunnen evengoed nog angstig zijn of tegenstribbelen. Kinderen die niet zijn voorbereid voelen zich achteraf vaak bedrogen en teleurgesteld in voornamelijk hun ouders en zij kunnen daarna nog lange tijd achterdochtig blijven.

Voorlichting in het ziekenhuis

Samen met de specialist heb je besloten om jouw kind te laten opereren. Ter voorbereiding op deze operatie, waarvoor anesthesie noodzakelijk is, wordt een afspraak gemaakt voor een intake gesprek op het preoperatieve spreekuur van de anesthesie.

Let op: Graag de vragenlijst anesthesie ingevuld meenemen bij het intakegesprek.

Preoperatief spreekuur

Tijdens het preoperatieve spreekuur heb je een gesprek met de anesthesiemedewerker. De anesthesiemedewerker ziet en screent het kind en doet noodzakelijke onderzoeken onder supervisie van de anesthesioloog. Tijdens deze screening wordt de vragenlijst anesthesie besproken en toestemming voor anesthesie gevraagd. Jij en jouw kind kunnen kiezen tussen narcose door middel van een injectie (prik) of door in- en uit te ademen in een kapje. Indien de anesthesioloog toch besluit af te wijken van de eerder gemaakte keuze is dat altijd met het oog op de veiligheid van jouw kind. Na afloop van dit spreekuur is het mogelijk, na overleg, om samen met jouw kind een kijkje te nemen op de kinder-jeugdafdeling.

Opname

Je kunt je op de dag van de opname melden aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. In verband met de rust van alle kinderen die geopereerd gaan worden is het wenselijk dat er één, hooguit twee volwassenen per kind meekomen.

Uitstel van de opname

Het kan voorkomen dat de opname uitgesteld moet worden omdat jouw kind de dag ervoor:

  • neusverkouden is en/of hoest;
  • temperatuursverhoging heeft boven 38°C;
  • een kinderziekte heeft of daar de afgelopen drie weken mogelijk mee is besmet (bof, rode hond, mazelen, waterpokken etc.).

Wil je in deze gevallen contact opnemen met de behandelend arts in het ziekenhuis. Hij kan beoordelen of de opname kan doorgaan.

Wat neem je mee

Als onderdeel van de voorbereiding kun je samen met jouw kind zijn koffer of tas inpakken.

Voor jouw kind:

  • medicijnen die jouw kind gebruikt;
  • knuffel, fopspeen, vertrouwd speelgoed;
  • eigen beker of flesje;
  • pyjama;
  • pantoffels of sokken;
  • ondergoed.

Voor jou zelf:

  • iets om te lezen of te doen tijdens het wachten;
  • lunchpakket. Wij adviseren je als begeleidende ouder om thuis goed te eten. Er staat immers een vermoeiende dag te wachten. Voor jezelf is er thee en koffie op de afdeling. Ook kun je gebruik maken van het bezoekersrestaurant.

Narcose

Als je narcose door middel van een injectie hebt afgesproken krijgt jouw kind een uur van te voren een verdovende crème op de huid van de prikplaats aangebracht. Daardoor wordt de prik niet of nauwelijks gevoeld.

Krijgt jouw kind narcose door een kapje, vertel dan vóóraf dat de meeste kinderen vinden dat het narcose gas niet lekker ruikt!

Begeleiding door een ouder voor en na de narcose

Voor jouw kind kan het een grote geruststelling zijn dat je bij hem blijft tot hij slaapt en naast hem zit als hij weer wakker wordt. Wij zien het belang daar zeer zeker van in en willen dan ook graag één van de ouders de gelegenheid bieden het kind te begeleiden naar de operatiekamer en daarna op de uitslaapkamer. Hieraan is wel een aantal afspraken verbonden:

  • Respecteer de privacy van de andere patiënten die je ziet op de uitslaapkamer, richt jouw aandacht alleen op jouw eigen kind.
  • Je wordt verzocht niets mee te nemen naar de operatiekamer of uitslaapkamer, in het bijzonder geldt dit voor de mobiele telefoon.
  • In het belang van andere patiënten is het essentieel dat jij je rustig gedraagt.
  • Het kan voorkomen, om diverse redenen, dat je wordt gevraagd om de operatiekamer of uitslaapkamer te verlaten. Volg dan de aanwijzingen van de verpleegkundige rustig op.
  • Het personeel op de uitslaapkamer is er voor de zorg van de geopereerde kinderen. Zij hebben niet altijd de mogelijkheid om zich ook over jou te ontfermen. Aanwezigheid op de uitslaapkamer is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Rondom de operatie

Als jouw kind aan de beurt is rijdt de kinderverpleegkundige hem in zijn eigen bed naar de operatieafdeling. Knuffel, doekje of speen mag mee.

