Knieprothese (een nieuwe knie)

chevron_left Orthopedie
9414.jpg

Waarom kiezen voor Knieprothese (een nieuwe knie)?

  • Meer dan 650 knieprothesen per jaar
  • Passende mallen dankzij MRI-scan
  • Dezelfde specialist tijdens het hele traject
St. Anna Logo

Bij een versleten knie (knieartrose) kan een knieprothese (kunstknie) een oplossing zijn voor uw klachten. Zeker als pijnstillers en oefeningen bij de fysiotherapeut niet meer helpen. Een knieprothese wordt vaak een nieuwe knie genoemd, maar uw knieschijf wordt niet vervangen. De knieprothese zorgt ervoor dat uw dijbeen weer soepel over het onderbeen scharniert. Of dat vergroeiingen als X-benen of O-benen worden gecorrigeerd. Hierdoor kunt u weer beter bewegen. Een knieprothese gaat gemiddeld 15 jaar mee.

Een knieprothese is niet altijd nodig. De specialist bespreekt eerst met u de mogelijkheden. Zo is een behandeling zonder operatie vaak ook een optie. Als een operatie wel nodig is dan biedt het Anna ziekenhuis de mogelijkheid om een knieprothese in een dagbehandelingstraject te laten plaatsen. U kunt deze optie met uw specialist bespreken.

Dagbehandeling

Als een operatie wel nodig is, dan biedt het Anna ziekenhuis biedt ook de mogelijkheid om een knieprothese in een dagbehandelingstraject te laten plaatsen. U wordt in dat geval in de ochtend opgenomen en na goed verloop kunt u einde dag weer naar huis. U kunt hiervoor in aanmerking komen als dit medisch verantwoord is voor uw situatie. U herstelt in uw thuisomgeving en uw specialist houdt contact met u via beeldbellen. Het is belangrijk dat er in uw thuisomgeving een mantelzorger voor u is. De mogelijkheid en de voorwaarden van de dagbehandeling kunt u met uw specialist bespreken.

Beide knieën gelijktijdig

Als u aan beide knieën veel pijn heeft dan is het in sommige gevallen mogelijk om aan beide kanten gelijktijdig een knieprothese te plaatsen. Deze operatie is intensiever en ook het herstel is, met name de eerste 3 weken, wat zwaarder. Het is daarom belangrijk dat uw algehele conditie goed is. Het voordeel van het gelijktijdig plaatsen van beide knieprotheses is dat het totale herstel veel korter duurt en u dus sneller weer klachtenvrij bent.

MRI-scan voor de operatie

Uw knieprothese moet optimaal passen. Daarom maken we voor de operatie een MRI van uw hele been. Met de MRI-beelden maken we mallen speciaal voor uw boven- en onderbeen. Deze gebruiken we tijdens de operatie. Deze mallen maken we voor iedere patiënt apart en gebruiken we alleen voor uw operatie. Dit noemen we het Signature protocol.

Plaatsen van een totale knieprothese

Er zijn hele (totale) en halve knieprotheses (patellofemorale prothese). In het Anna Ziekenhuis plaatsen we beide soorten knieprothesen. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het aangetaste bot en de menisci. Met de mallen en speciale instrumenten wordt het bot precies passend gemaakt aan de vorm van de prothese.

Plaatsen van een knieschijfprothese

De Patellofemorale prothese is een halve prothese die we alleen bij artrose van de knieschijf plaatsen. Het gewricht tussen de boven- en het onderbeen blijft zitten.

Na een knieoperatie start u zo snel mogelijk met revalideren door oefentherapie. Ook als u weer thuis bent blijft u zoveel mogelijk bewegen. Dit helpt om uw spieren sterker te maken.

Handige app over knieprothese

Uitgebreide informatie over een knieprothese vindt u in onze Patient Journey app. Stap voor stap krijgt u informatie over uw behandeling. Veel korte video’s  bereiden u voor op uw knieoperatie en de revalidatie daarna. Zo vindt u hier ook een aantal oefeningen. Handig om op zak te hebben en snel te kunnen raadplegen.

Coebergh van den Braak_foto1.jpg

Michaël: “Dankzij de knieprotheses leef ik pijnvrij”

“Pas toen de prothese geplaatst was en ik volledig herstelde, merkte ik hoe fijn pijnvrij bewegen is.”

Lees verder
_08 st anna ervaringsverhaal pieter loijens 290120.jpg

Pieter kreeg een nieuwe knie

“Ik zeg altijd tegen anderen ‘je moet het zelf weten, maar je kunt het beste naar St. Anna gaan."

Lees verder

 

Veelgestelde vragen

Wanneer mag ik weer autorijden?

Uw rijbewijs is geldig als u goed kunt functioneren. Als u nog geen goede controle heeft over uw knie, mag u niet zelf autorijden. Meestal kunt u weer autorijden als u geen krukken meer gebruikt. Dat is ongeveer na 6 weken. Autorijden blijft uw eigen verantwoordelijkheid.

