Daarom Anna

 • Sneltraject bij een afgescheurde voorste kruisband
 • Ervaring met verschillende operatietechnieken
 • Revalidatieprogramma op maat bij Anna TopSupport
St. Anna Logo

Heeft u veel last van de gescheurde voorste kruisband in uw knie en wilt u weer actief kunnen bewegen? Dan is een voorste kruisbandreconstructie mogelijk. Dit is een operatie waarbij de voorste kruisband in uw knie wordt vervangen. De orthopedisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis hebben ervaring met verschillende operatietechnieken. 

Operatietechnieken voor voorste kruisbandreconstructie

De semitendinosus gracilis-techniek, de donorpeestechniek en een reconstructie met een deel van uw eigen kniepees zijn mogelijke operatietechnieken. Iedere techniek heeft zijn voor- en nadelen. De semitendinosus gracilis-techniek wordt in het Anna Ziekenhuis gebruikt.

In de Patient Journey app leest u uitgebreid informatie over een operatie aan de voorste kruisband.

Kruisband opereren met semitendinosus gracilis-techniek

Bij de semitendinosus gracilis-techniek gebruiken we 2 pezen van de hamstring, aan de achterkant van uw been. De semitendinosus en de gracilis. Voor de reconstructie van uw kruisband worden haalt de chirurg de pezen van deze spieren uit uw bovenbeen. Hiervan wordt uw nieuwe kruisband gemaakt. De belangrijkste voordelen van deze techniek:

 • u heeft meestal weinig pijn op de plek waar de pezen worden weggehaald;
 • Het gebruik van eigen weefsel is beter dan kunststof materiaal;
 • uw knie wordt meestal weer goed mobiel.

Complicaties na voorste kruisbandoperatie

Zoals bij iedere operatie kunnen ook bij een kruisbandoperatie complicaties ontstaan. Bijvoorbeeld een ontsteking van de wond, zwelling en pijn, een bloeduitstorting aan de achterkant van uw bovenbeen of een trombosebeen. Ook kan het gebeuren dat de donorpees niet goed aanslaat. Uw arts bespreekt de risico’s met u.

Revalidatie na voorste kruisbandreconstructie

Na een gescheurde kruisband is revalidatie en de juiste nazorg erg belangrijk. U krijgt daarom na de operatie intensieve begeleiding van de fysiotherapeuten van Anna TopSupport, op de polikliniek in het Anna Ziekenhuis of bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Met een op maat afgestemd programma helpen wij u zo snel mogelijk weer aan het sporten. Of u nu een topsporter of recreatieve sporter bent.

9-maanden meting

9 maanden na uw operatie krijgt u een meting aangeboden. Tijdens deze uitgebreide meting onderzoeken we of uw knie na revalidatie weer klaar is om volledig te gaan sporten en wedstrijden te spelen. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat de revalidatie na een VKB-reconstructie minimaal 9 maanden zou moeten duren. Om het risico op nieuwe blessures te verkleinen, blijkt dat het belangrijk is om te voldoen aan verschillende testcriteria (o.a. kracht- en sprongtesten). Omdat niet elke fysiotherapeut deze testmogelijkheden heeft, plannen wij deze 9-maanden meting voor u in. Deze meting vindt plaats bij Anna TopSupport in Eindhoven, waar alle apparatuur om te testen aanwezig is. Wij adviseren u om vóór deze meting nog niet deel te nemen aan sportwedstrijden.

Lees hier meer over de 9-maanden meting.

 

JOB05651

9-maanden meting geeft Maud bevestiging dat ze weer veilig kan gaan sporten

"Dankzij de 9-maanden meting heb ik de bevestiging gekregen dat ik weer voldoende kracht en stabiliteit heb om weer veilig te kunnen gaan sporten en wedstrijden te spelen.”

Lees verder
Thomas van Merode revalidatie kruisbandletsel

Thomas staat weer fit op het veld na flink kruisbandletsel

"Toen iemand mij vertelde over haar goede ervaringen bij het Anna Ziekenhuis heb ik een afspraak gemaakt en snel daarna ben ik geopereerd."

