Lumbale Sympaticus Blokkade

Pijnbestrijding

Download / print

Je hebt samen met jouw behandelend arts gekozen voor een behandeling waarbij een blokkade gemaakt wordt van een zenuw in de onderrug. Om  je zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op deze behandeling is deze informatie gemaakt.

Wat is een lumbale sympaticus blokkade

Een lumbale sympaticus blokkade is een onderbreking van een gedeelte van het onwillekeurige zenuwstelsel in de onderrug. Het onwillekeurige zenuwstelsel regelt allerlei lichaamsfuncties waar we normaal niet op letten, zoals de hartslag, bloeddruk en het transpireren.
Dit deel van het onwillekeurige zenuwstelsel ligt naast de wervelkolom ter hoogte van de navel. Een blokkade van de betreffende zenuw verbetert de doorbloeding in jouw been en voet, wat kan leiden tot pijnvermindering. Een lumbale sympaticus blokkade kan zinvol zijn bij problemen met de bloeddoorstroming in het been, sympathische reflexdystrofie, bepaalde zenuwpijnen zoals fantoompijn en bepaalde vormen van rugpijn.

 

Proefblokkade en definitieve blokkade

De pijnbestrijder probeert eerst vast te stellen door welke zenuw de pijn  door gegeven wordt. Alleen als deze proefbehandeling een positief resultaat geeft wordt een definitieve behandeling gedaan.

Voor de behandeling

  • De behandeling vindt plaats onder röntgendoorlichting. Als je zwanger bent of zou kunnen zijn, geef dit dan van tevoren door!
  • Gebruik je bloedverdunners of een antistollingsmiddel, dan is het noodzakelijk dat deze medicatie wordt aangepast. Je krijgt de informatie hierover op de polikliniek.

De behandeling

Het kan zijn dat je via de dagopname in een bed naar de poli komt. Je ligt tijdens de behandeling op jouw buik. Onder röntgendoorlichting wordt met een stift de plaats bepaald waar geprikt moet worden. Daar wordt de huid verdoofd met een injector. Dit is een soort pistooltje dat onder hoge druk de verdoving in de huid plaatst. De zenuwbaan wordt opgezocht middels röntgendoorlichting waarbij er een contrastvloeistof ingespoten wordt. Als de naald goed zit wordt er verdoving ingespoten en/of wordt de naald verwarmd. Het kan enige dagen tot weken duren voor het effect van de behandeling beoordeeld kan worden.

Na de behandeling

  • Na de behandeling ga je met jouw begeleider naar huis. Indien nodig kan jouw begeleider in de centrale hal een rolstoel gaan halen.
  • Twee maanden na de behandeling krijg je een controleafspraak
  • Na de behandeling mag je niet zelf autorijden of aan het openbaar vervoer deelnemen. Dit geldt alleen voor de dag van de behandeling.
  • Je kunt na de behandeling een verdoofd gevoel in de lies of been krijgen. Dit kan geen kwaad en het gevoel komt binnen een paar uur weer terug
  • Andere bijwerkingen kunnen zijn een bloeduitstorting of spierpijn op de plaats waar geprikt is.
  • Er kan een paar dagen napijn optreden. Hiervoor mag je een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol.
  • De inwerktijd van de behandeling kan tot maximaal twee maanden duren. Sommige patiënten reageren sneller en kunnen na een paar weken al resultaat verwachten.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over deze behandeling, neem dan contact op met de Polikliniek pijnbestrijding, telefoon 040 - 286 48 61.