Pacemaker plaatsen

0250.jpg
St. Anna Logo

Als uw hartslag te traag is of er treden korte pauzes in het hartritme op, kan een pacemaker uw hart weer op de normale snelheid laten kloppen.

 

Wat is een pacemaker?

De pacemaker is een klein apparaatje dat onder de huid onder het rechter of linker sleutelbeen geplaatst wordt. De pacemaker is via een of twee draden met het hart verbonden en houdt uw hartslag voortdurend in de gaten. De pacemaker geeft als het nodig is kleine, niet-voelbare elektrische impulsen om het hart op de normale snelheid te laten kloppen.

Er zijn vier verschillende soorten pacemakers. Welke pacemaker voor u geschikt is, hangt af van uw aandoening.

 • De AAI-pacemaker 
 • De VVI-pacemaker stimuleert het samentrekken van de kamers. Deze pacemaker wordt vaak gebruikt bij patiënten met boezemfibrilleren.
 • De DDD-pacemaker stimuleert zowel de boezems als de kamers om samen te trekken. Deze pacemaker wordt gebruikt bij patiënten met een AV-blok of patiënten met een sick-sinus-syndroom.
 • De Cardiac Resynchronization Therapie (CRT) pacemaker zorgt ervoor dat bij patiënten met hartfalen de twee kamers weer tegelijk samentrekken.

 

Plaatsen van een pacemaker in het Anna Ziekenhuis

De cardiologen van het Anna Ziekenhuis bieden persoonlijke en betrokken hartzorg op een uitstekend niveau. Zij hebben dagelijks onderling overleg over het onderzoek en behandeling van hun patiënten. Uw cardioloog heeft persoonlijk contact met uw huisarts voor overleg en verwijzing en als u vragen heeft zijn cardiologen van het Anna Ziekenhuis telefonisch snel bereikbaar.

 

Het proces

Voorbereiding

Voor het plaatsen van de pacemaker bespreekt u uw medicijngebruik met uw cardioloog. U moet bijvoorbeeld een aantal dagen voor de ingreep stoppen met het gebruik van bloedverdunners.  Vind de ingreep in de ochtend plaats? Dan dan mag u geen plastabletten innemen.  Ook als u ergens allergisch voor bent, moet u dit melden.

  Niet vergeten

 • Uw medicijnen in originele doosjes
 • Toiletspullen, nachtgoed
 • Iets te lezen/ter vermaak

De dag van de ingreep

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving en niet onder algehele narcose. U mag voor de ingreep gewoon eten of drinken.

Op de afdeling

Op de afdeling wordt uw bloeddruk, pols, lengte, gewicht en temperatuur genoteerd. Als het nodig is wordt de linker- of rechterborst geschoren met een tondeuse. U krijgt voor de ingreep een ziekenhuisjasje aan en een infuusnaaldje in uw hand of arm. Een vrijwilliger brengt u naar de afdeling radiologie waar de ingreep plaatsvindt.

  Niet vergeten

 • Draag geen sieraden
 • U mag uw bril, lenzen of gehoorapparaat blijven dragen
 • Ga nog even naar de wc

Op de behandelkamer

U schuift van het bed op de onderzoekstafel. Daarna sluiten we u aan op een ECG-monitor, zodat we uw hartritme en bloeddruk in de gaten kunnen houden. We desinfecteren uw borst en u krijgt een steriel laken over u heen.

Het plaatsen van de pacemaker

De cardioloog geeft een plaatselijke verdoving ter hoogte van uw sleutelbeen. Via de ader schuiven we één of twee elektrode(n) van de pacemaker naar uw hart. De elektroden haken zich vast aan de binnenkant van uw hartwand. U krijgt daarna een verdoving op de plaats waar de pacemaker onder uw huid wordt geplaatst. We maken hiervoor een klein zakje onder uw huid waarin we het apparaatje plaatsen. Vervolgens maken we de draden vast aan de pacemaker. Na afloop controleren we of de pacemaker goed werkt. Daarna maken we het zakje dicht met hechtdraad. De ingreep duurt 1 tot 1,5 uur.

Na de ingreep

U wordt na de ingreep een dag opgenomen. De eerste 3 uur na de ingreep moet u bedrust houden en mag uw hoofdsteun maximaal 30 graden omhoog. U mag de eerste 24 uur alleen op uw rug liggen of op de zijde waar de pacemaker niet is ingebracht. Voordat u naar huis gaat, maken we een röntgenfoto om de ligging van de pacemakerdraden te controleren. Ook controleert de pacemakertechnicus de werking van de pacemaker.

Weer thuis

Wij raden u aan om de eerste dagen na het onderzoek rustig aan te doen. Uw arm aan de kant van de pacemaker mag u de eerste 6 weken niet hoger dan uw schouder brengen omdat de elektroden in uw hartwand vast moeten groeien. Ook mag u de eerste 6 weken niet zelf autorijden. De eerste vijf dagen moet u de wond droog houden. De week daarna mag u alleen kort douchen.

  Niet vergeten

 • Eerste 5 dagen de wond droog houden
 • Na 5 dagen pleister verwijderen
 • Niet krabben aan korstjes
Goed om te weten
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.