Nucleoplasty

Pijnbestrijding

Download / print

Wat is nucleoplasty

De discus nucleoplasty techniek is een kortdurende steriele behandeling op de operatiekamer, waarbij de druk in de tussenwervelschijf wordt verminderd. De behandeling kan lumbaal (rug) of cervicaal (nek) toegepast worden.

Wanneer je lage rugpijn/nekpijn hebt of een uitstralende pijn in het been/arm, of een combinatie daarvan, kan dit worden veroorzaakt door afwijkingen van de tussenwervelschijf (degeneratie, ‘slijtage’) en/of hernia (uitpuiling van de tussenwervelschijf). Om tot deze diagnose te komen zal jouw pijnspecialist je onderzoeken en aanvullend onderzoek laten verrichten (bijvoorbeeld MRI onderzoek).

Als de bron van de pijn vooral is gelegen in de hernia met druk op één of meerdere zenuwen, dan kan jouw pijnspecialist deze behandeling voorstellen die de druk wegneemt door de tussenwervelschijf heel plaatselijk te laten krimpen. Dit is het doel van de nucleoplasty.

Voorbereiding

  • Na de behandeling mag je zelf niet autorijden of deelnemen aan het openbaar vervoer (met uitzondering van taxi). Zorg daarom voor iemand die je naar huis begeleidt.
  • De behandeling vindt plaats onder röntgendoorlichting. Als je zwanger bent of dit zou kunnen zijn, geef dit dan van tevoren door.
  • Gebruik je bloedverdunners of een antistollingsmiddel, dan is het noodzakelijk dat deze medicatie wordt aangepast. Je krijgt de informatie hierover op de polikliniek.
  • Rust de nacht voorafgaand aan de behandeling goed uit.

Nuchter blijven

Tot 6 uur voor de ingreep kun je normaal eten en drinken. Tot 2 uur voor  de ingreep alleen normaal drinken (water en koffie en thee zonder melk). Vanaf 2 uur voor de ingreep mag je niet meer eten of drinken.

Tijdstip van opname

Voor de exacte tijd van de opname bel je de dag voor de behandeling tussen 16.00 - 16.30 uur naar de afdeling dagbehandeling, telefoon: 040 - 286 48 44.

De dag van de behandeling

Je meldt je op de afgesproken tijd op de afdeling dagbehandeling, 2e etage, route 90. Je wordt op een bed naar de operatiekamer gebracht. Daar wordt in jouw arm een infuusnaaldje ingebracht, waardoor een kalmerende vloeistof en antibiotica wordt toegediend. De huid wordt gedesinfecteerd en met steriele doeken afgedekt.
Na plaatselijke verdoving wordt onder doorlichting met röntgenapparatuur een speciale naald in de tussenwervelschijf ingebracht. De temperatuur van de tip van de naald wordt geleidelijk aan verhoogd. Tijdens de behandeling zal de specialist jou vragen of je pijn voelt. Zo nodig kan een kalmeringsmiddel via het infuus worden gegeven. Zodra het behandelingsprotocol afgerond is wordt de naald verwijderd.

Na de behandeling ga je nog even naar de uitslaapkamer.

Aandachtspunten na de behandeling

Luister naar de signalen van jouw lichaam. Bovendien is het verstandig je aan de onderstaande adviezen te houden.

  • Wissel regelmatig, om de 20 minuten, verschillende houdingen af.
  • Regelmatig wandelen, kortdurend zitten (in goede zithouding) en zo nodig enkele malen per dag kortdurend liggen;
  • Niet vooroverbuigen of de rug zijwaarts draaien. Bij cervicale nucleoplasty het hoofd niet plotseling draaien;
  • De eerste vier tot zes weken mag je niet tillen en geen zware voorwerpen dragen;
  • De eerste tijd terughoudend zijn met zelf autorijden. Korte stukjes meerijden mag wel maar beperk dit zoveel mogelijk;
  • Geen behandeling door chiropractor of manueel therapeut gedurende de eerste 3 maanden;
  • De eerste week niet zwemmen. De eerste week niet fietsen, na een week mag je weer fietsen, maximaal een half uur.

Na vier weken

Je mag gaan starten met fysiotherapie. De fysiotherapeut kan jou ondersteunen met passende oefeningen. Een verwijzing is niet nodig, je kunt zelf een afspraak maken. Check je verzekering voor de vergoeding.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je nog vragen, neem dat contact op met de polikliniek pijnbestrijding, telefoon 040 - 286 48 61.