Leven met antistollingsmedicijnen

trombosedienst9.jpg
St. Anna Logo

Met trombose valt goed te leven. Er zijn echter wel een aantal zaken waar u op moet letten.

Alcohol

Gematigd alcohol gebruik (1 tot 2 glazen per dag) is geen probleem. Te veel alcohol kan de lever beschadigen en omdat in de lever stollingsfactoren worden gemaakt kan dit gevolgen hebben voor de antistolling. Te veel alcohol kan het slijmvlies van de slokdarm en van de maag beschadigen met een verhoogd risico op bloedingen.
Ons advies: gebruik alcohol met mate.

Anticonceptie

Het gebruik van de anticonceptiepil verhoogt, afhankelijk van de pilsoort, de kans op trombose. Wanneer er sprake is van risicofactoren of als er een voorgeschiedenis is met trombose en er is de wens om met  de anticonceptiepil te beginnen is het verstandig dit eerst met de huisarts of specialist te overleggen. Krijgt u trombose direct na het starten van de pil dan zal de arts u aanraden om te stoppen met de pil. 

Bloeding

Een nadelig effect van antistollingsmedicijnen is dat de kans op bloedingen toeneemt.  Het is belangrijk dat u uw lichaam controleert en veranderingen doorgeeft aan de trombosedienst. Waar moet u op letten? Vaak of langdurige bloedneus, vaak bloeding van mondslijmvliezen, grote blauwe plekken zonder dat u weet hoe deze zijn ontstaan, bloedbijmenging in de urine, bruine urine, bloedbijmenging in de ontlasting of zwarte ontlasting. In het geval van een ernstige bloeding moet u direct contact opnemen met de huisarts of specialist. Onder ernstige bloedingen verstaan we: braken of ophoesten van bloed, een bloeding in spier of gewricht, een bloeding in het hoofd (uitval, verlammingsverschijnselen of spraakstoornis). Gelukkig komt dit niet vaak voor.

Borstvoeding

Antistollingsmedicijnen kunnen worden uitgescheiden in de moedermelk. Het kindje kan dan extra vitamine K krijgen.

Duiken

Duiken en diepzeeduiken is niet toegestaan. Vanwege de waterdruk heeft u al op 3 meter diepte een verhoogde kans op oog- en oorbloedingen.

Inspanning

Inspanning, sport is normaal gesproken geen probleem. In sommige gevallen bijvoorbeeld van normaal weinig inspanning en dan ineens zware lichamelijke inspanning kan dit effect hebben op de aanmaak van stollingsfactoren en dus de INR.

Medicijnen

Er zijn veel medicijnen die de werking van antistollingsmedicijnen beïnvloeden.
Sommige medicijnen versterken het effect van de antistollingsmedicijnen en andere verzwakken het effect. Het versterken of verzwakken van de werking is ook niet bij iedereen gelijk.
Het is belangrijk dat u nooit op eigen initiatief medicijnen neemt. Dus ook geen vitaminepreparaten, laxeermiddelen of pijnstillers. Wilt u een pijnstiller of iets tegen de koorts nemen gebruik dan paracetamol. Indien u andere medicijnen gaat gebruiken vragen wij u dit te melden aan de trombosedienst. Ook als u stopt met medicijnen. Dit kan immers het omgekeerde effect hebben.

Menstruatie

Door het gebruik van antistollingsmedicijnen kan de menstruatie heviger worden.

Operatie, onderzoek

Bij een operatie of bij een onderzoek waarbij een stukje weefsel wordt weggenomen kunnen hevige ongewenste bloedingen ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u een geplande operatie of onderzoek doorgeeft aan de trombosedienst. Het doseringsschema kan dan tijdig worden aangepast.

Reizen

Niet alleen bij vliegen maar ook lange auto- en busreizen kunnen een belemmering van de bloedstroom veroorzaken. Daardoor is er een verhoogde kans op trombose.

Advies: - bewegen, vooral de benen.
  - geen strakke kleding, schoenen uit.
  - veel water drinken, geen alcohol.

Sauna

Saunabezoek wordt in de eerste 2 maanden na een trombose afgeraden. Verder zijn er geen schadelijke effecten bekend van saunabezoek.

Sport

Inspanning, sport is normaal gesproken geen probleem. Sporten waarbij de kans op verwonding aanwezig is, verhogen de kans op het oplopen van ernstige bloedingscomplicaties.  Denk goed na over de risico’s voor dat u dergelijke sporten gaat beoefenen.

Stress

Bij stress is het mogelijk dat de INR stijgt.

Tandarts

Voor het boren en het vullen van een gaatje is er geen probleem. Bij het trekken van meerdere tanden of kiezen of bij het verwijderen van tandsteen kunnen er hevige bloedingen ontstaan. Geeft u op tijd aan de trombosedienst door dat u naar de tandarts moet zodat het doseringsschema eventueel kan worden aangepast.

