Waarom kiezen voor Meniscusoperatie?

  • Korte wachttijden tot de operatie
  • Nauwe samenwerking met Anna TopSupport
  • Waardegedreven Zorg Programma
St. Anna Logo

U heeft uw meniscus gescheurd. Een kijkoperatie (artroscopie) kan dan een geschikte behandeling zijn. Dit beslist u samen met de orthopedisch chirurg.

Wat is een kijkoperatie van de meniscus? 

Tijdens een kijkoperatie kijkt de chirurg met dunne buis in uw knie via een klein sneetje. De chirurg ziet dan precies waardoor uw klachten worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een scheurtje in uw meniscus. Of doordat het kraakbeen is beschadigd. De chirurg kan tijdens de kijkoperatie de schade aan uw meniscus direct behandelen. Hiervoor maakt de chirurg dan 1 of 2 extra sneetjes om andere instrumenten in de knie te brengen. Soms blijkt bij het kijken dat er toch een grotere operatie nodig is.

Kijkoperatie van de meniscus in het Anna Ziekenhuis 

Als na de onderzoeken of na het Sneltraject Acute Knieklachten blijkt dat een operatie nodig is, komt u op de opnamelijst voor een kijkoperatie. Voor de operatiedag kiezen we een moment dat voor u uitkomt. De wachttijden voor operaties zijn meestal 1 tot 2 weken.

Samenwerking met medisch sportgezondheidscentrum Anna TopSupport

Orthopeden van het Anna Ziekenhuis werken al jarenlang nauw samen met de professionals van sportgezondheidscentrum Anna TopSupport. En met voetbalclub PSV en andere topsportorganisaties. Daardoor loopt ons ziekenhuis voorop in onderzoek en behandeling van onder andere meniscusklachten. Ons ziekenhuis en (top)sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Anna Ziekenhuis in Geldrop en Eindhoven hoort op het gebied van meniscusklachten bij de top van Nederland.

Evert Tebak meniscus in 1 dag doen we niet meer nu acute knieklachten.jpg (1)

De ervaring van Evert

“De specialisten van het Anna Ziekenhuis en de zorgprofessionals van Anna TopSupport werken in het sneltraject nauw samen.”

Lees verder

Veelgestelde vragen

Kan een gescheurde meniscus herstellen zonder operatie?

Een operatie is niet altijd nodig een gescheurde meniscus. Rust en fysiotherapie zijn ook 2 mogelijke behandelingen. U kunt eventueel een oefenprogramma van 6 tot 8 weken volgen bij een fysiotherapeut. Dat kan ook bij de sportfysiotherapeuten van Anna TopSupport en Anna Ziekenhuis Geldrop.

Doet een meniscusoperatie pijn?

Tijdens de operatie bent u verdoofd en voelt u geen pijn. Na de operatie kan uw knie pijn doen. Vaak is uw knie ook dik en stijf. Dit komt omdat de kijkoperatie en de behandeling irritatie van het kniegewricht veroorzaken. De pijn, zwelling en stijfheid nemen binnen een aantal dagen af. U kunt pijnstillers nemen tegen de pijn.

Wanneer kan ik weer autorijden na een meniscusoperatie?

U mag weer autorijden als u uw knie weer goed kunt bewegen. Meestal is dit na ongeveer 2 weken.

Het proces

Voorbereiding op de kijkoperatie meniscus

Voor de operatie aan uw meniscus heeft u een afspraak voor de preoperatieve screening met de anesthesieverpleegkundige. U bespreekt ook de verdoving. U kunt kiezen uit 2 mogelijkheden. Een narcose (algehele verdoving) of een ruggenprik. Het is belangrijk dat u contact opneemt als er vlak voor de operatie iets in uw gezondheid verandert. Bijvoorbeeld als u koorts heeft. Of als u een wond heeft rond de te opereren knie, of als u van medicijnen bent gewisseld.

Nuchter zijn voor de kijkoperatie meniscus

Op de dag van de operatie aan uw meniscus moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u tot 6 uur voor de operatie nog mag eten, drinken en roken. Tot 2 uur voor de opname mag u alleen nog water drinken. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt, anders kan de operatie aan uw knie niet doorgaan.

De opname voor de operatie

U verblijft in het orthopedisch centrum op de 2e etage en meldt zich daar aan de balie. De verpleegkundige brengt u naar uw kamer. Voor de operatie gaat u naar de holding. Dit is de ruimte waar u blijft voordat u naar de operatiekamer gaat. Op de operatiekamer krijgt u van de anesthesist de verdoving.

Na de operatie

De operatie duurt 15 tot 20 minuten. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer om wakker te worden uit de narcose of bij te komen van de ruggenprik. Terug op de afdeling mag u direct weer iets eten of drinken.

Uitgebreide informatie over de meniscusoperatie leest u in de Patient Jourey app.

Herstel na een meniscusoperatie

De eerste dagen na de operatie aan de meniscus is het verstandig rustig aan te doen. Dit betekent de eerste 24 uur zo weinig mogelijk lopen en de knie niet te veel buigen. Daarna mag u uw knie weer belasten. Luister daarbij goed naar uw lichaam. U loopt enkele dagen op krukken. Als de pijn en het vocht minder worden, kunt u de krukken weer aan de kant leggen. Als uw knie niet meer dik is, kunt u ook weer gaan sporten. Dit is ongeveer 6 weken na de operatie. Overleg dit altijd met uw fysiotherapeut of arts.

Trainen en oefeningen na een knieoperatie

Het is belangrijk om het trainen van uw knie na de operatie langzaam op te bouwen. In de Patient Journey app vindt u een trainingsschema met filmpjes van oefeningen die u mag doen na de operatie. U mag uw knie tijdens de opbouwtrainingen niet forceren. Krijgt u tijdens het trainingsprogramma last? Bouw de trainingen dan niet langer op, of doe een stapje terug.

Controle na kijkoperatie van de knie

U komt 2 weken na de kijkoperatie op controle bij de afdeling fysiotherapie in het Anna Ziekenhuis Geldrop. De fysiotherapeut bekijkt dan uw knie en bespreekt met u de verdere revalidatie van uw knie. Als dat nodig is, krijgt u een verwijzing voor een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.