Operatie aan bijholten van de neus

St. Anna Logo

Wanneer u een aanhoudende (chronische) ontsteking heeft in de neusbijholten die niet geneest ondanks intensieve therapie met medicijnen of spoelingen, kan een operatie aan de neusbijholten nodig zijn. De neusbijholten zijn holle ruimten in het hoofd boven en naast de neus, die in directe verbinding staan met de neusholte. Een chronische ontsteking van de neusbijholten kan zich uitbreiden naar de kaakholten en de voorhoofdsholten en deze holten blokkeren. De chronische ontsteking in de neusbijholten kan samengaan met poliepvorming.

Wat is een operatie aan de bijholten van de neus?

De operatie wordt gedaan via uw neusgaten. Na de operatie heeft u dan ook geen zichtbare operatiewond. Bij de operatie gebruikt de KNO-arts een endoscoop. Dit is een klein buisje met een camera. Zo kan de arts goed in uw neus en bijholten kijken. De arts brengt de endoscoop via uw neusgaten in en kijkt op een beeldscherm waar de ontsteking zit. De ontstoken neusbijholten worden opengemaakt en zo nodig worden neuspoliepen verwijderd. De officiële naam van de operatie is ‘FESS’. Dit is de afkorting van ‘functional endoscopic sinus surgery’.

Operatie aan de bijholten van de neus

In het Anna Ziekenhuis in Geldrop ondergaat u de endoscopische neusbijholtenoperatie onder algehele verdoving (narcose). U zult geen pijn voelen tijdens de ingreep. U kunt meestal dezelfde dag nog naar huis. Na de operatie zijn uw neusbijholten nog niet genezen. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u leefregels mee. Belangrijk daarbij is het 6 keer per dag spoelen van uw neus. Hierdoor geneest het operatiegebied bovendien sneller. Vervolgens zijn er enkele controle afspraken op de polikliniek bij uw KNO-arts.

Waardegedreven Zorg in het Anna Ziekenhuis

De behandeling voor uw neusbijholteontsteking valt onder het Waardegedreven Zorg Programma van het Anna Ziekenhuis. Dit betekent dat wij af en toe aan u vragen om uw mening te geven over de behandeling. Zo houden wij uw gezondheid in de gaten én kunnen wij onze zorg verbeteren.

Anna Ziekenhuis App

In onze app Patient Journey is informatie over uw behandeling te vinden. Via de app krijgt u stap voor stap belangrijke informatie over onder andere het onderzoek, de operatie, revalidatie en nazorg. Download de app Patient Journey via de App store of Play Store voor praktische informatie en handige video’s.

Het proces

Inplannen preoperatieve screening

Als de KNO-arts samen met u besloten heeft dat een operatie noodzakelijk is, wordt een afspraak ingepland bij de anesthesiemedewerker.

Gesprek anesthesiemedewerker

Een anesthesiemedewerker bespreekt met u welke verdoving u krijgt tijdens de operatie. Ook voert de medewerker een screening uit van uw medicatiegebruik en gezondheid.

    Niet vergeten

  • Uw medicijnen meenemen

Dag van de operatie

U meldt zich op de dag van de operatie, op de afgesproken tijd, bij de receptie van de afdeling dagbehandeling. Het is belangrijk dat u dan nuchter bent. Op de dagbehandeling wordt u voorbereid op uw operatie.

    Niet vergeten

  • Tot 6 uur voor operatie niet meer eten, drinken en roken
  • Tot 2 uur voor operatie geen water drinken

De operatie

De operatie wordt gedaan via uw neusgaten. Na de operatie heeft u dan ook geen zichtbare operatiewond. Bij de operatie gebruikt de KNO-arts een endoscoop. Dit is een klein buisje met een camera. De arts brengt de endoscoop via uw neusgaten in en kijkt op een beeldscherm waar de ontsteking zit. De ontstoken neusbijholten worden opengemaakt en zo nodig worden neuspoliepen verwijderd. Deze operatie gebeurt onder volledige verdoving (narcose).

    Niet vergeten

  • Gebruik de week voor de operatie geen aspirines. Paracetamol mag wel
  • Gebruikt u bloedverdunners, volg het advies van de anesthesiemedewerker

Na de operatie

U moet er rekening mee houden dat uw neus na de operatie nog niet genezen is. Eigenlijk begint de genezing pas na de operatie.

Het herstel kan weken tot soms wel 3 maanden duren. Tijdens de eerste dagen na de operatie bestaat de kans dat een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit uw neus komt. Soms kunnen zelfs oude bloedresten de neus verlaten. Dit stopt meestal na enige tijd vanzelf.

    Niet vergeten

  • Neem de eerste week rust
  • Vermijd de eerste 2 weken zwaar fysiek werk en sport
  • Uw neus 2 weken niet snuiten, ophalen mag wel
  • Nies met open mond
  • Niet te heet baden of douchen

Neusspoelen na de operatie

Het schoonhouden (spoelen) van uw neus is zeer belangrijk. Zo kunt u uw neus/neusbijholten schoonhouden en korstjes en infecties voorkomen. Tot aan de controle bij uw specialist, moet u minimaal 6x daags uw neus spoelen.

    Niet vergeten

  • www.st-anna.nl/neusspoelen

Controleafspraken

Het kan gebeuren dat er aan het einde van de operatie tampons in uw neus zijn geplaatst. In dat geval worden deze de volgende dag, of tijdens eerste controle bij de KNO-arts, uit uw neus gehaald. Tegelijkertijd wordt uw neus schoongemaakt. Tijdens uw herstel zult u een aantal nacontroles hebben bij de KNO-arts. Zie hiervoor uw afsprakenkaartje.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.