Knieprothese (een nieuwe knie)

Orthopedie

Download / print

Bij een versleten knie (knieartrose) kan een knieprothese (kunstknie) een oplossing zijn voor je klachten. Zeker als pijnstillers en oefeningen bij de fysiotherapeut niet meer helpen. Een knieprothese wordt vaak een nieuwe knie genoemd, maar je knieschijf wordt niet vervangen. De knieprothese zorgt ervoor dat je dijbeen weer soepel over het onderbeen scharniert. Of dat vergroeiingen als X-benen of O-benen worden gecorrigeerd. Hierdoor kun je weer beter bewegen. Een knieprothese gaat gemiddeld 15 jaar mee.

Een knieprothese is niet altijd nodig. De specialist bespreekt eerst de mogelijkheden met je. Zo is een behandeling zonder operatie vaak ook een optie. Als een operatie wel nodig is dan biedt het Anna ziekenhuis de mogelijkheid om een knieprothese in een dagbehandelingstraject te laten plaatsen. Je kunt deze optie met je specialist bespreken.

Dagbehandeling

Als een operatie wel nodig is, dan biedt het Anna ziekenhuis ook de mogelijkheid om een knieprothese in een dagbehandelingstraject te laten plaatsen. Je wordt in dat geval in de ochtend opgenomen en na goed verloop kun je einde dag weer naar huis. Je kunt hiervoor in aanmerking komen als dit medisch verantwoord is voor jouw situatie. Je herstelt in je thuisomgeving en je specialist houdt contact met je via beeldbellen. Het is belangrijk dat er in je thuisomgeving een mantelzorger voor je is. De mogelijkheid en de voorwaarden van de dagbehandeling kun je met je specialist bespreken.

Beide knieën gelijktijdig

Als je aan beide knieën veel pijn heeft dan is het in sommige gevallen mogelijk om aan beide kanten gelijktijdig een knieprothese te plaatsen. Deze operatie is intensiever en ook het herstel is, met name de eerste 3 weken, wat zwaarder. Het is daarom belangrijk dat je algehele conditie goed is. Het voordeel van het gelijktijdig plaatsen van beide knieprotheses is dat het totale herstel veel korter duurt en je dus sneller weer klachtenvrij bent.

De orthopeed doet de operatie, een robot-assistent helpt daarbij

Deze robot-assistent hangt boven je knie. Daar meet de robot-assistent heel precies de botten in je been. Zo kan de orthopeed heel precies bepalen hoe hij of zij je het beste kan opereren. Hoe preciezer dit gebeurt, hoe sneller je gewend bent aan je knie. De robot-assistent is daarom een belangrijk hulpmiddel voor de orthopeed.

Plaatsen van een totale knieprothese

Er zijn hele (totale) en halve knieprotheses (patellofemorale prothese). In het Anna Ziekenhuis plaatsen we beide soorten knieprothesen. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het aangetaste bot en de menisci. Met hulp van de robot-assistent en speciale instrumenten wordt het bot precies passend gemaakt aan de vorm van de prothese.

Plaatsen van een knieschijfprothese

De Patellofemorale prothese is een halve prothese die we alleen bij artrose van de knieschijf plaatsen. Het gewricht tussen de boven- en het onderbeen blijft zitten.

Na een knieoperatie start je zo snel mogelijk met revalideren door oefentherapie. Ook als je weer thuis bent blijf je zoveel mogelijk bewegen. Dit helpt om je spieren sterker te maken.

Patient Journey app

Uitgebreide informatie over een knieprothese vind je in onze Patient Journey app. Stap voor stap krijg je informatie over uw behandeling. Veel korte video’s  bereiden je voor op je knieoperatie en de revalidatie daarna. Zo vind je hier ook een aantal oefeningen. Handig om op zak te hebben en snel te kunnen raadplegen.

Veelgestelde vragen

Wanneer mag ik weer autorijden?
Je rijbewijs is geldig als je goed kunt functioneren. Als je nog geen goede controle hebt over je knie, mag je niet zelf autorijden. Meestal kun je weer autorijden als je geen krukken meer gebruikt. Dat is ongeveer na 6 weken. Autorijden blijft je eigen verantwoordelijkheid.

