Wanneer uw prostaat vergroot is, kunt u last krijgen van blaas- en plasproblemen zoals vaker moeten plassen, een zwakkere straal, nadruppelen of moeite en pijn bij het plassen. Ook kunnen blaasinfecties en nierfunctiestoornissen ontstaan. Als behandeling van uw klachten kan de uroloog een gedeelte van het prostaatweefsel operatief verwijderen. De klier neemt in omvang af en drukt niet meer op de plasbuis. Daarna verloopt uw urinelozing weer zo goed als normaal. U wordt niet impotent door het verwijderen van prostaatweefsel. Door de ingreep kan de kwaliteit van uw leven aanzienlijk verbeteren. In het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop kunt u terecht voor operaties aan de prostaat.
Hoe gaat het weghalen van prostaatweefsel?
Het weghalen van prostaatweefsel gebeurt meestal met een operatie via de plasbuis: een transurethrale resectie van de prostaat (TURP). U heeft hierbij geen uitwendige operatiewond en een korte herstelperiode. Bij een TURP zijn 2 technieken mogelijk: een standaard TURP en een laser TURP. Bij een standaard TURP snijdt de uroloog het prostaatweefsel stukje voor stukje af met een metaaldraad die elektrisch wordt verhit. Bij een laser TURP gebruikt de uroloog een laserdraad om het prostaatweefsel te verdampen en weg te snijden. De wand van de prostaat blijft bij beide technieken aanwezig. Beide ingrepen duren gemiddeld een uur en vinden plaats onder algehele verdoving (narcose) of met verdoving via een ruggenprik. Een prostaatvergroting is goedaardig en dus geen reden tot ongerustheid. Wel gaat na afloop van de ingreep uit voorzorg een stukje weefsel naar het laboratorium voor onderzoek op afwijkingen.
Operaties vergrote prostaat in het St. Anna Ziekenhuis
Voorafgaand aan uw ingreep bekijkt uw uroloog uitgebreid of een prostaatoperatie een oplossing is voor uw plasproblemen. U krijgt diagnostische onderzoeken als een flowmetrie en een echo van de prostaat. Ook beoordeelt de uroloog met inwendig onderzoek via uw anus (rectaal toucher) de vorm en de grootte van uw prostaat. In overleg met u beslist uw arts welke operatiemethode voor u de beste is. Onze urologen passen mogelijk een laser TURP toe, omdat een laserbehandeling enkele voordelen heeft ten opzichte van de standaard TURP. Onder andere minder bloedverlies na de operatie en een korter verblijf in het ziekenhuis.