Pijn op de borst (angina pectoris) sneltraject

St. Anna Logo

Heeft u last van pijn op uw borst (angina pectoris)? Dan krijgt uw hart te weinig zuurstof. Het zuurstofgebrek veroorzaakt een pijn die aanvoelt als kramp. Pijn aan de borst kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan deze oorzaak ernstig zijn. Het is dan ook belangrijk dat de oorzaak van de pijn snel wordt onderzocht. Bij het Anna Ziekenhuis kunt u kiezen voor het reguliere onderzoekstraject óf voor een sneltraject. Bij het sneltraject vinden de onderzoeken en het bepalen van het behandelplan op 1 dagdeel plaats. Dit scheelt u veel tijd, ‘geregel’ en onzekerheid.

Helaas is het sneltraject niet voor iedereen geschikt. U komt in aanmerking voor het sneltraject bij pijn op de borst (angina pectoris), als u:

  • jonger dan 60 jaar jaar bent;
  • geen acute klachten heeft;
  • geen voorgeschiedenis heeft met hartklachten;
  • geen last heeft van boezemfibrilleren;
  • een GFR waarde heeft van minstens 60.

Valt u binnen deze categorie en heeft u interesse? Dan kunt u zich aanmelden door te bellen naar onze polikliniek.

 

Sneltraject bij pijn op de borst (angina pectoris) in het Anna Ziekenhuis

De cardiologen van het Anna Ziekenhuis bieden persoonlijke en betrokken hartzorg op een uitstekend niveau. Iedere dag overleggen zij met elkaar over de onderzoeken en de behandeling van hun patiënten. Bij het Anna Ziekenhuis heeft u een ‘eigen’ cardioloog, die u tijdens het hele traject begeleidt.Het Regulier onderzoekstraject bij pijn op de borst valt onder het Waardegedreven Zorg Programma van het Anna Ziekenhuis. Dit betekent dat wij uitkomsten van de behandeling meten die voor u als patiënt van belang zijn. Daarnaast proberen we deze continu te verbeteren.

Het proces

Afspraak maken

Met een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts kunt u via de polikliniek een afspraak maken voor uw sneltraject bij de cardioloog.

    Niet vergeten

  • Verwijzing huisarts/bedrijfsarts

Bloed afnemen

Uw behandeling begint met een afspraak bij de afdeling bloedafname. Hier nemen wij uw bloed af om het te onderzoeken.

Afspraak bij de functieafdeling

Nadat u uw bloed heeft laten prikken, verwachten wij u op de functieafdeling. Hier maken wij een echo van uw hart. Hier vindt ook een inspannings-ECG plaats. Bij een inspannings-ECG observeren wij uw hart terwijl u fietst op een hometrainer. Zo kunnen wij zien hoe uw hart reageert als u zich inspant.

    Niet vergeten

  • Trek een loszittend shirt aan. Dit zit prettiger tijdens de inspannings-ECG.
  • Eventueel kunt u sportkleren meenemen.

Afspraak met de cardioloog

Tijdens een consult met uw cardioloog bespreekt u de resultaten van de onderzoeken. De cardioloog vertelt u of u nog een CT-scan van uw hart moet laten maken.

(Eventueel) CT-scan

Op de radiologie-afdeling heeft u een afspraak voor een CT- hartonderzoek. Er wordt bij dit onderzoek door middel van röntgenstralen een opname gemaakt van het hart en de kransslagaders in uw lichaam.

    Niet vergeten

  • 1 uur voor het onderzoek neemt u een hartslagvertragend medicijn in. Dit medicijn heet Metroprolol.
  • Vanaf 2 uur voor het onderzoek moet u nuchter zijn.
  • Vergeet niet uw sieraden af te doen.
  • Als u (misschien) zwanger bent, vertel dat dan aan de afdeling radiologie.

Afspraak bij de cardioloog

Na het CT- onderzoek heeft u een tweede gesprek met de cardioloog op de poli. Hier wordt met u de uitslag van het CT- onderzoek besproken. Met de resultaten van de onderzoeken proberen wij een diagnose te stellen en een behandelplan te maken.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.