Heeft u veel last van de gescheurde voorste kruisband in uw knie en wilt u weer actief kunnen bewegen? Dan is een voorste kruisbandreconstructie mogelijk. Dit is een operatie waarbij de voorste kruisband in uw knie wordt vervangen. De orthopedisch chirurgen van het St. Anna Ziekenhuis hebben ervaring met verschillende operatietechnieken.
Operatietechnieken voor voorste kruisbandreconstructie
De semitendinosus gracilis-techniek, de donorpeestechniek en een reconstructie met een deel van uw eigen kniepees zijn mogelijke operatietechnieken. Iedere techniek heeft zijn voor- en nadelen. De semitendinosus gracilis-techniek wordt in het St. Anna Ziekenhuis gebruikt.
In de Patient Journey app leest u uitgebreid informatie over een operatie aan de voorste kruisband.
Kruisband opereren met semitendinosus gracilis-techniek
Bij de semitendinosus gracilis-techniek gebruiken we 2 pezen van de hamstring, aan de achterkant van uw been. De semitendinosus en de gracilis. Voor de reconstructie van uw kruisband worden haalt de chirurg de pezen van deze spieren uit uw bovenbeen. Hiervan wordt uw nieuwe kruisband gemaakt. De belangrijkste voordelen van deze techniek:
- u heeft meestal weinig pijn op de plek waar de pezen worden weggehaald;
- Het gebruik van eigen weefsel is beter dan kunststof materiaal;
- uw knie wordt meestal weer goed mobiel.
Complicaties na voorste kruisbandoperatie
Zoals bij iedere operatie kunnen ook bij een kruisbandoperatie complicaties ontstaan. Bijvoorbeeld een ontsteking van de wond, zwelling en pijn, een bloeduitstorting aan de achterkant van uw bovenbeen of een trombosebeen. Ook kan het gebeuren dat de donorpees niet goed aanslaat. Uw arts bespreekt de risico’s met u.
Revalidatie na voorste kruisbandreconstructie
Na een gescheurde kruisband is revalidatie en de juiste nazorg erg belangrijk. U krijgt daarom na de operatie intensieve begeleiding van de fysiotherapeuten van TopSupport, op de polikliniek in het St. Anna Ziekenhuis of bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Met een op maat afgestemd programma helpen wij u zo snel mogelijk weer aan het sporten. Of u nu een topsporter of recreatieve sporter bent.

Thomas staat weer fit op het veld na flink kruisbandletsel
“Toen iemand me vertelde over haar operatie bij het St. Anna heb ik een afspraak gemaakt en snel daarna ben ik geopereerd.”
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt het herstel bij een gescheurde kruisband?
Hoe lang het herstel duurt verschilt per persoon. Houd voor het herstel van een voorste kruisbandoperatie rekening met minimaal 9 maanden. In deze tijd volgt u intensieve revalidatie, met een programma op maat.
Kan ik weer sporten na een gescheurde kruisband, op mijn oude niveau?
Met intensieve revalidatie en hard trainen streven we ernaar dat u na een gescheurde kruisband weer kunt sporten op het niveau dat u gewend bent. Bij TopSupport begeleiden wij u weer naar uw oude niveau. U kunt ook revalideren op de polikliniek van het St. Anna Ziekenhuis, of bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. TopSupport werkt samen met veel fysiotherapeuten in de regio.
Ik heb mijn kruisband voor de 2e keer afgescheurd, en nu? Is een 2e operatie mogelijk?
Als u opnieuw een verkeerde beweging heeft gemaakt waardoor uw nieuwe kruisband afscheurt, is een nieuwe operatie mogelijk. U krijgt opnieuw onderzoeken, zoals een MRI-scan. Samen met uw arts beslist u of u opnieuw kan worden geopereerd.
Moet ik bij een gescheurde voorste kruisband voor wel of geen operatie kiezen?
Op het moment dat duidelijk is dat het om een gescheurde voorste kruisband gaat, kunt u de keuze maken voor een operatie of niet. Weeg het intensieve herstel dat zal volgen af tegen hoe intensief u daarna wilt bewegen. Een andere optie is een traject waarin de knie zonder operatie weer zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Vaak starten we met een fysiotraject van 6 weken. Daarna bekijken we of dat voldoende is, of dat toch een operatie nodig is. De specialist in het St. Anna Ziekenhuis helpt bij het maken van deze beslissing.