Proefbehandeling pijnbestrijding voor HNP patiënten

Inleiding

Pijnbestrijding is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met alles wat met pijn te maken heeft. De neuroloog of neurochirurg heeft jou onderzocht en wil jou door de pijnbestrijder een proefblokkade laten zetten. Zo kan worden vastgesteld van welk niveau jouw klachten afkomstig zijn. Hiervoor kan de pijnspecialist een proefbehandeling instellen.
Bij een proefbehandeling wordt een zenuw tijdelijk uitgeschakeld door een verdovend middel en eventueel een ontstekingsremmer rondom de zenuw in te spuiten. Hiermee kan de arts het zenuwgeleidingspatroon vaststellen. De plaatselijke verdoving rondom de zenuw is vaak tijdelijk. Daarom kan het zijn dat de pijn na enige tijd weer terug komt.

Vóór de behandeling

  • Neem geen pijnstillers in op de dag van de behandeling. Anders weet je na de behandeling niet of de pijn weg is geweest door de pijnstiller of door de proefbehandeling.
  • Gebruik je bloedverdunners of een antistollingsmiddel, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de poli.
  • Het is belangrijk dat je op de dag van de behandeling pijn hebt. Zonder pijn kun je niet beoordelen of de pijn na de behandeling is weg geweest. Als je geen pijn hebt, bel dan voor een nieuwe afspraak.
  • De behandeling vindt plaats onder röntgendoorlichting. Als je zwanger bent of zou kunnen zijn, geef dit dan van tevoren door!
  • Omdat de behandelkamer steriel is, is het nodig dat je zo kort mogelijk voor de behandeling een bad of douche neemt.
  • Wil je een recente medicijnlijst meenemen.

De proefbehandeling

Onder röntgendoorlichting wordt met een stift de plaats bepaald waar geprikt gaat worden. Daar wordt de huid verdoofd met een injector. Dit is een soort injector waarmee met hoge druk verdovingsvloeistof in de huid wordt gespoten. Je zult hierna het prikken niet meer zo vervelend vinden.

Met een naald wordt wat verdovingsvloeistof rondom de zenuw ingespoten. Bij een behandeling van een hoger nekgebied kan een verdoving van de nek en de hoofdhuid optreden. Dit trekt altijd weg. Als de pijn een aantal uren of dagen (afhankelijk van de werkingsduur van de verdoving) weg is geweest, betekent dit dat de proefblokkade positief is en het zenuwgeleidingspatroon gelokaliseerd is.

Na de proefbehandeling

  • Na de behandeling van de rug en/of nek kun je niet zelf autorijden of met openbaar vervoer reizen (met uitzondering van een taxi). Je mag dus alleen onder begeleiding reizen. Dit geldt alleen voor de dag van de behandeling.
  • Jij en/of jouw begeleider neemt/nemen een rolstoel mee bij de hoofdingang, zodat je na de behandeling daarmee terug gebracht kunt worden naar de hoofdingang of jouw auto.
  • Na een behandeling tegen hoofd- of nekklachten kun je tijdelijk wat duizelig zijn. Dit gaat vanzelf over.
  • Na een behandeling aan de rug kun je een verdoofd gevoel in jouw benen krijgen. Dit kan geen kwaad en het normale gevoel komt weer terug.
  • De pleister of het gaasje mag ‘s avonds weer verwijderd worden.
  • Je kunt direct na de proefbehandeling weer douchen of baden.

Bevindingen noteren

Het is voor de arts noodzakelijk te weten of en hoe lang de pijn is weggeweest. Daarom is het belangrijk dat je na de behandeling goed oplet. Hoe lang de pijn weg is, kan variëren van een aantal uren tot dagen of soms nog langer, afhankelijk van de werkingsduur van de verdovingsvloeistof. Vroeger of later komt de pijn terug.

Schrijf jouw bevindingen op, zodat je niets vergeet door te geven:

  • Ben je pijnvrij geweest en zo ja, hoe lang?
  • Wat is het verschil in jouw bewegingspatroon en activiteiten voor en na de proefbehandeling?