Wat voel je als je knieprothese los zit?
Een knieprothese gaat zo’n 15 tot 20 jaar mee. Dat wil niet zeggen dat de prothese na 20 jaar los zit, of dat je klachten krijgt. Als je klachten krijgt, krijg je bijvoorbeeld last van pijn, instabiliteit, stijfheid, zwelling of moeilijker kunnen bewegen. Je komt daarom regelmatig op controle. Zo kunnen we klachten voorkomen of snel verhelpen. Op een gewone röntgenfoto kunnen we al snel zien wanneer een prothese loslaat.

Kan de prothese worden vervangen?
Ja, dat kan. Dit kan zelfs meerdere keren. Maar dat hangt wel af van je gezondheidssituatie.

Het proces

Uitgebreide informatie over het proces rond een knieprothese vind je in onze Patient Journey app. 

MRI-scan
Om de prothese zo precies mogelijk te kunnen plaatsen, wordt er eerst een MRI-scan van je hele been gemaakt. Dit gebeurt op de afdeling Radiologie. 

Gesprek met orthopedieconsulente
Ben je 70 jaar of ouder, of als de orthopeed dit nodig vindt, krijg je een afspraak met de orthopedieconsulente. We bespreken dan alles over je opname in het ziekenhuis en de nazorg na de operatie. Heb je zelf vragen? Schrijf deze dan thuis vast op.

Preoperatieve screening
Ook ga je langs bij de anesthesieverpleegkundige. We controleren je gezondheid en je bespreekt de verdoving (anesthesie) met de anesthesioloog. Je kunt kiezen voor een narcose (algehele verdoving) waarbij je tijdens de operatie slaapt. Of voor een ruggenprik (spinale verdoving) waarbij de onderste helft van je lichaam, van navel tot en met de voeten, gevoelloos zijn.  

De dag van de opname
Als je naar ons ziekenhuis komt voor de operatie is het handig om naast toiletspullen, nachtkleding en ondergoed, ook stevige schoenen mee te nemen en een lange schoenlepel. Ook een rollator of krukken (via de thuiszorgwinkel) heb je straks na de operatie nodig. Op de afdeling Orthopedie helpt de verpleegkundige je bij de voorbereiding om naar de operatieafdeling te gaan.

De operatie
De anesthesist geeft je de gekozen verdoving: een volledige narcose of een ruggenprik. De orthopeed maakt een snee van 20 centimeter over de voorkant van je knie. De aangetaste gewrichtsvlakken en de meniscus worden weggehaald. Daarna plaatst de chirurg de prothese. Met botcement wordt de prothese vastgemaakt in je boven- en onderbeen. De chirurg brengt daarna de knieschijf weer op zijn plaats en hecht met oplosbare hechtingen het gewrichtskapsel en de spieren. De huid wordt dichtgelijmd en na de operatie afgedekt met folie.  

Na de operatie
Om bij te komen van de verdoving ga je naar de uitslaapkamer (Recovery). Hier houden we je ademhaling en hartslag goed in de gaten. Als alles goed gaat mag je terug naar de verpleegafdeling.

Revalidatie in het ziekenhuis
Kort na je operatie komt de fysiotherapeut langs. Hij of zij helpt je met staan en om een stukje met hulpmiddelen te lopen. Je krijgt pijnstillers zodat oefenen makkelijker gaat.

Weer naar huis
Meestal blijf je kort in het ziekenhuis. Als je weer naar huis mag, krijg je oefeningen en tips van ons mee. Ook zorgen we ervoor dat je fysiotherapeut op de hoogte is.

Nazorg
De folie van de wond mag je na 1 week verwijderen. Als de wond lekt, neem je contact op met de verpleegkundige van de afdeling. In de eerste weken na de operatie heb je ondersteuning nodig bij huishoudelijk werk en je persoonlijke verzorging. Eventueel kun je ook revalideren in een zorghotel.

Revalideren thuis en uw controle-afspraak
Je revalideert bij een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Met verschillende oefeningen leer je goed lopen zonder krukken. En het stevig maken van de spieren. Je loopt maximaal 6 weken met krukken. Na 8 weken kom je weer op controle bij je orthopedisch chirurg.