OSAS en jouw rijbewijs

Longgeneeskunde

Download / print

OSAS en jouw rijbewijs

Mensen met obstructief slaapsyndroom (OSAS) hebben een verhoogde kans om achter het stuur in slaap te vallen en hebben daarnaast vaak last van verminderde concentratie. Zij kunnen daardoor in het verkeer een gevaar zijn voor zichzelf en anderen.

Als je OSAS hebt, heeft dit gevolgen voor jouw rijbewijs. Hiervoor zijn wettelijke regels vastgesteld. De volgende regeling geldt.

Auto-, motor- en T-rijbewijs

  • Nadat de diagnose OSAS is gesteld mag je pas weer rijden als je minstens 2 maanden achter elkaar effectief behandeld bent. Dat wil zeggen dat jouw AHI (Apneu-Hypopneu-Index) lager is dan 15 en je niet meer slaperig bent.
  • Jouw rijbewijs is na de eerste keuring maximaal 3 jaar geldig.

Vrachtauto- en busrijbewijs

  • Nadat de diagnose OSAS is gesteld mag je pas weer rijden als je minstens 3 maanden achter elkaar effectief behandeld bent. Dat wil zeggen dat jouw AHI (Apneu-Hypopneu-Index) lager is dan 15 en je niet meer slaperig bent.
  • Jouw rijbewijs is na de eerste keuring maximaal 1 jaar geldig.
  • Daarna wordt weer gekeken of de behandeling bij jou effectief is en jouw AHI lager dan 15 is. Als dat zo is, dan is jouw rijbewijs weer maximaal 1 jaar geldig.

 

Aanvullende informatie

Jouw eigen behandelend arts voor slaap-apneu (OSAS) bekijkt of de behandeling effectief is. De meeste mensen krijgen pas met het CBR te maken bij het verlengen van het rijbewijs.
Je bent niet verplicht aan het CBR te melden dat je OSAS hebt, maar als je een ongeluk veroorzaakt en je wordt niet behandeld, dan kan dit gevolgen hebben voor de afhandeling van de schade.

Voor tips voor een goede slaap, zie de informatie over Slaaphygiëne. Je vindt deze informatie op onze website: www.annaziekenhuis.nl/longgeneeskunde.