Lichttherapie

1036.jpg
St. Anna Logo

Chronische huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem zijn niet te genezen. Wel kunnen we met behandelingen de symptomen van deze huidziekten verzachten of onderdrukken, zodat uw klachten verminderen. Een van de mogelijkheden is lichttherapie. Dit is een huidbehandeling met ultraviolet (UV) licht. UV-licht (UVB en UVA) zit ook in zonlicht. Als de dermatoloog van het Anna Ziekenhuis voor u lichttherapie heeft voorgeschreven, komt u naar ons dermatologisch dagcentrum in Geldrop voor de behandeling. Gespecialiseerde verpleegkundigen en/of doktersassistenten voeren de behandeling uit onder supervisie van onze dermatologen.

 

Wat is lichttherapie?

Bij uw eerste afspraak krijgt u uitgebreide informatie over de lichtbehandeling die u ondergaat en over mogelijke bijwerkingen en effecten. U krijgt instructies over de voorbereidingen, de voorzorgsmaatregelen en bescherming van uw huid. Houd er rekening mee dat uw huid na elke lichtbehandeling 24 tot 48 uur gevoeliger is voor zonlicht.

U kunt bij ons dermatologisch dagcentrum terecht voor 2 soorten lichttherapie: UVB lichttherapie en PUVA lichttherapie.

  • UVB lichttherapie (2 of 3 keer per week gedurende 2 tot 3 maanden). UVB is het deel van zonlicht waardoor de huid rood kleurt of verbrandt. Bij deze therapie gebruiken we slechts 1 golflengte van UVB-licht (UV-B TL01), zodat minder snel huidirritatie of verbranding ontstaat en het risico op huidkanker op latere leeftijd minder groot is.
  • PUVA lichttherapie (2 of 3 keer per week gedurende gemiddeld 2 maanden). PUVA staat voor UVA-stralen (zoals het zonlicht waarvan de huid bruin wordt) en Psoraleen (een geneesmiddel waarmee de huid de UVA-stralen beter opneemt).

 

PUVA lichttherapie

Bij de PUVA lichttherapie zijn twee verschillende behandelingen mogelijk:

  • PUVA badtherapie: hierbij gaat u 15 minuten vóór de lichtbehandeling bij ons dagcentrum geheel of gedeeltelijk in een bad(je) waaraan methoxsaleen badvloeistof is toegevoegd. Na de lichtbehandeling wast u zich in de douche van ons centrum om de badvloeistof van uw huid te verwijderen. Dit voorkomt verbranding door zonlicht.
  • PUVA lokaal emulsie: hierbij krijgt u een emulsie op het te behandelen lichaamsdeel (meestal het behaarde hoofd) die 15 minuten moet inwerken. Na afloop van de lichtbehandeling wast u de emulsie weg in de douche van ons centrum om verbranding door zonlicht te voorkomen.

 

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor lichttherapie?

Het dermatologisch dagcentrum van het Anna Ziekenhuis heeft een korte toegangstijd. Tijdens uw behandeling ontvangt u patiëntgerichte zorg door deskundige behandelaars. Bij uw lichttherapie houden wij ook nauwkeurig de totale hoeveelheid UV-licht bij die u in alle (voorafgaande) behandelingen heeft gekregen. Een teveel aan UV-licht verhoogt het risico op huidkanker later in het leven. Wij zorgen ervoor dat dit risico voor u niet te groot wordt. U kunt bij ons persoonlijke aandacht, begeleiding en (emotionele) ondersteuning en heldere informatie verwachten.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.