Mammalokalisatie markering van een afwijking in borst en/of oksel met jodiumzaadje

Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat.

Wat is een mammalokalisatie

Uw behandelend chirurg heeft met u besproken dat in uw borst en/of oksel een radioactief jodiumzaadje geplaatst zal worden. Dit zaadje markeert de precieze plaats van de afwijking in uw borst en/of oksel. Dit wordt ook wel lokalisatie genoemd.

Er kunnen twee redenen zijn om een jodiumzaadje te plaatsen.

  1. De afwijking in de borst is niet goed voelbaar.
  2. Voorafgaand aan de operatie vindt een chemotherapie behandeling plaatsvindt (neo-adjuvante chemotherapie). Door deze behandeling kan de afwijking zoveel kleiner worden, dat deze niet meer voelbaar is en/ of niet meer zichtbaar met mammografie, echografie of MRI.

Voorbereiding

  • Als u bloedverdunners gebruikt, bespreek dit dan vooraf met uw chirurg. Het kan zijn dat u tijdelijk met deze medicijnen moet stoppen.
  • Gebruik op de dag van de afspraak geen bodylotion op uw bovenlichaam.
  • U kunt uw normale kleding dragen. Voor het onderzoek zal de laborant u vragen uw bovenkleding uit te doen.
  • Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent om naar uw afspraak te komen, vragen wij u zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie.

Het plaatsen van het jodiumzaadje

Waar vindt de procedure plaats
De procedure vindt plaats op de afdeling radiologie en wordt uitgevoerd door een radioloog. De afdeling radiologie bevindt zich in het souterrain, route 22.

De procedure
U ligt op uw rug op de onderzoekstafel. De radioloog brengt de afwijking in beeld met behulp van echografie.

De huid van de borst en/of oksel wordt plaatselijk verdoofd, waarna het radioactieve zaadje met behulp van een naald onder echogeleide in de afwijking wordt gebracht. De naald wordt uit de borst of oksel gehaald, het jodiumzaadje blijft achter en er wordt een pleister geplakt op het wondje.

Om vast te leggen dat het jodiumzaadje is geplaatst, worden er röntgenfoto's gemaakt. Het jodiumzaadje kan niet meer verschuiven.

Ondanks de verdoving kan de procedure soms toch nog pijnlijk zijn.

Duur van het onderzoek
De procedure duurt ongeveer 15 minuten.

Risico’s en complicaties
Soms ontstaat een bloeduitstorting, die na verloop van tijd weer verdwijnt. Heel zelden ontstaat een ontsteking.
Het radioactieve jodiumzaadje is niet gevaarlijk voor u of uw omgeving en kan zonder enige problemen, in uw borst en/of oksel blijven zitten. Het jodiumzaadje wordt tijdens de operatie samen met de afwijking verwijderd.

Wanneer moet u contact opnemen

Het is belangrijk om bij koorts, roodheid, zwelling van de borst en/of oksel contact op te nemen met uw behandelend specialist.

Tot slot

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Hebt u nog vragen over de procedure, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem/haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32
Poli chirurgie: 040 - 286 48 72