Op de operatieafdeling kom je in een speciale wachtruimte. Daar krijg je een overall die je over jouw eigen kleren heen moet dragen en doe je een muts over jouw haar. Het is raadzaam om de overall en muts aan te doen waar jouw kind bij is, zodat hij jouw verandering kan volgen en weet dat je het bent in dat vreemde outfit.

Kinderen worden meestal liggend in slaap gebracht. Je kunt rustig en zachtjes tegen jouw kind praten en zijn hand vasthouden. Sommige kinderen vertonen het volgende gedrag bij het in slaap vallen:

  • trekken of slaan met armen en/of benen;
  • draaien met de ogen, soms blijven de ogen open;
  • onrustig zijn;
  • bleek zien;
  • hoesten of soms een hoorbare ademhaling.

Je hoeft er niet van te schrikken, want dit is normaal als een kind onder narcose wordt gebracht. Jouw kind merkt er zelf niets van, omdat het al slaapt.

Zodra jouw kind slaapt krijgt het een infuus in gebracht waardoor vocht en medicijnen kunnen worden toegediend. Als jouw kind onder narcose is, begeleidt een operatieassistent je naar de uitgang van de operatiekamer. Je kunt niet bij de operatie aanwezig zijn. Je wordt verzocht terug te gaan naar de kinderafdeling.

Bij een spoedoperatie streven we ernaar ouders zoveel mogelijk bij het kind te laten, zodat je samen met de ziekenhuismedewerkers kunt uitleggen wat er gebeurt en waarom.

Na de operatie wordt jouw kind naar de uitslaapkamer gebracht. Je wordt zo snel mogelijk geroepen om bij het wakker worden te zijn.

De anesthesioloog beslist wanneer jouw kind weer terug kan naar de afdeling. De kinderverpleegkundige kom je beiden dan halen. Houd er rekening mee dat jouw kind na de ingreep wat slaperig, onrustig, verward of boos kan zijn. Ook kan hij zich misselijk voelen en bleek zien.

Op de operatie- of uitslaapkamer krijgt jouw kind pijnstilling. Later worden er volgens een vast tijdschema pijnstillers aan jouw kind gegeven (meestal in de vorm van zetpillen).

Als jouw kind toch pijn houdt, moet hij (of jij) dit altijd duidelijk vertellen aan de kinderverpleegkundige! Zij bekijkt dan of jouw kind extra medicijnen tegen de pijn kan krijgen of neemt hiervoor contact op met de anesthesist.

Het infuus blijft nog geruime tijd na de ingreep zitten.

Meestal mogen kinderen direct na de operatie al wat drinken. De kinderverpleegkundige zorgt hiervoor.

Informatie na de ingreep

Als je na de ingreep vragen hebt over jouw kind kun je deze stellen aan de kinderverpleegkundige. In verband met de privacy wordt alleen informatie verstrekt aan de ouders en niet aan familie of vrienden.

Naar huis

Het tijdstip van naar huis gaan hangt af van de complete toestand van jouw kind. De kinderverpleegkundige is ervaren in het beoordelen hiervan. Houd er rekening mee dat je kind (in dagbehandeling) minimaal 2 uur op de verpleegafdeling moet verblijven na de ingreep en/of behandeling. 

In een ontslaggesprek krijg je schriftelijke informatie over de gewenste voeding, de medicijnen, de pijnbestrijding en de juiste behandeling. Met betrekking tot de pijnbestrijding krijg je het gerichte advies jouw kind gedurende de eerste 48 uur na de ingreep op vaste tijden bepaalde pijnstillende middelen toe te dienen. In dit gesprek komt ook aan de orde wat je thuis kunt verwachten en waar je op moet letten. Tevens vind je op de schriftelijke informatie ook het telefoonnummer waar je contact op moet nemen bij spoedgevallen.

