Vermindering van wondinfecties

Inleiding

Binnenkort word je opgenomen in het Anna Ziekenhuis voor een operatie. Bij elke operatie bestaat het risico op een wondinfectie. Deze wondinfectie kan bij een (vaat)prothese ernstige gevolgen hebben. Veel wondinfecties ontstaan door de staphylococcus aureus-bacterie die de patiënt zelf bij zich draagt. Een eenvoudige behandeling kan het risico op wondinfecties verminderen.

Hier vind je informatie over de staphylococcus aureus-bacterie en hoe de behandeling is.

De staphylococcus aureus-bacterie

De staphylococcus aureus-bacterie is een bacterie die bij veel mensen altijd of tijdelijk verblijft. De bacterie zit vooral in de neus en keel. Bij gezonde mensen veroorzaakt deze bacterie bijna nooit infecties. Wanneer hij echter de kans krijgt om door de huid het lichaam binnen te dringen, bijvoorbeeld via een wond(je), kunnen vervelende infecties ontstaan.

De behandeling

Je krijgt op de polikliniek een recept waarmee je bij de apotheek een medicatiepakket kunt ophalen.

Dit pakket bestaat uit:

  • Hibiscrub, een desinfecterende zeepoplossing.
  • Mupirocine, neuszalf.

De behandeling duurt in totaal 6 dagen. Je begint 5 dagen voor de operatie. Je gebruikt de medicatie dus thuis en niet tijdens jouw verblijf in het ziekenhuis. De laatste behandeling is op de ochtend van de operatie.

Je start vijf dagen voor de operatie:

  • Je wast jouw gehele lichaam en hoofdhaar dagelijks grondig met de Hibiscrub, de desinfecterende zeepoplossing. De zeepoplossing          5 minuten goed laten inwerken. Daarna jouw lichaam en haren goed af- en uitspoelen.
  • Je mag na het douchen en haren wassen met Hibiscrub geen huid- en haarverzorgingsproducten meer gebruiken, zoals crèmes of lotions. Als dit toch nodig is in verband met een droge huid wordt aangeraden om dit in de avond te doen (als je in de ochtend de Hibiscrub hebt gebruikt of andersom).
  • Deodorant is wel toegestaan.
  • Verder mag tijdens de behandeling met Hibiscrub geen andere zeep of shampoo gebruikt worden.
  • Iedere ochtend en avond smeer je de voorgeschreven neuszalf in beide neusgaten.