Pijnstilling na de operatie

9559.jpg
St. Anna Logo

Na uw operatie komt u op de uitslaapkamer waar de anesthesie verder uitwerkt. Het kan zijn dat u last krijgt van het operatiegebied of pijn krijgt aan de wond. Om deze pijn tegen te gaan, starten we voor en/of tijdens de operatie al met pijnstilling.  Hierbij houdt de anesthesioloog rekening met het soort operatie en uw gezondheidssituatie. Het kan zijn dat dit niet voldoende is en dat u meer pijnstilling nodig heeft. Door de anesthesioloog wordt dan aanvullende pijnstilling gegeven. In het Anna Ziekenhuis maken we gebruik van een pijnscore om uw pijn te meten. We koppelen een cijfer aan de pijn die u ervaart. Hierbij is 0 geen pijn en 10 de ergst denkbare pijn. Wij meten uw pijn op vaste momenten na de operatie. Patiënten die de eerste dagen na de operatie goede pijnbestrijding hebben gekregen, herstellen vaak beter.

 

Hoe gaat pijnbestrijding na de operatie in zijn werk?

Na de operatie krijgt u op vaste tijdstippen pijnstilling. Pijnstillers kunnen in de vorm van een tablet, zetpil of via het infuus worden toegediend. Bij sommige operaties krijgt u vóór de operatie al pijnstilling op de afdeling. Aan de hand van de pijnmetingen houden we in de gaten of de voorgeschreven pijnstillers voldoende zijn om uw pijn te bestrijden. Als blijkt dat dit niet voldoende is, kunnen we extra of aanvullende pijnstilling geven. Met een morfinepomp kunt u zelf uw pijnstilling regelen. De knop in uw hand moet u indrukken als u pijn heeft. Hier zit uiteraard een veiligheidssysteem ingebouwd, zodat u uzelf geen overdosis kan geven. Op de poli anesthesiologie of de uitslaapkamer bespreken we of u in aanmerking komt voor deze pomp.

Als u dezelfde dag weer naar huis gaat, krijgt u van de anesthesioloog een passend schema voor pijnstilling. U krijgt een recept waarmee u de pijnstilling direct kunt ophalen bij de AnnApotheek. Als u een of meerdere dagen in het ziekenhuis heeft gelegen, krijgt u een recept voor pijnstilling op gebaseerd op hoe de pijnstilling in het ziekenhuis is gegaan.

 

Pijnstilling na de operatie bij het Anna Ziekenhuis

Bij het Anna Ziekenhuis passen we de pijnstilling na de operatie altijd aan uw situatie aan. De pijnstillingsvorm en dosering stemmen wij af op basis van uw pijnscore. Ook als u weer naar huis gaat krijgt u een pijnstillingsschema mee dat past bij de te verwachten pijn na uw operatie. Zo zorgen wij ervoor dat u tijdens en na de operatie voldoende pijnstilling krijgt, zodat u zich zo prettig mogelijk voelt en snel herstelt.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.