Wat voel je als je knieprothese los zit?

Een knieprothese gaat zo’n 15 tot 20 jaar mee. Dat wil niet zeggen dat de prothese na 20 jaar los zit, of dat u klachten krijgt. Als u klachten krijgt, krijgt u bijvoorbeeld lat van pijn, instabiliteit, stijfheid, zwelling of moeilijker kunnen bewegen. U komt daarom regelmatig op controle. Zo kunnen we klachten voorkomen of snel verhelpen. Op een gewone röntgenfoto kunnen we al snel zien wanneer een prothese loslaat.

Kan de prothese worden vervangen?

Ja, dat kan. Dit kan zelfs meerdere keren. Maar dat hangt wel af van uw gezondheidssituatie.

Het proces

App met meer informatie

Uitgebreide informatie over het proces rond een knieprothese vindt u in onze Patient Journey app. 

 

Download de app

MRI-scan

Om de prothese zo precies mogelijk te kunnen plaatsen, wordt er eerst een MRI-scan van uw hele been gemaakt. Dit gebeurt op de afdeling Radiologie. 

Gesprek met orthopedieconsulente

Bent u 70 jaar of ouder, of als de orthopeed dit nodig vindt, krijgt u een afspraak met de orthopedieconsulente. We bespreken dan alles over uw opname in het ziekenhuis en de nazorg na de operatie. Heeft u zelf vragen? Schrijf deze dan thuis vast op.

Preoperatieve screening

Ook gaat u langs bij de anesthesieverpleegkundige. We controleren uw gezondheid en u bespreekt de verdoving (anesthesie) met de anesthesioloog. U kunt kiezen voor een narcose (algehele verdoving) waarbij u tijdens de operatie slaapt. Of voor een ruggenprik (spinale verdoving) waarbij de onderste helft van uw lichaam, van navel tot en met de voeten, gevoelloos zijn.  

De dag van de opname

Als u naar ons ziekenhuis komt voor de operatie is het handig om naast toiletspullen, nachtkleding en ondergoed, ook stevige schoenen mee te nemen en een lange schoenlepel. Ook een rollator of krukken (via de thuiszorgwinkel) heeft u straks na de operatie nodig. Op de afdeling Orthopedie helpt de verpleegkundige u bij de voorbereiding om naar de operatieafdeling te gaan.

De operatie

De anesthesist geeft u de gekozen verdoving: een volledige narcose of een ruggenprik. De orthopeed maakt een snee van 20 centimeter over de voorkant van uw knie. De aangetaste gewrichtsvlakken en de meniscus worden weggehaald. Daarna plaatst de chirurg de prothese. Met botcement wordt de prothese vastgemaakt in uw boven- en onderbeen. De chirurg brengt daarna de knieschijf weer op zijn plaats en hecht met oplosbare hechtingen het gewrichtskapsel en de spieren. De huid wordt dichtgelijmd en na de operatie afgedekt met folie.  

Na de operatie

Om bij te komen van de verdoving gaat u naar de uitslaapkamer (Recovery). Hier houden we uw ademhaling en hartslag goed in de gaten. Als alles goed gaat mag u terug naar de verpleegafdeling.

Revalidatie in het ziekenhuis

Kort na uw operatie komt de fysiotherapeut langs. Hij of zij helpt u met staan en om een stukje met hulpmiddelen te lopen.  U krijgt pijnstillers zodat oefenen makkelijker gaat.

Weer naar huis

Meestal blijft u kort in het ziekenhuis. Als u weer naar huis mag, krijgt u oefeningen en tips van ons mee. Ook zorgen we ervoor dat uw fysiotherapeut op de hoogte is.

Nazorg

De folie van de wond mag u na 1 week verwijderen. Als de wond lekt, neemt u contact op met de verpleegkundige van de afdeling. In de eerste weken na de operatie heeft u ondersteuning nodig bij huishoudelijk werk en uw persoonlijke verzorging. Eventueel kunt u ook revalideren in een zorghotel.

Revalideren thuis en uw controle-afspraak

U revalideert bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Met verschillende oefeningen leert u goed lopen zonder krukken. En stevig maken van de spieren. U loopt maximaal 6 weken met krukken. Na 8 weken komt u weer op controle bij uw orthopedisch chirurg.

Tips van onze specialisten
_MG_8574-TS-Rob Bogie.png

Rob Bogie

orthopedisch chirurg

Anna Ziekenhuis app

In onze app Patient Journey is informatie over uw behandeling te vinden. Via de app krijgt u stap voor stap belangrijke informatie over onder andere het onderzoek, de operatie, revalidatie en nazorg. Download de app Patient Journey via de App store of Play Store voor praktische informatie en handige video’s.

Rob BogieBekijk profiel

Vindt u deze informatie nuttig?

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.