OSAS en uw rijbewijs

OSAS en uw rijbewijs

Mensen met obstructief slaapsyndroom (OSAS) hebben een verhoogde kans om achter het stuur in slaap te vallen en hebben daarnaast vaak last van verminderde concentratie. Zij kunnen daardoor in het verkeer een gevaar zijn voor zichzelf en anderen.

Als u OSAS heeft, heeft dit gevolgen voor uw rijbewijs. Hiervoor zijn wettelijke regels vastgesteld. De volgende regeling geldt.

Auto-, motor- en T-rijbewijs

  • Nadat de diagnose OSAS is gesteld mag u pas weer rijden als u minstens 2 maanden achter elkaar effectief behandeld bent. Dat wil zeggen dat uw AHI (Apneu-Hypopneu-Index) lager is dan 15 en u niet meer slaperig bent.
  • Uw rijbewijs is na de eerste keuring maximaal 3 jaar geldig.

Vrachtauto- en busrijbewijs

  • Nadat de diagnose OSAS is gesteld mag u pas weer rijden als u minstens 3 maanden achter elkaar effectief behandeld bent. Dat wil zeggen dat uw AHI (Apneu-Hypopneu-Index) lager is dan 15 en u niet meer slaperig bent.
  • Uw rijbewijs is na de eerste keuring maximaal 1 jaar geldig.
  • Daarna wordt weer gekeken of de behandeling bij u effectief is en uw AHI lager dan 15 is. Als dat zo is, dan is uw rijbewijs weer maximaal    1 jaar geldig.

 

Aanvullende informatie

Uw eigen behandelend arts voor slaap-apneu (OSAS) bekijkt of de behandeling effectief is. De meeste mensen krijgen pas met het CBR te maken bij het verlengen van het rijbewijs.
U bent niet verplicht aan het CBR te melden dat u OSAS heeft, maar als u een ongeluk veroorzaakt en u wordt niet behandeld, dan kan dit gevolgen hebben voor de afhandeling van de schade.

Voor tips voor een goede slaap, zie de folder Slaaphygiëne. U vindt deze folder op onze website: www.anna.nl/longgeneeskunde.