Aan het eind van jouw zwangerschap bereidt jouw baarmoeder zich voor op de bevalling. Dit merk je door het regelmatig samentrekken van jouw baarmoeder en soms door het breken van de vliezen. Deze voorweeën komen in het begin om de 4 tot 5 minuten en duren ongeveer een halve minuut. Van deze voorweeën heb je nog niet zo veel last. Als de weeën heviger en pijnlijker zijn en elkaar in kortere tijd opvolgen, begint de ontsluitingsfase. Naarmate de ontsluitingsfase vordert, neemt ook de pijn toe. Iedere vrouw beleeft deze pijn anders. De grootte en ligging van het kind, de bouw van het bekken en het aantal kinderen dat je al gebaard hebt, beïnvloeden ook de pijnbeleving. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat je de pijn van de weeën beter opvangt en de ontsluitingsfase en bevalling mogelijk zonder pijnstilling doorstaat.
Als je pijnstilling nodig hebt tijdens de bevalling, zijn hiervoor drie mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een injectie met een sterk pijnstillend middel in jouw spier. Hierdoor neemt de pijn van ontsluitingsweeën af, maar de pijn gaat niet helemaal weg. Een pijnstillende injectie is meestal niet meer mogelijk als de geboorte van jouw kindje binnen 2 uur wordt verwacht. Je kunt kiezen voor een ruggenprik waarbij je pijnverdovende medicatie krijgt toegediend via een klein slangetje in jouw rug. In enkele gevallen kun je een sterk pijnstillend middel krijgen via een infuus.
Pijnstilling tijdens de bevalling in het Anna Ziekenhuis
In het Geboortecentrum Anna in het Anna Ziekenhuis in Geldrop kun je bij jouw bevalling tijdens de ontsluitingsfase pijnstilling krijgen. Dit kan met een injectie in de spier, met een ruggenprik of in enkele gevallen via een infuus. Ook pijnstilling via een ruggenprik is een 24/7-service. Dat wil zeggen dat een ruggenprik op elke dag van de week en op elk tijdstip van de dag (zowel overdag als ’s nachts) mogelijk is.