Marcaïnisatie (injectie in de heup)

chevron_left Orthopedie

Inleiding

Een behandeling in het ziekenhuis is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Veel indrukken en informatie moeten in korte tijd worden verwerkt. Door middel van deze folder kunt u zich thuis al wat voorbereiden op de behandeling in het ziekenhuis.

Voorbereiding op de behandeling

  • Niet nuchter (u mag eten en drinken zoals u gewend bent)
  • Bloedverdunnende medicijnen hoeft u niet te stoppen voor de behandeling.

Behandeling

U hebt samen met uw arts besloten dat u een marcaïnisatie van de heup gaat krijgen. Deze behandeling houdt in dat u een injectie met een ontstekingsremmer en een pijnstiller ingespoten krijgt in uw heupgewricht.

Deze behandeling vindt op de afdeling radiologie onder röntgendoorlichting plaats, zodat de vloeistof op de goede plek wordt ingespoten. Er wordt een lange naald gebruikt, om het contrastvloeistof en het geneesmiddel in de heup te spuiten.

De eerste 2 dagen na de injectie kunt u meer pijnklachten ondervinden in de omgeving van de heup. Daarna zal de pijnstiller zijn werk gaan doen.

Het ontstekingsremmend medicijn begint na 2 weken te werken. De duur van pijnvermindering is heel individueel en daar valt van te voren niets over te zeggen. Wel is het belangrijk dat u zelf in de gaten houdt, wat het effect van de injecties zal zijn. Dit kunt u doen door per dag kort uw pijn te noteren.

Voor de controle wordt er een telefonische afspraak voor u gemaakt. Meestal is dit na 6 weken, maar uw arts kan ook beslissen om dit 2 weken na de behandeling af te spreken.

Na de behandeling

Zorgt u ervoor dat iemand u komt ophalen; u mag niet zelf naar huis rijden.

Controle afspraak

U heeft 6 of 2 weken na de marcaïnisatie een telefonische afspraak met  Mw. E. Bos of uw behandelend orthopeed. Deze afspraak zal voor u worden gemaakt op de polikliniek tijdens het afspreken van de marcaïnisatie en in dit boekje worden genoteerd. Tijdens deze afspraak zal het effect van de marcaïnisatie met u worden besproken.

Als er vragen zijn of als u de afspraak wil annuleren of verzetten, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek orthopedie, telefoon 040 - 286 48 64.

Heeft u op de dag van het onderzoek vertraging in uw reistijd, meld dit dan bij de afdeling radiologie: telefoon 040 - 286 48 32.

Uw afspraak

Dag: ……………………………….

Tijd: ……………………………….

U wordt voor de behandeling verwacht op de radiologie afdeling, route 22.

Telefonische afspraak na de marcaïnisatie

Datum: ……………………………………………................

Tijd: ……………………………………………....................

Behandelend arts:……………………………………………..