Operaties vergrote prostaat: standaard TURP en laser TURP

header_chrirugie.jpg
St. Anna Logo

Wanneer uw prostaat vergroot is, kunt u last krijgen van blaas- en plasproblemen zoals vaker moeten plassen, een zwakkere straal, nadruppelen of moeite en pijn bij het plassen. Ook kunnen blaasinfecties en nierfunctiestoornissen ontstaan. Als behandeling van uw klachten kan de uroloog een gedeelte van het prostaatweefsel operatief verwijderen. De klier neemt in omvang af en drukt niet meer op de plasbuis. Daarna verloopt uw urinelozing weer zo goed als normaal. U wordt niet impotent door het verwijderen van prostaatweefsel. Door de ingreep kan de kwaliteit van uw leven aanzienlijk verbeteren. In het Anna Ziekenhuis in Geldrop kunt u terecht voor operaties aan de prostaat.

 

Hoe gaat het weghalen van prostaatweefsel?

Het weghalen van prostaatweefsel gebeurt meestal met een operatie via de plasbuis: een transurethrale resectie van de prostaat (TURP). U heeft hierbij geen uitwendige operatiewond en een korte herstelperiode. Bij een TURP zijn 2 technieken mogelijk: een standaard TURP en een laser TURP. Bij een standaard TURP snijdt de uroloog het prostaatweefsel stukje voor stukje af met een metaaldraad die elektrisch wordt verhit. Bij een laser TURP gebruikt de uroloog een laserdraad om het prostaatweefsel te verdampen en weg te snijden. De wand van de prostaat blijft bij beide technieken aanwezig. Beide ingrepen duren gemiddeld een uur en vinden plaats onder algehele verdoving (narcose) of met verdoving via een ruggenprik. Een prostaatvergroting is goedaardig en dus geen reden tot ongerustheid. Wel gaat na afloop van de ingreep uit voorzorg een stukje weefsel naar het laboratorium voor onderzoek op afwijkingen.

 

Operaties vergrote prostaat in het Anna Ziekenhuis

Voorafgaand aan uw ingreep bekijkt uw uroloog uitgebreid of een prostaatoperatie een oplossing is voor uw plasproblemen. U krijgt diagnostische onderzoeken als een flowmetrie en een echo van de prostaat. Ook beoordeelt de uroloog met inwendig onderzoek via uw anus (rectaal toucher) de vorm en de grootte van uw prostaat. In overleg met u beslist uw arts welke operatiemethode voor u de beste is. Onze urologen passen mogelijk een laser TURP toe, omdat een laserbehandeling enkele voordelen heeft ten opzichte van de standaard TURP. Onder andere minder bloedverlies na de operatie en een korter verblijf in het ziekenhuis.

Het proces

Preoperatieve screening

Bij bureau opname bespreekt u met de anesthesieverpleegkundige en/of de anesthesioloog uw gezondheid en de door u vooraf ingevulde vragenlijst. Dan volgt lichamelijk onderzoek. Als aanvullend onderzoek nodig is, krijgt u hiervoor afspraken. Bijvoorbeeld voor de geneesmiddelenpoli. Daarna bespreekt u de verdoving. U kunt kiezen voor algehele verdoving waarbij u tijdens de operatie slaapt, of voor verdoving waarbij u een injectie in uw rug krijgt die uw onderste lichaamshelft, vanaf de navel, gevoelloos maakt. U kunt hierbij een roesje krijgen.

  Niet vergeten

 • Meld gebruik bloedverdunners

Voorbereidingen

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Op de avond vóór uw operatie mag u na middernacht niets meer eten of drinken.

