Operaties vergrote prostaat: standaard TURP en laser TURP

Urologie

Download / print

Wanneer je prostaat vergroot is, kun je last krijgen van blaas- en plasproblemen zoals vaker moeten plassen, een zwakkere straal, nadruppelen of moeite en pijn bij het plassen. Ook kunnen blaasinfecties en nierfunctiestoornissen ontstaan. Als behandeling van je klachten kan de uroloog een gedeelte van het prostaatweefsel operatief verwijderen. De klier neemt in omvang af en drukt niet meer op de plasbuis. Daarna verloopt jouw urinelozing weer zo goed als normaal. Je wordt niet impotent door het verwijderen van prostaatweefsel. Door de ingreep kan de kwaliteit van jouw leven aanzienlijk verbeteren. In het Anna Ziekenhuis in Geldrop kun je terecht voor operaties aan de prostaat.

Hoe gaat het weghalen van prostaatweefsel?

Het weghalen van prostaatweefsel gebeurt meestal met een operatie via de plasbuis: een transurethrale resectie van de prostaat (TURP). Je hebt hierbij geen uitwendige operatiewond en een korte herstelperiode. Bij een TURP zijn 2 technieken mogelijk: een standaard TURP en een laser TURP. Bij een standaard TURP snijdt de uroloog het prostaatweefsel stukje voor stukje af met een metaaldraad die elektrisch wordt verhit. Bij een laser TURP gebruikt de uroloog een laserdraad om het prostaatweefsel te verdampen en weg te snijden. De wand van de prostaat blijft bij beide technieken aanwezig. Beide ingrepen duren gemiddeld een uur en vinden plaats onder algehele verdoving (narcose) of met verdoving via een ruggenprik. Een prostaatvergroting is goedaardig en dus geen reden tot ongerustheid. Wel gaat na afloop van de ingreep uit voorzorg een stukje weefsel naar het laboratorium voor onderzoek op afwijkingen.

Operaties vergrote prostaat in het Anna Ziekenhuis

Voorafgaand aan de ingreep bekijkt je uroloog uitgebreid of een prostaatoperatie een oplossing is voor jouw plasproblemen. Je krijgt diagnostische onderzoeken als een flowmetrie en een echo van de prostaat. Ook beoordeelt de uroloog met inwendig onderzoek via je anus (rectaal toucher) de vorm en de grootte van je prostaat. In overleg met jou beslist je arts welke operatiemethode voor jou de beste is. Onze urologen passen mogelijk een laser TURP toe, omdat een laserbehandeling enkele voordelen heeft ten opzichte van de standaard TURP. Onder andere minder bloedverlies na de operatie en een korter verblijf in het ziekenhuis.

Preoperatieve screening

Bij bureau opname bespreek je met de anesthesieverpleegkundige en/of de anesthesioloog je gezondheid en de door jou vooraf ingevulde vragenlijst. Dan volgt lichamelijk onderzoek. Als aanvullend onderzoek nodig is, krijg je hiervoor afspraken. Bijvoorbeeld voor de geneesmiddelenpoli. Daarna bespreek je de verdoving. Je kunt kiezen voor algehele verdoving waarbij je tijdens de operatie slaapt, of voor verdoving waarbij je een injectie in je rug krijgt die je onderste lichaamshelft, vanaf de navel, gevoelloos maakt. Je kunt hierbij een roesje krijgen.

Voorbereidingen

Voor de operatie moet je nuchter zijn. Op de avond vóór je operatie mag je na middernacht niets meer eten of drinken.

De dag van de opname/operatie

Je meldt je op de verpleegafdeling. De verpleegkundige geeft je uitleg over de afdeling en de operatie. Als je diezelfde dag geopereerd wordt, trek je operatiekleding aan. Daarna brengen we je met je bed naar de operatieafdeling. Hier krijg je een infuus (een naald met daaraan een slangetje) in een bloedvat van je arm voor toediening van vocht, medicijnen en verdoving. Op de operatiekamer dient de anesthesioloog de met jou afgesproken verdoving toe. Via bewakingsapparatuur controleren we je bloeddruk, pols en ademhaling.

De operatie: standaard TURP of laser TURP

De uroloog voert de operatie uit zoals met je is afgesproken. Of een standaard TURP of een laser TURP. Nadat het prostaatweefsel is verwijderd, brengt de uroloog een blaaskatheter in. Via dit slangetje kan de urine direct uit je blaas aflopen. Omdat de prostaat uit bloedrijk weefsel bestaat, wordt je blaas en prostaatgebied gespoeld na de operatie. Er wordt een spoelsysteem aangesloten op de blaaskatheter. De eerste dag en nacht wordt je blaas continu intensief gespoeld. Je kunt niet zelf plassen. Je hebt geen uitwendige wond, alleen een inwendige wond. Hieruit komt wat bloed met je urine mee. Een stukje prostaatweefsel gaat naar het laboratorium voor nader onderzoek.

Na de operatie

Na de operatie ga je naar de uitslaapkamer (recovery), waar we je lichaamsfuncties controleren. Als je bloeddruk en ademhaling stabiel zijn, brengen we je terug naar de verpleegafdeling. Je hebt nog steeds een infuus in je arm om vocht toe te dienen. Wanneer je niet misselijk bent, mag je na korte tijd beginnen met drinken en eten. In je blaas heb je nog een verblijfskatheter met een spoelsysteem. De urine die afloopt in een opvangzak is nog rood gekleurd. Dit wordt geleidelijk aan minder.

Verblijf in het ziekenhuis

Over het algemeen kun je, als het spoelsysteem verwijderd is, de dag na de operatie zelfstandig douchen. De verpleegkundige verwijdert de dag na de operatie het spoelsysteem en de blaaskatheter als je urine helder van kleur is. Vervolgens moet het spontane plassen weer op gang te komen, dat wil zeggen dat je weer zelf gaat plassen. Het is belangrijk dat je na de operatie voldoende drinkt. Als dat goed gaat mag je weer naar huis. Je verblijft gemiddeld 1 tot 3 dagen op de verpleegafdeling.

Naar huis

Bij je ontslag bespreekt de uroloog en/of verpleegkundige met je wat je thuis kunt verwachten en wanneer je contact kunt of moet opnemen met het ziekenhuis. Je krijgt leefregels mee en adviezen voor thuis. Je kunt tijdelijk problemen ervaren met plassen en soms kun je de plas moeilijker ophouden. Ook is het mogelijk dat er nog bloed bij de urine zit; dit is tijdelijk en geen reden tot zorgen. Neem dan voldoende rust en drink veel totdat je urine weer helder van kleur is.

Controleafspraken

De volledige genezing duurt 4 tot 6 weken. Bij een laser TURP geldt over het algemeen een iets langere herstelperiode. Je moet steeds veel drinken om de blaas goed door te spoelen. Na ongeveer 6 weken kom je voor controle bij de uroloog. Je arts bekijkt wat het effect van de operatie is. Ook krijg je de uitslag van het weefselonderzoek als dit is opgestuurd. Je kunt vragen stellen over je toestand en het hervatten van je activiteiten. In de loop van de tijd kom je nog enkele keren op de polikliniek voor controle.

Leven na een prostaatoperatie

Door de operatie ben je niet impotent geworden. Meestal zijn je seksuele verlangens, de potentie en het genot enkele maanden na de ingreep hetzelfde als voorheen. Hoewel het orgasme normaal van intensiteit is, blijft het vaak droog omdat bij de ejaculatie het sperma in de blaas terechtkomt en met de urine wordt geloosd.