Als uw hartslag te traag is of er treden korte pauzes in het hartritme op, kan een pacemaker uw hart weer op de normale snelheid laten kloppen.
Wat is een pacemaker?
De pacemaker is een klein apparaatje dat onder de huid onder het rechter of linker sleutelbeen geplaatst wordt. De pacemaker is via een of twee draden met het hart verbonden en houdt uw hartslag voortdurend in de gaten. De pacemaker geeft als het nodig is kleine, niet-voelbare elektrische impulsen om het hart op de normale snelheid te laten kloppen.
Er zijn vier verschillende soorten pacemakers. Welke pacemaker voor u geschikt is, hangt af van uw aandoening.
- De AAI-pacemaker
- De VVI-pacemaker stimuleert het samentrekken van de kamers. Deze pacemaker wordt vaak gebruikt bij patiënten met boezemfibrilleren.
- De DDD-pacemaker stimuleert zowel de boezems als de kamers om samen te trekken. Deze pacemaker wordt gebruikt bij patiënten met een AV-blok of patiënten met een sick-sinus-syndroom.
- De Cardiac Resynchronization Therapie (CRT) pacemaker zorgt ervoor dat bij patiënten met hartfalen de twee kamers weer tegelijk samentrekken.
Plaatsen van een pacemaker in het St. Anna Ziekenhuis
De cardiologen van het St. Anna Ziekenhuis bieden persoonlijke en betrokken hartzorg op een uitstekend niveau. Zij hebben dagelijks onderling overleg over het onderzoek en behandeling van hun patiënten. Uw cardioloog heeft persoonlijk contact met uw huisarts voor overleg en verwijzing en als u vragen heeft zijn cardiologen van het St. Anna Ziekenhuis telefonisch snel bereikbaar.