  Niet vergeten

 • Nuchter zijn

De dag van de opname/operatie

U meldt zich op de verpleegafdeling. De verpleegkundige geeft u uitleg over de afdeling en uw operatie. Als u diezelfde dag geopereerd wordt, trekt u operatiekleding aan. Daarna brengen we u met uw bed naar de operatieafdeling. Hier krijgt u een infuus (een naald met daaraan een slangetje) in een bloedvat van uw arm voor toediening van vocht, medicijnen en verdoving. Op de operatiekamer dient de anesthesioloog de met u afgesproken verdoving toe. Via bewakingsapparatuur controleren we uw bloeddruk, pols en ademhaling.

De operatie: standaard TURP of laser TURP

De uroloog voert de operatie uit zoals met u is afgesproken. Of een standaard TURP of een laser TURP. Nadat het prostaatweefsel is verwijderd, brengt de uroloog een blaaskatheter in. Via dit slangetje kan de urine direct uit uw blaas aflopen. Omdat de prostaat uit bloedrijk weefsel bestaat, wordt uw blaas en prostaatgebied gespoeld na de operatie. Er wordt een spoelsysteem aangesloten op de blaaskatheter. De eerste dag en nacht wordt uw blaas continu intensief gespoeld. U kunt niet zelf plassen. U heeft geen uitwendige wond, alleen een inwendige wond. Hieruit komt wat bloed met uw urine mee. Een stukje prostaatweefsel gaat naar het laboratorium voor nader onderzoek.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery), waar we uw lichaamsfuncties controleren. Als uw bloeddruk en ademhaling stabiel zijn, brengen we u terug naar de verpleegafdeling. U heeft nog steeds een infuus in uw arm om vocht toe te dienen. Wanneer u niet misselijk bent, mag u na korte tijd beginnen met drinken en eten. In uw blaas heeft u nog een verblijfskatheter met een spoelsysteem. De urine die afloopt in een opvangzak is nog rood gekleurd. Dit wordt geleidelijk aan minder.

Verblijf in het ziekenhuis

Over het algemeen kunt u zich, als het spoelsysteem verwijderd is, de dag na de operatie zelfstandig douchen. De verpleegkundige verwijdert de dag na de operatie het spoelsysteem en de blaaskatheter als uw urine helder van kleur is. Vervolgens moet het spontane plassen weer op gang te komen, dat wil zeggen dat u weer zelf gaat plassen. Het is belangrijk dat u na de operatie voldoende drinkt. Als dat goed gaat mag u weer naar huis. U verblijft gemiddeld 1 tot 3 dagen op de verpleegafdeling.

Naar huis

Bij uw ontslag bespreekt de uroloog en/of verpleegkundige met u wat u thuis kunt verwachten en wanneer u contact kunt of moet opnemen met het ziekenhuis. U krijgt leefregels mee en adviezen voor thuis. U kunt tijdelijk problemen ervaren met plassen en soms kunt u de plas moeilijker ophouden. Ook is het mogelijk dat er nog bloed bij de urine zit; dit is tijdelijk en geen reden tot zorgen. Neemt u dan voldoende rust en drink veel totdat uw urine weer helder van kleur is.

  Niet vergeten

 • Leefregels volgen
 • Rust nemen
 • Veel drinken

Controleafspraken

De volledige genezing duurt 4 tot 6 weken. Bij een laser TURP geldt over het algemeen een iets langere herstelperiode. U moet steeds veel drinken om de blaas goed door te spoelen. Na ongeveer 6 weken komt u voor controle bij de uroloog. Uw arts bekijkt wat het effect van de operatie is. Ook krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek als dit is opgestuurd. U kunt vragen stellen over uw toestand en het hervatten van uw activiteiten. In de loop van de tijd komt u nog enkele keren op de polikliniek voor controle.

Leven na een prostaatoperatie

Door de operatie bent u niet impotent geworden. Meestal zijn uw seksuele verlangens, de potentie en het genot enkele maanden na de ingreep hetzelfde als voorheen. Hoewel het orgasme normaal van intensiteit is, blijft het vaak droog omdat bij de ejaculatie het sperma in de blaas terechtkomt en met de urine wordt geloosd.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.