Tatoeage

Een tatoeage laten zetten is op zich geen probleem. Als u de tatoeage laat zetten, mag uw INR alleen niet te hoog zijn. Daarom moet de trombosedienst de hoeveelheid antistollingstabletten vooraf eventueel aanpassen. Als u kortgeleden een trombose heeft gehad, kunt u het zetten van een tatoeage het beste uitstellen.

Vaccinatie

Injecties in de ader of onder de huid zijn geen probleem. Een injectie in de spieren kan een bloeding veroorzaken. Indien een vaccinatie noodzakelijk is die alleen in de spier kan worden toegediend moet mogelijk de antistolling tijdelijk worden aangepast. Neemt u hierover contact op met de trombosedienst.

Vakantie

Op vakantie kunnen het weer, het eten en de activiteiten die u onderneemt anders zijn dan thuis. Dit kan gevolgen hebben voor de antistolling.
Het is belangrijk dat u de trombosedienst op tijd informeert over uw vakantieplannen. Controles worden eventueel aangepast en mogelijk is een controle op uw vakantieadres te voorkomen.
Neem altijd uw doseerkalender en vakantiebrief mee op vakantie. Met deze brief kan een buitenlandse arts u helpen bij eventuele controle of problemen.
Houd rekening met tijdverschillen. Afhankelijk van het tijdverschil en de tijd dat u op vakantie gaat, kunt u de Nederlandse tijd voor inname aanhouden. Heeft u een langdurig verblijf boven 3000 meter dan kan uw INR hoger worden. Extra controle is dan wenselijk.
Blijft u in Nederland dan kunt u als het nodig is uw INR bij alle Nederlandse trombosediensten laten controleren. Op de website www.fnt.nl kunt u het adres en telefoonnummer vinden van de trombosedienst in de buurt van uw vakantieadres.
De meeste ziekenhuizen in het buitenland kunnen uw INR bepalen. Stelt u zich op de hoogte van adressen van ziekenhuizen in de nabijheid van uw vakantieadres. Een aantal adressen in Europa is te vinden op de website www.fnt.nl

Vliegen

Het langdurig stilzitten in een krappe stoel kan leiden tot een belemmering van de bloedstroom en daardoor een verhoogde kans op trombose.
De lage luchtdruk en de lage luchtvochtigheid kunnen de stolbaarheid van het bloed doen toenemen. 

Advies: - meer bewegen aan boord, vooral de benen.
  - geen strakke kleding, schoenen uit.
  - veel water drinken, geen alcohol of koffie.
  - verdeel de antistollingsmedicijnen over uw handbagage en uw koffer.

Voeding

Voor de aanmaak van stollingsfactoren is vitamine K nodig. Het ene voedingsmiddel bevat meer vitamine K dan het andere. Gevarieerd eten is daarom belangrijk.
Vitamine K is een vitamine dat oplosbaar is in vetten. De opname van vitamine K in de darmen is afhankelijk van de hoeveelheid vetten die aanwezig zijn. Een vetvrij of vetarm dieet zal dus invloed hebben op de antistolling.
Advies: eet gezond en gevarieerd.

Wondje

De meeste wondjes met oppervlakkige beschadiging van de huid bloeden niet ernstig. U kunt de bloeding stoppen door een steriel gaasje op de wond te drukken of met een pleister. Neem bij grote wonden contact op met uw huisarts of het ziekenhuis.

Ziek

Koorts, diarree en braken kunnen de antistolling beïnvloeden en schommelingen van de INR geven. Het is belangrijk dit bij de trombosedienst te melden.
Het kan verstandig zijn in bovenstaande gevallen de INR extra te (laten) controleren.
Ook ziektes van de lever en hartfalen beïnvloeden de antistolling. 

Zon

Voor trombose zelf is er geen bezwaar tegen zonnebaden. Het kan wel zijn dat uw indicatie waarvoor u in de trombosedienst zit langdurig zonnebaden niet toestaat. Dit kunt u navragen bij uw behandelend specialist. 

Zwangerschap

Antistollingsmiddelen kunnen via de navelstreng van de moeder het kindje bereiken. Ze kunnen dan met name gedurende de eerste drie maanden aangeboren afwijkingen veroorzaken. Na 3 maanden wordt het risico op het verkrijgen van aangeboren afwijkingen kleiner. Laag moleculair gewicht heparine (LMWH) kan het kindje niet via de navelstreng bereiken en kan dus tijdens de zwangerschap worden gebruikt.
Heeft u een zwangerschapswens neem dan contact op met uw huisarts en de trombosedienst zodat beoordeeld kan worden wat het beste voor u past.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.