Het is niet bij elke ingreep noodzakelijk dat een arts jouw kind voor het vertrek nog ziet. Wil je graag een arts spreken voor je het ziekenhuis verlaat, dan kun je dit het beste aan de kinderverpleegkundige doorgeven.

Je krijgt, indien nodig, een afspraakkaart mee naar huis met dag en tijdstip van de poliklinische controle.

Weer thuis

Eenmaal thuis kan het zijn dat jouw kind zich wat anders gedraagt dan je van hem gewend bent. Hij kan wat slechter slapen, meer aanhankelijk zijn, boos of juist heel stil, prikkelbaar of rusteloos zijn. Gelukkig is dit gedrag meestal snel over. Geef jouw kind wat extra aandacht! Samen praten over wat er allemaal in die korte tijd gebeurd is, kan helpen bij het verwerken ervan.

Mochten er na thuiskomst nog vragen zijn dan kun je altijd rechtstreeks contact opnemen met de kinder-jeugdafdeling, tel: 040 - 286 41 70.

Aansprakelijkheid

Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor beschadiging, verlies of diefstal van jouw eigendommen of speelgoed van jouw kinderen. Neem niet te veel geld mee of dure spullen.

Informatie en toestemming

Het is wettelijk vastgelegd dat iedere patiënt, dus ook jouw kind, recht heeft op duidelijke informatie over:

  • zijn ziekte of aandoening en de gevolgen daarvan;
  • de mogelijke onderzoeken en behandeling en de bijwerkingen en risico’s van het onderzoek of de behandeling;
  • eventuele andere behandelingsmogelijkheden.

De arts zal met jou bespreken welke onderzoeken hij voor jouw kind noodzakelijk vindt. Als de informatie niet duidelijk is, vraag dan om nadere uitleg want in feite doet de arts jou slechts een voorstel waarvoor je als ouder toestemming zult moeten geven.

  • < 12 jaar
    Voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt dat zij wel begrijpelijke informatie behoren te krijgen, maar het de ouders zijn die toestemming geven tot de behandeling.
  • 12-16 jaar
    Een kind tussen 12 en 16 jaar geeft na informatie mede met zijn ouders toestemming. Mocht hij een andere mening zijn toegedaan dan zijn ouders, dan gaat na intensief overleg de mening van het kind boven die van zijn ouders.
  • > 16 jaar
    Kinderen boven de 16 jaar beslissen zelf over hun behandeling.

Privacy en dossierinzage

Het Anna Ziekenhuis heeft een reglement dat de privacy van de patiënten beschermt. Zij is wettelijk verplicht zich daaraan te houden. De arts die jouw kind behandelt, noteert zijn gegevens in het medisch dossier. Dit dossier is, na jouw verzoek aan de arts, voor jou ter inzage. De verpleegkundigen schrijven hun bevindingen in het verpleegkundig dossier, dat bij jouw kind op de kamer ligt en aldaar kan worden ingezien door de ouders.

Klachten

Wanneer je niet tevreden bent met de gang van zaken of de behandeling van jouw kind, horen wij dat graag. Wij krijgen dan immers de kans om onze zorg te verbeteren. Bespreek jouw klacht liefst het eerst met de direct betrokkenen maar wanneer je dit moeilijk vindt of wanneer dit overleg niet naar tevredenheid verloopt, kun je je altijd wenden tot de klachtenbemiddeling van het Anna Ziekenhuis. Een folder van een klachtenregeling is verkrijgbaar via de verpleegkundige of via onze website.

Mobiele telefoon

Mobiel telefoneren op de kamer is in het ziekenhuis toegestaan. Je mag jouw telefoon niet mee nemen naar de operatie- of uitslaapkamer.

Tot slot

Hopelijk hebben wij jou hiermee voldoende informatie kunnen geven. Mocht je toch nog vragen hebben dan kun je altijd bellen met de kinder-jeugdafdeling, telefoonnummer 040 - 286 41 70.