Correctie van de bovenoogleden

Inleiding

Deze folder bevat algemene, aanvullende informatie over een correctie van de bovenoogleden. De folder wordt u aangeboden door de plastisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis. De folder heeft niet de bedoeling volledig te zijn, of een gesprek met uw plastisch chirurg te vervangen. Het is goed om u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Doordat u een overschot aan huid heeft van uw bovenoogleden, kunt u klachten krijgen van vermoeide, zware of branderige ogen of hoofdpijn. Soms is er een dusdanig huidoverschot dat uw blikveld beperkt wordt. Ook kan het zijn dat het teveel aan huid u gewoon stoort, zonder dat u bovengenoemde klachten heeft. De plastisch chirurg kan u een correctie van de bovenoogleden adviseren.
Ook de stand van de wenkbrauwen beïnvloedt het huidoverschot van de bovenoogleden. Soms is het daarom noodzakelijk de bovenste ooglidcorrectie te combineren met de wenkbrauwlift of de voorhoofdslift. Zie hiervoor de folder ‘Endoscopische wenkbrauwlift’.

Aandachtspunten vóór de operatie

 • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, dient u (in overleg met uw arts) hier minstens één week voor de operatie mee te stoppen. Neem hiervoor op tijd contact op.
 • Roken is niet toegestaan vanaf 2 weken voor tot 2 weken na de operatie. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing.
 • U mag de dag van de operatie de oogleden niet insmeren of opmaken.
 • U kunt na de operatie niet zelf autorijden; regelt u dus van tevoren vervoer naar huis.

Wat gebeurt er bij de operatie

Vlak vóór de operatie tekent de plastisch chirurg op uw oogleden het operatiepatroon af. Er wordt een reepje huid van de bovenoogleden weggehaald. Indien noodzakelijk wordt dit gecombineerd met het verwijderen van het te veel aan vetweefsel. Vervolgens wordt de huid weer gehecht. Hierna krijgt u kleine pleistertjes op de wond.

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer  45 minuten.

Over het algemeen is de ingreep weinig belastend. De littekens komen precies in de plooi van de bovenoogleden te zitten. Meestal is na enige tijd van de littekens weinig meer te zien.

Na de operatie

Na de operatie kunnen uw oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Patiënten kunnen na de operatie vrijwel altijd gewoon zien.

Leefregels na de operatie

Oogdruppels en zalf
De eerste paar dagen na de operatie kan het zijn dat u de ogen niet helemaal kunt sluiten. Dit kan leiden tot irritatie en/of lichte uitdroging van de ogen. Wij adviseren u ‘dura tears’ oogdruppels en oogzalf te halen bij de apotheek. Hiervoor kunt u bijgevoegd recept gebruiken. Overdag druppelt u uw ogen 4 á 5 maal. ‘s Avonds, voordat u naar bed gaat, brengt u wat oogzalf in uw ogen aan.

Koelen van de geopereerde ogen
De eerste dag na de operatie koelt u de ogen met een licht vochtig washandje uit de koelkast. Ook kunt u een zogenaamde ‘coolpack’ of ‘ijsbril’ gebruiken. De pijn en de zwelling worden dan minder. Deze hulpmiddelen zijn te koop bij de drogist of apotheek.

Verpak de coolpack of ijsbril eerst in een schone doek voordat u deze op de ogen legt. Niets uit de vriezer mag direct op het ooglid worden gelegd! Een pijnstiller is meestal niet nodig.

Douchen
U mag douchen, maar wrijf niet in uw ogen!

Wondverzorging
Laat aangebrachte pleistertjes zitten. Mochten deze er toch afgaan, laat dan de hechting zitten en plak nieuwe pleisters. De hechtingen worden na ongeveer 1 week op de polikliniek plastische chirurgie verwijderd.

Lichamelijke inspanning
Vermijd de eerste 2 weken druk op het hoofd (niet voorover bukken, zwaar tillen of sporten). Mogelijke complicaties en risico’s

Algemene complicaties en risico’s

Een correctie van de bovenoogleden heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals:                                                                                               

 • een nabloeding;
 • het optreden van infecties;
 • stoornissen in de wondgenezing;
 • tijdelijke of blijvende gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied ( de bovenoogleden);
 • lelijke littekengenezing.

Specifieke complicaties

 • Soms komt na de ingreep een meer dan normale lekkage van bloed voor. Dit is meestal niet ernstig (er ontstaat een forse blauwe plek). Het duurt dan wel langer voordat het normale uiterlijk is hersteld.
 • Er kan een met vocht gevulde holte (epitheelcyste) ontstaan in het litteken. Dit komt zelden voor en kan operatief worden gecorrigeerd.

Wanneer neemt u contact op

 • Als u na de operatie koorts krijgt boven de 38,5°C.
 • Bij pijn die niet reageert op pijnstillers.
 • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.

Kosten en vergoedingen

Het is mogelijk dat de behandeling niet of maar gedeeltelijk word vergoed. Informeer daarom bij uw zorgverzekering hoe dit voor u geregeld is.

Informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC): www.nvpc.nl. Onder het kopje ‘Chirurgische bijsluiters’ kunt u extra informatie vinden over de bovenooglidcorrectie. (Let op: in deze bijsluiter staat vermeld dat u een toestemmingsformulier moet ondertekenen; dit is echter niet van toepassing voor behandeling door de plastisch chirurg in het Anna Ziekenhuis.)

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondeling informatie, maar als een aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan uw plastisch chirurg.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met:
polikliniekplastische chirurgie, telefoonnummer 040 - 286 48 5
E-mail:         poli.plastische_chirurgie@st-anna.nl (vermeld altijd uw naam en geboortedatum)

Buiten kantooruren (na 17.00 uur en in het weekend) kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp, telefoonnummer  040 - 286 48 34.