Heuppunctie (TopSupport)

Een behandeling in het ziekenhuis is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Veel indrukken en informatie moeten in korte tijd worden verwerkt. Door middel van deze folder kunt u zich thuis al wat voorbereiden op de behandeling.

Voorbereiding op de behandeling

  • U hoeft niet nuchter te zijn, u mag eten en drinken zoals u gewend bent.
  • Bloedverdunnende medicijnen hoeft u niet te stoppen voor de behandeling.

Behandeling

U heeft samen met uw arts besloten dat u een injectie met een ontstekingsremmer en een pijnstiller ingespoten krijgt in uw heupgewricht.

Deze behandeling vindt op de afdeling radiologie onder röntgendoorlichting plaats, zodat de vloeistof op de goede plek wordt ingespoten. Er wordt een lange naald gebruikt, om het contrastvloeistof en het geneesmiddel in de heup te spuiten.

De eerste 2 dagen na de injectie kunt u meer pijnklachten ondervinden in de omgeving van de heup. Daarna zal de pijnstiller zijn werk gaan doen. Het ontstekingsremmend medicijn begint na 2 weken te werken. De duur van pijnvermindering is heel individueel en daar valt van te voren niets over te zeggen. Wel is het belangrijk dat u zelf in de gaten houdt, wat het effect van de injecties zal zijn. Dit kunt u doen door per dag kort uw pijn te noteren.

Na de behandeling

Zorgt u ervoor dat iemand u komt ophalen; u mag niet zelf naar huis rijden.

Controle afspraak

U komt 6 weken na de injectie op controle bij uw behandelend arts op de polikliniek sportgeneeskunde. Deze afspraak zal voor u worden gemaakt op de polikliniek en in dit boekje worden genoteerd. Tijdens deze afspraak zal het effect van de injectie met u worden besproken.

Als er vragen zijn of als u de afspraak wil annuleren of verzetten neemt u dan gerust contact op met poli sportgeneeskunde, telefoon 040 - 286 41 44.

Heeft u op de dag van het onderzoek vertraging in uw reistijd, meld dit dan bij de afdeling radiologie, telefoon 040 - 286 48 32.

Uw afspraak

Dag:                          ……………………………………………...

Datum:                      ……………………………………………...

Tijd:                          ……………………………………………...

U wordt voor de behandeling verwacht op de afdeling radiologie, locatie Anna Ziekenhuis in Geldrop, route 22.

Controle afspraak 6 weken na de injectie:

Dag:                          ……………………………………………...

Datum:                      ……………………………………………...

Tijd:                          ……………………………………………...

behandelend arts:      ……………………………………………...