fluorescentieangiografie

Binnenkort krijg je een foto onderzoek van jouw ogen. Met een kleurstof en een fotocamera wordt een aantal foto’s van de bloedvaten binnenin jouw ogen gemaakt. Hier lees je informatie over dit foto onderzoek.

Voorbereiding thuis

Je mag kort voor het onderzoek een lichte maaltijd (één beschuit met mager beleg of zoet, en een kopje thee) gebruiken, maar wij verzoeken je om geen koffie te drinken.
Voor het maken van de oogfoto’s moeten de pupillen van beide ogen vergroot worden. Hiervoor kun je thuis druppelen, een uur en een half uur voor de afspraak. Deze druppels (2 soorten) heb je van de assistente meegekregen bij het maken van de afspraak.

  1. Je druppelt: één uur voor de afspraak 1 druppel tro 0.5 en 1 druppel cyclo 1.0 in beide ogen.
  2. Je druppelt: een half uur voor de afspraak 1 druppel tro 0.5 en 1 druppel cyclo 1.0 in beide ogen.

Eén druppel per keer is voldoende. Vallen er per ongeluk meerdere druppels in jouw oog dat is dit geen enkel probleem. Jouw pupil zal alleen wat langer vergroot blijven.

Op de dag van het onderzoek meld je je op de afgesproken tijd aan de balie op de polikliniek oogheelkunde (route 17).

Het onderzoek

Je ontvangt instructies van de assistent(e) hoe lang het onderzoek gaat duren. Tijdens het onderzoek wordt een kleurstof in een bloedvat van jouw arm gespoten. Deze injectie wordt gegeven door een oogarts. Tijdens het inspuiten van de kleurstof start de assistent(e) met het maken van de foto’s.

Na het onderzoek

Jouw huid kan enige tijd wat gelig kleuren en jouw urine kan ook een oranje/ gelige kleur vertonen. Dit komt doordat de kleurstof via de nieren weer wordt uitgeplast. Schrik hier dus niet van. Door veel water te drinken zal deze kleur sneller verdwijnen.
Suikerpatiënten kunnen 2 à 3 dagen na het onderzoek een foutieve uitslag van een urineonderzoek krijgen. Vertel dit dan aan jouw huisarts of internist.

Belangrijk

In verband met de verwijde pupillen en lichtflitsen waarmee de foto’s worden gemaakt, raden wij je af om zelf met de auto terug te rijden. Rijdt dus met iemand mee of kom met het openbaar vervoer.

  • De druppels werken ongeveer 4 uur, bij uitzondering kan dit zelfs een paar dagen aanhouden.
  • Draag geen kleding met nauw sluitende mouwen i.v.m. de injectie die je in jouw arm krijgt.
  • Ga na het onderzoek 24 uur niet in de zon zitten, omdat de huid hierdoor extra geel kan gaan zien.