Embolisatie vleesbomen in de baarmoeder

Uw afspraak

Wat aangekruist is, is op u van toepassing.

 U wordt voor de behandeling verwacht op de afdeling:
………………...dag, datum: …………………………tijd ………………

U kunt zich op de behandeldag melden bij de receptie bij de
hoofdingang.

 Verwachte ontslagdatum:
……………..dag, datum:……………………tussen 9.30 - 11.00 uur

Inleiding

U komt binnenkort voor een embolisatie behandeling van vleesbomen (myomen) in uw baarmoeder naar het Anna ziekenhuis. In deze folder leest u hoe deze behandeling verloopt zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Wat zijn vleesbomen

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels die op verschillende plaatsen in de baarmoeder kunnen voorkomen. Vaak zijn er meerdere vleesbomen in de baarmoeder aanwezig. Vleesbomen komen veel voor. Soms geven ze geen klachten. Als er klachten ontstaan, heeft dit te maken met de ligging, de grootte en het aantal vleesbomen.

Vleesbomen in de baarmoeder

Wat is een embolisatie

Bij een embolisatie worden bloedvaten dichtgemaakt zodat de bloedstroom tegen wordt gehouden. De bloedtoevoer naar de vleesbomen wordt hierdoor afgesloten, waardoor de vleesbomen verschrompelen. Als vleesbomen kleiner worden, verdwijnen bij de meeste patiënten de klachten, met name de hevige bloedingen.

De vleesboom is verschrompeld

Voorbereiding

 • Meld bij uw behandelend arts als u ergens allergisch voor bent.
 • Het kan zijn dat u voor de ingreep moet stoppen met bepaalde medicijnen. Geef daarom bij uw specialist aan welke medicijnen u gebruikt. Het wel of niet stoppen van medicatie zal uw specialist  met    u bespreken.
 • Meld bij uw behandelend arts als u zwanger bent of hierover twijfelt.   De behandeling kan dan niet doorgaan.

U neemt de volgende spullen mee naar het ziekenhuis

 • Wanneer u medicijnen gebruikt, neemt u deze voor een etmaal (24 uur) in de originele verpakking mee.
 • Iets te lezen
 • Nachtkleding, toilettas e.d.

De dag van de behandeling

 • Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de receptie bij de hoofdingang. Onze gastheer/vrouw begeleidt u naar de afdeling waar u wordt opgenomen. In verband met de voorbereiding is het belangrijk dat u op tijd komt.
 • U mag 2 uur voor het onderzoek geen vast voedsel meer gebruiken.
 • Tot een half uur voor het onderzoek mag u wel blijven drinken, echter alleen heldere dranken zoals water, thee of bouillon.
 • U mag uw medicatie gewoon innemen, tenzij uw arts anders met u afgesproken heeft.
 • Op de verpleegafdeling worden gegevens genoteerd zoals bloeddruk, hartslag, lengte, gewicht en temperatuur.
 • Als u bloedverdunners gebruikte, kan het zijn dat er bloed geprikt wordt om de waarden te controleren.
 • Als uw lichaamstemperatuur hoger dan 38ºC is, wordt er overlegd met de radioloog of de behandeling kan doorgaan.
 • Draag geen sieraden. Laat deze liever thuis.
 • Een bril mag opblijven tijdens de behandeling.
 • Contactlenzen, gehoorapparaat en gebitsprothese mag u gewoon inhouden.
 • Op de afdeling scheert u beide liezen ruim met een tondeuse. De verpleegkundige kan u hierbij helpen.
 • Er wordt een infuus ingebracht in de hand of arm.
 • U krijgt voor de behandeling een blaaskatheter.
 • U krijgt een ziekenhuisjasje aan. U kunt uw eigen kleding niet aanhouden, ook uw ondergoed niet. 
 • Ongeveer een half uur voor de behandeling krijgt u een rustgevend tabletje en pijnstilling.
 • U wordt met het bed naar de afdeling radiologie gebracht, waar de behandeling plaatsvindt.
 • De behandeling vindt zoveel mogelijk plaats op de afgesproken tijd. Soms is het noodzakelijk daarvan af te wijken. Het kan zijn dat u eerder of later geholpen wordt.

De behandeling

Het onderzoek en de behandeling worden niet uitgevoerd door uw eigen specialist maar door een interventie-radioloog. Deze is hierin gespecialiseerd.

Op de onderzoekskamer schuift u vanuit het bed op de onderzoektafel. U wordt aangesloten op een ECG-monitor. Hiermee houden wij tijdens het gehele onderzoek uw hartritme in de gaten. Als u iets onaangenaams voelt, bijvoorbeeld pijn of misselijkheid, zeg dit dan meteen.

Beide liezen worden gedesinfecteerd. U krijgt een steriel laken over u heen, uw handen moeten onder het laken blijven liggen in verband met steriliteit.

De radioloog geeft een plaatselijke verdoving in de lies. Daarna zal de radioloog in de liesslagader prikken en een buisje inbrengen. Dat geeft even een drukkend gevoel in de lies. De slagaders van de baarmoeder moeten aan beide kanten behandeld worden. Afhankelijk van het verloop van die slagaders wordt er in een of in twee liezen een buisje ingebracht.

Door het buisje schuift de radioloog een katheter (dun, hol slangetje). Hier voelt u niets van. Als de  katheter op de juiste plaats ligt spuit de arts contrastvloeistof in om de slagaders zichtbaar te maken. U kunt tijdens het inspuiten van het contrastmiddel in heel uw lichaam even een warm gevoel krijgen en het idee hebben dat u plast. Maar dit gebeurt niet echt!