Lees verder

 

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het herstel bij een gescheurde kruisband?

Hoe lang het herstel duurt verschilt per persoon. Houd voor het herstel van een voorste kruisbandoperatie rekening met minimaal 9 maanden. In deze tijd volgt u intensieve revalidatie, met een programma op maat.

Kan ik weer sporten na een gescheurde kruisband, op mijn oude niveau?

Met intensieve revalidatie en hard trainen streven we ernaar dat u na een gescheurde kruisband weer kunt sporten op het niveau dat u gewend bent. Bij Anna TopSupport begeleiden wij u weer naar uw oude niveau. U kunt ook revalideren op de polikliniek van het Anna Ziekenhuis, of bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Anna TopSupport werkt samen met veel fysiotherapeuten in de regio.

Ik heb mijn kruisband voor de 2e keer afgescheurd, en nu? Is een 2e operatie mogelijk?

Als u opnieuw een verkeerde beweging heeft gemaakt waardoor uw nieuwe kruisband afscheurt, is een nieuwe operatie mogelijk. U krijgt opnieuw onderzoeken, zoals een MRI-scan. Samen met uw arts beslist u of u opnieuw kan worden geopereerd.

Moet ik bij een gescheurde voorste kruisband voor wel of geen operatie kiezen?

Op het moment dat duidelijk is dat het om een gescheurde voorste kruisband gaat, kunt u de keuze maken voor een operatie of niet. Weeg het intensieve herstel dat zal volgen af tegen hoe intensief u daarna wilt bewegen. Een andere optie is een traject waarin de knie zonder operatie weer zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Vaak starten we met een fysiotraject van 6 weken. Daarna bekijken we of dat voldoende is, of dat toch een operatie nodig is. De specialist in het Anna Ziekenhuis helpt bij het maken van deze beslissing.

Het proces

Patient Journey app

In de Patient Journey app vindt u over iedere stap in het proces uitgebreide informatie en video’s.

Voorbereiding op de kruisbandoperatie

Voor de operatie aan uw kruisband heeft u een afspraak voor de preoperatieve screening. Ook heeft u een afspraak met de anesthesieverpleegkundige over uw verdoving. Het is belangrijk dat u contact opneemt als er vlak voor de operatie iets in uw gezondheid verandert. Bijvoorbeeld als u koorts heeft, een wond is ontstaan rond de te opereren knie of als u andere medicijnen gebruikt. Soms is het nodig dat een fysiotherapeut u beoordeelt voordat u geopereerd wordt. In dat geval kunt u direct terecht bij een fysiotherapeut van Anna TopSupport.

Nuchter zijn voor de knieoperatie

Op de dag van de operatie aan de kruisband moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u tot 6 uur voor de operatie nog mag eten, drinken en roken. Tot 2 uur voor de opname mag u alleen nog water drinken. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt, anders kan de operatie aan uw knie niet doorgaan.

De dag van de operatie

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Als u zich goed voelt, mag u dezelfde dag weer naar huis. Het kan voorkomen dat u op advies van uw behandelend arts een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijft.

Revalidatie na een voorste kruisbandoperatie

Na de operatie is het belangrijk dat u zo snel mogelijk start met fysiotherapie. De eerste afspraak kunt u het beste al voor de operatie maken. Zo kunt u meteen na de knieoperatie beginnen. De bedrijfsarts kan u begeleiden in de terugkeer naar uw werk.

9-maanden meting

9 maanden na uw operatie krijgt u een meting aangeboden. Tijdens deze uitgebreide meting onderzoeken we of uw knie na de revalidatie weer klaar is om volledig te gaan sporten en wedstrijden te spelen.

Wij bellen u om een afspraak voor de 9-maanden meting te maken. De meting vindt plaats bij Anna TopSupport in Eindhoven.

  Niet vergeten

 • Korte sportbroek
 • Sportschoenen
 • Handdoek
Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.