Ganglion

Plastische chirurgie

Download / print

Hier lees je algemene, aanvullende informatie over de behandeling van een ganglion (een gezwollen slijmbeurs). De informatie wordt jou aangeboden door de chirurgen van het Anna Ziekenhuis. De brochure heeft niet de bedoeling volledig te zijn, of een gesprek met jouw chirurg te vervangen. Het is goed om je te realiseren dat voor jou persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wat is een ganglion

Een ganglion is een opgezette slijmbeurs die een zwelling kan geven ter plaatse van de hand, pols, enkel of de bovenzijde van de voet. Het gaat om een zwelling die is gevuld met slijm. Een ganglion is meestal verbonden met het gewrichtskapsel of de peesschede. De zwellingen kunnen variëren in grootte. Er is geen specifieke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion.

De zwelling kan pijnklachten geven, waardoor de kracht in de hand vermindert. Een ganglion is nooit kwaadaardig. Een ganglion wordt kleiner bij rust. Soms kan leegzuigen gevolgd door inspuiting ervan met bijnierschorshormoon het ganglion laten verdwijnen. Meestal echter moet een ganglion operatief worden verwijderd.

De operatie gebeurt onder algehele narcose, onder regionale of onder plaatselijke verdoving. De plastisch chirurg bespreekt met jou van tevoren welke vorm van verdoving voor jou het meest geschikt is of door jou gewenst wordt. Bij een plaatselijke verdoving mag je kort na de operatie naar huis.

Als de operatie onder algehele narcose of onder regionale verdoving plaatsvindt, gebeurt de ingreep in dagbehandeling. Voordat je dan wordt geopereerd, wordt jouw algemene gezondheid onderzocht. Tevens zal een intakegesprek plaatsvinden met een verpleegkundige op de afdeling opname. De secretaresse van de polikliniek maakt hiervoor een afspraak.

Aandachtspunten vóór de operatie

  • Als je bloedverdunnende middelen gebruikt, dien je (in overleg met jouw arts) hier minstens één week voor de operatie mee te stoppen. Neem hiervoor op tijd contact op.
  • Bij algehele narcose en een regionale verdoving mag je 8 uur vóór de operatie niets meer eten of drinken. Alleen als de chirurg een plaatselijke verdoving met jou afgesproken heeft mag je gewoon eten en drinken.
  • Je kunt niet zelf autorijden na de operatie; regel dus van tevoren vervoer naar huis.

De opname

Als de operatie onder algehele of regionale verdoving wordt uitgevoerd word je opgenomen op de afdeling kortverblijf/ dagbehandeling. Het betreft dan een dagopname en je kunt dezelfde dag nog naar huis. Als je onder locale verdoving geopereerd wordt vindt de operatie plaats op de POK (Poliklinische Operatiekamer).

Wat gebeurt er bij de operatie

Vlak vóór de operatie tekent de plastisch chirurg de voorgenomen incisie (=snede) aan. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Tijdens de operatie wordt het ganglion omsneden en wordt dan met het deel van het gewrichtskapsel of peesomhulsel van waaruit deze is ontstaan verwijderd.

Na de operatie

Na de operatie zit er een drukverband om de hand dat 1 dag moet blijven zitten. Na de ingreep kun je een pijnlijke hand hebben, wat je kunt bestrijden met paracetamol (zonodig 6 maal daags 1 tablet van 500 milligram). Als de pijn hiermee niet vermindert, kan het zijn dat door zwelling van de hand het verband te strak is komen te zitten. Je mag het verband dan voorzichtig losser aanbrengen.

Na 1 dag verwijder je het drukverband en doe je een pleister op de wond. Je mag jouw handen na verwijdering van het verband gewoon wassen.

Bij de eerste controle-afspraak op de polikliniek, 10 tot 14 dagen na de ingreep, worden ook de hechtingen verwijderd.

Mogelijke complicaties en risico’s

Deze operatie heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals:

  • risico’s van de narcose (als de ingreep onder narcose plaatsvindt)
  • trombose
  • een nabloeding
  • het optreden van infecties
  • tijdelijke of blijvende gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied.

Wanneer neem je contact op

In de volgende situaties is het belangrijk dat je contact opneemt:

  • Als je na de operatie koorts krijgt boven de 38,5°C
  • Bij zwelling en pijn die niet reageert op pijnstillers.
  • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.

Tijdens kantooruren kun je bellen met de poli plastische chirurgie, telefoonnummer: 040 - 286 48 54.
Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH), telefoonnummer: 040 - 286 48 34.

Kosten en vergoedingen

Het is mogelijk dat de behandeling niet of maar gedeeltelijk wordt vergoed. Informeer daarom bij jouw zorgverzekering hoe dit voor jou geregeld is.

In het Anna leiden we mensen op

Dokters, verpleegkundigen en paramedici kunnen in het Anna Ziekenhuis opgeleid worden. Dit kan betekenen dat jouw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Als jij niet geholpen wil worden door een zorgverlener in opleiding dan kun je dit aangeven bij de dokter die jou behandelt.

Veiligheid is het allerbelangrijkste. Daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gediplomeerde zorgverlener.

De plastisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis werken samen met opleidingscentra en -ziekenhuizen in de regio. En met andere plastisch chirurgen in de regio Zuidoost-Brabant. Dit regiomaatschap heeft de naam ONS plastisch chirurgen.

Heb je nog vragen

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust aan jouw chirurg.

Poli plastische chirurgie:
telefoon: 040 - 286 48 54
e-mail: poli.plastische_chirurgie@st-anna.nl (vermeld altijd jouw naam en geboortedatum)