Ooginjecties

9893.jpg
St. Anna Logo

Vaatnieuwvorming en/of vaatlekkage in het oog zijn complicaties die optreden bij bepaalde oogaandoeningen. Door deze complicaties neemt uw gezichtsvermogen in de nabije toekomst waarschijnlijk af. Behandeling is mogelijk met oogdruppels, een laserbehandeling of fotodynamische therapie. Als deze gangbare behandelmethodes bij u geen verbetering hebben gebracht, kan uw oogarts u verder behandelen met Avastin,- Lucentis- of Evlea-injecties in uw oog.

 

Ooginjecties met Avastin in het Anna Ziekenhuis

In het Anna Ziekenhuis in Geldrop kunt u bij de oogartsen op de polikliniek oogheelkunde terecht voor ooginjecties met Avastin, Lucentis of Evlea. Voordat u kunt starten met ooginjecties krijgt u een volledig oogonderzoek. Dit bestaat onder andere uit een scan van het netvlies (optical coherence tomography/OCT) en indien nodig een fluorescentie angiogram (FAG). Een FAG is een onderzoek waarbij de technisch oogheelkundig assistent (TOA) kleurstoffoto’s maakt van het inwendige deel van uw oog om zo eventuele afwijkingen van het netvlies op te sporen. Bij een behandeling met Avastin, Lucentis of Evlea krijgt u meerdere keren een injectie in het oog, telkens met een tussenpoos van 4 tot 8 weken. De oogarts dient de ooginjecties toe op de poliklinische behandelkamer. Dit gebeurt onder steriele omstandigheden en met verdoving van uw oog. U krijgt de injecties steeds in een serie van 3. Als bij u na de eerste serie injecties geen verbetering of stabilisatie is opgetreden, zal de oogarts u meestal adviseren te stoppen met de behandeling of over te stappen op andere medicatie.

Het proces

Voorbereidingen thuis

Op de dag van uw ooginjectie mag u geen oogmake-up opdoen en geen gezichtscrème gebruiken. Wij raden u aan om waardevolle spullen, zoals geld en sieraden, thuis te laten. Het medicijn voor uw injectie moet speciaal voor u gemaakt worden door de apotheek. Mocht u onverwacht verhinderd zijn, laat ons dan uiterlijk 24 uur vóór uw afspraak weten dat u niet komt. Na de behandeling mag u niet zelf autorijden. Zorg er daarom voor dat iemand u na de injectie naar huis begeleidt.

    Niet vergeten

  • Geen oogmake-up
  • Geen gezichtscrème
  • Vervoer regelen

Injectie in het oog

Op de afgesproken tijd komt u naar de poliklinische behandelkamer. U meld zich aan de balie van routenummer 32. U neemt plaats in de wachtkamer. Een polikliniekmedewerker haalt u op en brengt u naar de poliklinische behandelkamer. U krijgt oogdruppels ter verdoving van uw oog. Dan wordt uw oog met een oogkapje open gehouden en gedesinfecteerd met een vloeistof. Daarna spuit de oogarts het medicijn Avastin, Lucentis of Evlea in uw oogbol, in de glasvochtruimte. De behandeling duurt in totaal ongeveer 5 à 10 minuten.

Na de toediening van Avastin

U mag op de dag van de injectie niet in het oog wrijven. Na de behandeling kunt u direct weer naar huis, maar u mag niet zelf autorijden. Soms kunt u na de behandeling in het gezichtsveld vlokjes waarnemen die meebewegen met de oogbeweging.

    Niet vergeten

  • Niet zelf autorijden

Steeds binnen 4 tot 8 weken de volgende injectie

Na de eerste injectie komt u binnen 4 tot 8 weken naar de poliklinisch behandelkamer voor uw tweede injectie. De gang van zaken is hetzelfde als bij de eerste keer. Na 4 tot 8 weken na de tweede injectie komt u naar de poliklinisch behandelkamer voor de derde spuit.

Controleafspraak

Na elke laatste injectie van een serie van 3 komt u binnen 4 weken op de polikliniek oogheelkunde op controle bij uw behandelend oogarts. Uw arts bekijkt het effect van de injecties en bespreekt met u de voortgang. U kunt er altijd voor kiezen de behandeling te stoppen.

Goed om te weten
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.