Tijdens het maken van de opnamen kan het zijn dat de radioloog vraagt in te ademen en de adem vast te houden. Er worden vanuit verschillende richtingen opnamen gemaakt. Daarom draait de röntgenbuis om u heen en wordt er met de onderzoektafel geschoven.
Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s goed stil blijft liggen.

De katheter wordt via de bekkenslagaders tot in de bloedvaten van de baarmoeder op de juiste plaats gelegd (zie de afbeelding op de volgende blz.). Dan worden in de bloedvaten van de baarmoeder, die de vleesbomen van bloed voorzien, microscopisch kleine deeltjes gespoten. Hierdoor stopt de bloedtoevoer naar de vleesbomen en zullen deze verschrompelen.

Katheter via de lies naar baarmoeder
Katheter in de slagader bij de vleesboom

Tijdens de behandeling zijn de pijnklachten gering. Kort na de behandeling zult u wel pijnklachten krijgen en u kunt misselijk worden. Zeg dit meteen, zodat er medicijnen voor de pijn gegeven kunnen worden.

De behandeling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Na de behandeling wordt het buisje uit de lies gehaald. Het prikgaatje in de slagader wordt gesloten met een plugje: een Angio-seal™.  Deze ‘plug’ lost in 90 dagen op. U krijgt een kaartje mee waar dit op vermeld staat en u moet dit kaartje gedurende 90 dagen bij u dragen. De reden hiervoor is dat er in principe binnen deze termijn niet op dezelfde plaats in het bloedvat geprikt mag worden.
Daarna schuift u weer in uw eigen bed terug en wordt u naar de afdeling gebracht. U moet dan nog 2 uur blijven liggen met gestrekt been en de hoofdsteun maximaal 30 graden omhoog. Daarna mag u langzaam aan gaan bewegen.

Na de behandeling

De verpleegkundige komt regelmatig bij u langs. Ze controleert de aanprikplaats, bloeddruk en hartslag. Meld meteen aan de verpleegkundige als nu na het onderzoek ergens last van heeft.

De meeste vrouwen ervaren pijn als de bloedtoevoer naar de vleesbomen wordt afgesloten. Dit varieert van lichte tot hevige pijn die enkele uren tot een dag kan duren. U kunt geringe verhoging (tot 38°C) en een wat grieperig gevoel hebben. Ook kunt u misselijk worden. U zult medicijnen krijgen tegen de pijn en de misselijkheid.

Het is belangrijk om veel te drinken, zodat het contrastmiddel snel via uw nieren uitgescheiden zal worden. Na de behandeling mag u weer alles eten en drinken. U blijft 1 dag na de embolisatie in het ziekenhuis.

U komt na 2 en na 6 weken terug voor poliklinische controle bij de gynaecoloog. Na 3 maanden wordt een controle MRI-scan gemaakt.

Regels voor thuis

Na thuiskomst kunnen meestal na een week de normale bezigheden weer worden uitgevoerd. Tijdens de eerste dagen zijn er meestal nog pijnklachten, deze zullen geleidelijk afnemen.

De meeste patiënten krijgen een kleine bloeduitstorting rondom de aanprikplaats. Enige zwelling is ook mogelijk, deze mag echter niet toenemen. In dat geval neemt u contact op met het ziekenhuis. De bloeduitstorting kan ook naar beneden uitzakken. Na ongeveer 6 weken is de bloeduitstorting helemaal verdwenen.

Belangrijk
Als u in de eerste dagen tot een paar weken na de behandeling koorts en/of een sterk ruikende vaginale afscheiding krijgt, kan dit een teken zijn van infectie. U moet dan binnen 24 uur contact opnemen met de gynaecoloog.

Poli gynaecologie     040 -  286 4820   (bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur)
Spoedeisende hulp   040 - 286 4834  (bereikbaar vanaf 17.00 tot 8.30 uur)

Wondverzorging
De verpleegkundige heeft op de aanprikplaats een pleister gedaan. Deze mag u er de volgende dag zelf afhalen. Als het wondje nog niet droog is, moet u er een nieuwe op plakken. Door een vochtige pleister kan infectie van het wondje optreden.

Autorijden/ fietsen
De eerste 48 uur mag u zelf niet autorijden of fietsen. Dit verhoogt namelijk de druk op de lies, waardoor het wondje weer kan gaan bloeden. Als u een aanrijding krijgt binnen 2 dagen na het onderzoek, loopt u het risico dat de verzekeringsmaatschappij u aansprakelijk stelt.

Lichamelijke activiteit
Wij raden u aan de eerste 48 uur na het onderzoek rustig aan te doen. U mag niet zwaar tillen ( max. 5kg) en ook geen zwaar lichamelijke arbeid doen. Ook is het verstandig rustig aan te doen met traplopen, dit geeft meer druk op de lies.
Na deze 2 dagen mag u uw activiteiten weer rustig thuis aan hervatten. Bouw dit geleidelijk aan op.

Baden/ douchen
De eerste week na het onderzoek mag u niet in bad, zwemmen of naar de sauna. U mag wel kortdurend douchen (max. 5min).

Heeft u na het lezen van deze regels voor thuis nog vragen, stel deze dan aan de radioloog na afloop van de behandeling.

Tot slot

Deze folder is bedoeld om u goed te informeren. Heeft u nog vragen over de gegeven informatie of over de behandeling? Neemt u dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kunt u terecht bij uw gynaecoloog.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, stel ze dan gerust.

Belangrijke telefoonnummers

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32
Poli gynaecologie: 040 - 286 48 20