Operatiekamer, een operatie op de OK

St. Anna Logo

Uw behandelend arts heeft met u besproken dat u geopereerd moet worden. Uw operatie vindt plaats op een van de zeven operatiekamers (OK) in het Anna Ziekenhuis. 

 

Een operatie bij het Anna Ziekenhuis

De operatiekamers (OK’s) van het Anna Ziekenhuis voldoen aan alle kwaliteitseisen. Dagelijks staan tussen de 60 en 70 medewerkers en specialisten op de OK klaar om de operaties goed te laten verlopen. Voor, tijdens en na de operatie zijn er verschillende medewerkers die voor u zorgen. De holdingmedewerker ontvangt u in de overdrachtsruimte en controleert de gegevens van de operatie die u ondergaat aan de hand van een checklist. De anesthesioloog en anesthesiemedewerker zorgen voor u voor, tijdens en na de operatie. In de operatiekamer (OK) voert de opererend specialist (vaak uw behandelend arts) de operatie uit. De operateur krijgt assistentie van twee of drie operatieassistenten. Samen zorgen zij ervoor dat de operatie voorspoedig verloopt. Na de operatie zorgt de recoveryverpleegkundige voor u.

Het proces

Op de verpleegafdeling

Op de dag van de operatie wordt u, als u nog niet bent opgenomen, opgenomen op de verpleegafdeling. Hier wordt u voorbereid op de operatie. U krijgt bijvoorbeeld operatiekleding aan. De holdingmedewerker belt naar de verpleegafdeling als u naar de OK gebracht kunt worden. Een verpleegkundige brengt u naar de overdrachtsruimte.

De overdrachtsruimte

In deze ruimte wordt u overgedragen aan de operatieafdeling. De holdingmedewerker checkt aan de hand van een formulier een aantal gegevens over u. U krijgt deze vragen vaker tijdens uw verblijf op de OK. De vragen zijn onderdeel van de veiligheidscheck. Eventuele bijzonderheden geeft de holdingmedewerker door aan de operateur of anesthesiemedewerker. Als u zelf niet in staat bent om de vragen te beantwoorden, of bij minderjarige patiënten, moet er een wettelijke vertegenwoordiger bij zijn. U krijgt daarna een OK-mutsje op voor de hygiëne op de OK. Daarna rijden we u in uw ziekenhuisbed naar de holding (voorbereidingsruimte)

Op de holding

Op de holding helpen we u om op de operatietafel te gaan liggen. U krijgt een band over uw heup om u veilig te kunnen vervoeren. Vervolgens sluiten wij u aan op de bewakingsmonitor. Daarna meten we uw bloeddruk en temperatuur en krijgt u een dopje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten. Ook krijgt u een infuus om medicijnen, verdoving en/of vocht te kunnen toedienen. De anesthesiemedewerker stelt u een aantal vragen en checkt de afspraken over de anesthesievorm. Uw opererend specialist stelt u een aantal vragen en checkt of voor u duidelijk is wat de operatie inhoudt. De anesthesiemedewerker begeleidt u daarna naar de OK. Bij kinderen tot 12 jaar moet een van de ouders mee tot uw kind de afgesproken anesthesievorm heeft gekregen. Bij kinderen tot 16 jaar mag u mee.

Op de recovery (vóór de operatie)

Specifieke pijnbestrijding van uw ledematen (armen en benen) krijgt u van de anesthesioloog op de recovery. U wordt dan vanaf de overdrachtsruimte naar de recovery gebracht. Hier sluiten wij u aan op de bewakingsmonitor. We meten uw bloeddruk en temperatuur en u krijgt een dopje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten. Ook krijgt u een infuus om medicijnen, verdoving en/of vocht te kunnen toedienen. Uw anesthesioloog stelt u een aantal vragen en checkt de afspraken over de afgesproken anesthesievorm. Uw opererend specialist stelt u ook een aantal vragen en checkt of voor u duidelijk is wat de operatie inhoudt. Voordat u naar de OK gaat, leggen we u op de operatietafel. De anesthesiemedewerker begeleidt u naar de OK.

Op de operatiekamer (OK)

De anesthesiemedewerker die u op de OK heeft gebracht, blijft ook tijdens de operatie bij u. Op de operatiekamer sluiten wij u weer aan op de bewakingsmonitor. Hier krijgt u ook weer een dopje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten. Daarna doet het team dat de operatie uitvoert een laatste check voor uw operatie begint. De anesthesioloog geeft u daarna uw verdoving (anesthesievorm). Als u goed verdoofd bent, begint de opererend specialist met zijn team aan de operatie en zullen alle betrokkenen zo goed mogelijk voor u zorgen.

Op de recovery

Na de operatie wordt u naar de recovery gebracht. Hier leggen we u weer in uw eigen bed en draagt de anesthesiemedewerker al uw gegevens over aan de recoveryverpleegkundige. Ook hier sluiten we u weer aan op de bewakingsmonitor zodat we u goed in de gaten kunnen houden. De recoveryverpleegkundige controleert uw temperatuur, de wond en neemt een ‘pijnscore’ af. Als het nodig is krijgt u pijnstilling toegediend. Als alles goed met u gaat, mag u terug naar de verpleegafdeling. Als uw kind is geopereerd, wordt u gewaarschuwd als hij of zij naar de recovery gaat. Hier kunt u weer bij uw kind zijn.

De overdrachtsruimte

Als alles goed met u gaat, mag u terug naar de verpleegafdeling. U wordt naar de overdrachtsruimte gebracht waar een verpleegkundige van de verpleegafdeling u op komt halen.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.