Monitoring

9893.jpg
St. Anna Logo

Bent u ernstig ziek of heeft u na een zwaar ongeval of grote operatie intensieve zorg en bewaking nodig om te kunnen herstellen? Dan wordt u in het Anna Ziekenhuis in Geldrop opgenomen op een van de units van de afdeling intensive care & coronary care unit (IC/CCU). Zowel op de IC- als op de CCU-unit bewaken we uw vitale lichaamsfuncties (zoals hartslag, ademhaling en bloeddruk) met geavanceerde apparatuur. Met metingen, monitoren, camerabewaking en observaties houden we uw toestand permanent in de gaten. Dit noemen we monitoring.

 

Hoe monitoren we uw toestand?

Met de volgende metingen krijgen we een zo actueel en volledig mogelijk overzicht van uw conditie.

Bloeddruk

We meten regelmatig uw bloeddruk met een bloeddrukband. Als continu bloeddrukmeting nodig is, gebruiken we een arterielijn. Dit is een slangetje dat de arts bij u inbrengt in een slagader. Via de arterielijn vindt iedere seconde bloeddrukmeting plaats. Ook is hiermee het effect van medicijnen op uw bloeddruk direct te volgen.

Hartfrequentie en hartritme

We registreren uw hartfunctie met behulp van een ECG (hartfilmpje). Het ECG toont het aantal slagen van uw hart per minuut en hoe uw hartritme is. Hiermee kunnen we eventuele hartritmestoornissen opmerken en direct behandelen.

Centraal Veneuze Druk (CVD)

Als u te weinig vocht in uw lichaam heeft, kan uw bloeddruk dalen. Om de vullingstoestand van uw lichaam te weten, meten we de druk in de centrale aders van uw lichaam. De meting gebeurt via een lijn die bij u is ingebracht in een grote lichaamsader (meestal in de hals). Uit de gegevens is af te leiden of u vocht nodig heeft.

Saturatie

Saturatie (verzadiging) duidt op de hoeveelheid zuurstof in de rode bloedcellen. We meten de saturatie van het bloed, omdat het zuurstofpercentage in de lichaamsweefsels op peil moet blijven. Bij een lage saturatie heeft u een zuurstoftekort voor het gehele lichaam en krijgt u meer zuurstof.

Vochtbalans

We registreren dagelijks de hoeveelheid vocht die u binnen krijgt, zowel van de infuusvloeistof als van eten of sondevoeding/TPV. Ook houden we bij hoeveel vocht uw lichaam verlaat als urine of ontlasting. Zo zien we of u te veel vocht vasthoudt, of te veel vocht uitscheidt. Als uw vochtbalans verstoord is, herstellen we die met medicijnen.

Nierfunctie

De nieren produceren urine. Aan de hoeveel urine is te zien hoe uw nieren functioneren. Als uw nieren bijvoorbeeld te weinig bloed krijgen, produceren ze weinig urine. De nierfunctie kan ook op zich verstoord zijn, zoals bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) of bij bloedvergiftiging. 

 

Monitoring op de afdeling IC/CCU in het Anna Ziekenhuis

Tijdens uw opname op de afdeling IC/CCU verblijft u op een eenpersoonskamer. In uw kamer is allerlei apparatuur aanwezig waarmee we u bewaken. Daarbij meten en registreren we uw lichaamsfuncties. Boven uw bed hangt een monitor die de gegevens van de metingen toont. Daarnaast observeren we u via een webcam, maar hiervan wordt niets vastgelegd. De camerabeelden evenals de gegevens van de metingen zijn ook zichtbaar op de monitoren in de centrale post van de unit waar u ligt.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.