Extravasatie

Wat is extravasatie

Als vloeistof via een bloedvat moet worden toegediend en buiten het bloedvat in de huid terechtkomt, heet dat extravasatie. Dit kan gebeuren als er naast het bloedvat wordt geprikt of als lekkage optreedt.

Wat is er gebeurd

Zojuist heeft u een onderzoek gehad, waarbij u een injectie met vloeistof (contrastvloeistof, radioactieve stof) heeft gekregen. Deze vloeistof werd via een infuus in uw arm in de bloedbaan gespoten. Helaas kwam tijdens deze injectie (een deel van) de vloeistof buiten het bloedvat.

De behandeling

De behandeling is al in de onderzoekskamer gestart. De laborant heeft uw arm gemasseerd en een stevig verband aangelegd. Verder krijgt u de volgende adviezen:

  • Hoog houden: probeer uw arm hoog te houden als u zit of ligt. Laat uw arm dus zo weinig mogelijk naar beneden hangen. Maak regelmatig knijpbewegingen met uw hand. Dit zorgt voor een betere afvoer van het vocht.
  • Koelen: om de eventuele pijn te verzachten kunt u de zwelling tijdens de eerste 24 uur af en toe koelen met koude kompressen. Deze kunt u zelf eenvoudig maken door ijsblokjes in een plastic zakje te doen. Wikkel ze in een droge handdoek of droog washandje en houd dit tegen de zwelling. Er zijn ook zogenaamde ‘cold packs’ verkrijgbaar bij de drogist of bij sportzaken die wat makkelijker in het gebruik zijn.        
    Let op: koel niet langer dan een kwartier en leg het zakje met ijsklontjes of de bevroren cold pack niet rechtstreek op de huid. Wacht minimaal een half uur voordat u weer gaat koelen.

Verloop

Meestal geeft extravasatie weinig tot geen hinder. Soms ontstaat er een harde, pijnlijke zwelling op de plaats waar het infuus gezeten heeft. Uw lichaam voert de vloeistof zelf af. De zwelling verdwijnt dan meestal binnen twee tot vier dagen. Heel soms kunnen de klachten tot een week aanhouden.

Er bestaat een kleine kans op ontstekingsverschijnselen rond de plaats van de injectie. Ook kan het zijn dat u last krijgt van tintelingen, verkramping of gevoelloosheid van de vingers.

Ervaart u één of meerdere van deze klachten? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts of met de spoedeisende hulp (SEH) van het Anna Ziekenhuis. Wilt u bij een eventueel bezoek aan de SEH of de huisarts naar aanleiding van deze klachten deze folder meenemen?

Tot slot

Deze folder is bedoeld om u goed te informeren. Heeft u nog vragen over deze folder, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie.

Met medische vragen kunt u terecht bij de behandelend specialist.

Belangrijke telefoonnummers:

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Spoedeisende hulp (SEH) 040 - 286 48 34
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32
CT kamer: 040 - 286 45 11