Onderzoek en behandeling van de traanwegen (dacryocystografie / dacryocystoplatiek)

Download / print

Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun jij je goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Wat is een dacryocystografie

Het afbeelden van de traanwegen met behulp van röntgenstralen bij klachten van tranende ogen, ontstekingen of vernauwingen.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent jouw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Waar vindt het onderzoek plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Voor het onderzoek meld jij je bij de balie van de afdeling radiologie.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, kun je deze normaal blijven innemen.

Melden
Als je (mogelijk) zwanger bent verzoeken wij jou dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling radiologie.

Kleding
Het is verstandig makkelijk zittende kleding aan te doen.
Wij raden jou aan jouw sieraden thuis te laten.

Voorbereiden
Je mag geen oogmake-up aanbrengen.
Verder is er geen speciale voorbereiding nodig.

Hoe verloopt het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog. Tijdens het onderzoek lig je op de onderzoektafel met het hoofd in een speciaal kussentje. Beide ogen worden verdoofd door middel van oogdruppels. Vervolgens wordt een klein slangetje (katheter) ingebracht in het traankanaal ter hoogte van de ooghoek. Via dit slangetje wordt contrastvloeistof ingespoten om het traankanaal zichtbaar te maken. Dit traankanaal loopt vanaf de ooghoek naar de neusholten. Tijdens het maken van deze opnamen is het belangrijk dat je heel stil ligt en niet slikt. Als een vernauwingen zichtbaar is, kan besloten worden om deze op te rekken (dotteren).

Het dotteren

De behandeling begint met het verdoven van de binnenkant van de neus met een spray. Door het slangetje wordt een draadje (voerdraad) ingebracht. Daaroverheen wordt een ballon opgeschoven. Als de ballon in de vernauwing ligt wordt het ballonnetje opgeblazen waardoor de vernauwing wordt opgeheven.

Afhankelijk van jouw klachten kan de radioloog besluiten om een buisje (stent) te plaatsen om de vernauwing open te houden. Deze wordt over hetzelfde draadje opgeschoven. Er wordt een afspraak gepland voor over 4 weken om deze weer te verwijderen.

Nazorg

Na het onderzoek kan het oog rood en geïrriteerd zijn, daarom mag je niet zelf autorijden/fietsen na het onderzoek! Soms kan er een lichte neusbloeding optreden.

Na dotter/ stent behandeling
Je mag de eerste week de neus niet snuiten maar alleen ophalen.
Je krijgt een recept mee voor medicatie (antibiotica en oogdruppels) die je na de behandeling moet gebruiken.

Hoe kom je aan de uitslag

Een radioloog beoordeelt het onderzoek en maakt hiervan een schriftelijk verslag. Je kunt bij jouw behandelend specialist terecht voor de uitslag.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is bedoeld om jou goed te informeren over het komende onderzoek. Heb je nog vragen over de gegeven informatie of over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend specialist.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant jou nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je op dat moment nog vragen hebt, kun je deze ook aan hem/haar stellen.

 

Belangrijke telefoonnummers

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32
Poli oogheelkunde: 040 - 286 48 25