Heeft u erg last van de pijn in uw lies of wordt de bobbel in uw lies groter? Dan kan uw huisarts u verwijzen naar het liesbreukcentrum van het Anna Ziekenhuis. U kunt hier snel terecht voor onderzoek en een deskundige behandeling. Bij een liesbreuk is dat eigenlijk altijd een operatie.
In het Anna Ziekenhuis kunt u kiezen voor een liesbreukbehandeling in 1 dag of een reguliere liesbreukbehandeling. Ook bij een reguliere behandeling is het mogelijk om de afspraak met de chirurg en de preoperatieve screening te combineren. Dit scheelt voor u heen en weer reizen. De chirurg onderzoekt de liesbreuk. Samen met u bepaalt de chirurg of een operatie voor u mogelijk is.
Liesbreukoperatie met matje
Bij volwassenen plaatsen wij bij een liesbreuk tijdens de operatie een matje van kunststof. Dit komt op de zwakke plek in de buikwand. Het matje versterkt de zwakke plek waar de liesbreuk is ontstaan. Dit matje is veilig en wordt goed geaccepteerd door uw lichaam. Heeft u liever geen matje? Een operatie zonder matje is mogelijk, maar heeft meer nadelen. De chirurg bespreekt met u welke dat zijn.
Kijkoperatie bij liesbreuk
Voor een liesbreukoperatie zijn 2 mogelijkheden: een kijkoperatie of een open operatie. Meestal kiezen wij bij een liesbreuk voor een kijkoperatie. Het grote voordeel is dat u sneller geneest, minder pijn heeft en de kans op chronische pijnklachten laag is. Na een kijkoperatie kunt u ook sneller uw normale activiteiten weer oppakken. Soms is een kijkoperatie niet mogelijk. Uw arts bespreekt dit met u. Dan opereren wij de liesbreuk met een open operatie. Het voordeel hierbij is dat dit onder plaatselijke verdoving kan.


Liesbreukoperatie in het Anna Ziekenhuis
U wilt natuurlijk voor een liesbreukoperatie naar het beste ziekenhuis. Het Anna Ziekenhuis heeft een speciaal liesbreukcentrum. Gespecialiseerd in het snel én goed onderzoeken en behandelen van liesbreuken. Onze artsen behandelen samen zo’n 400 liesbreuken per jaar. Veel ervaring dus. Dit heeft een positief effect op de resultaten. Onze chirurgen kennen ook de nieuwste operatietechnieken. U wordt dus altijd behandeld door een ervaren arts.
In onze Patiënt Journey app kunt u uitgebreide informatie vinden over uw behandeling. U krijgt stap voor stap belangrijke informatie over onder andere het onderzoek, de operatie, revalidatie en nazorg bij een liesbreuk
Meten van resultaten bij liesbreuk, operatie en hersteltijd
De liesbreukbehandeling valt onder het Waardegedreven Zorg Programma van het Anna Ziekenhuis. Dit betekent dat wij resultaten meten van de behandelingen die voor u belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan wat bij u na de liesbreukoperatie de hersteltijd was. Zo kunnen we uw gezondheid goed in de gaten houden en kunnen wij onze zorg verbeteren. Daarom vragen wij u op 3 momenten online een aantal vragen te beantwoorden.
Samen beslissen
U beslist samen met uw specialist over uw behandeling. Om u hierbij te helpen zijn er keuzehulpen. Via een website krijgt u inzicht in uw diagnose plus de voor- en nadelen van mogelijke behandelingen. U kunt vooraf al uw voorkeur voor een behandeling bepalen en deze tijdens uw afspraak met uw specialist bespreken. Samen maakt u de definitieve keuze. Vraag uw specialist om meer informatie en een inlogcode.

Fred is geopereerd aan zijn liesbreuk: “Ik heb vrijwel geen pijn gehad en voelde me prima.”
“Ik realiseer me dat het niet voor iedereen zo is, maar ik heb de liesbreukoperatie als een ‘eitje’ ervaren.”
Veelgestelde vragen
Kan een liesbreuk terugkomen en kan er vaker geopereerd worden?
Ja, een liesbreuk kan terugkomen, want het blijft een zwakke plek. Meestal kunt u vaker aan 1 kant geopereerd worden. Dit hangt ook af van de operatietechniek die bij eerdere operaties is gebruikt. Hoe vaker u wordt geopereerd, hoe lastiger de operatie wordt.
Wat zijn complicaties na een liesbreukoperatie?
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij liesbreukoperaties de normale risico’s op complicaties, zoals trombose, longontsteking, nabloeding of een wondinfectie.
Wanneer is geen kijkoperatie bij een liesbreuk mogelijk?
Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld als het voor u niet verstandig is om onder narcose te gaan. Ook kan een kijkoperatie lastig mogelijk zijn door eerdere operaties. Dan is er te veel littekenweefsel op de operatieplek. Bijvoorbeeld na een prostaatoperatie of blindedarmoperatie.
Moet ik altijd geopereerd worden aan een liesbreuk?
Alleen als u klachten heeft zoals erge liespijn. Want dan is een operatie eigenlijk de enige mogelijke behandeling. Ook is het verstandig om niet te lang rond te blijven lopen als u veel pijn heeft of de bobbel in uw lies veel last geeft. Geef het dan aan bij uw arts.
Meer informatie
Meer weten over een liesbreukoperatie in het Anna Ziekenhuis? Bekijk dan voor uitgebreide informatie in de folder liesbreukoperatie of download de Patiënt Journey app.