Revalidatie na een knieprothese

chevron_left Orthopedie
9893.jpg

Waarom kiezen voor Revalidatie na een knieprothese?

  • Uw specialist dichtbij
  • Revalideren in groepsverband
  • Oefeningen in de app
St. Anna Logo

Als u een nieuwe knie heeft gekregen, start u kort na de operatie al met revalideren. De fysiotherapeut komt bij u langs op de afdeling. Samen probeert u te lopen en oefeningen te doen. U blijft meestal maar 1 nacht in het ziekenhuis. De dagen na de operatie worden de oefeningen steeds verder uitgebreid. Zo kunt u binnen een paar dagen meestal weer (trap)lopen met krukken of een rollator. Ook, krijgt u van uw specialist een verwijzing mee voor fysiotherapie. U kunt revalideren bij een fysiotherapeut bij u in de buurt, op de polikliniek fysiotherapie van het Anna Ziekenhuis of bij Anna TopSupport

Knierevalidatie in een groep 

Kiest u na het plaatsen van een nieuwe knie voor revalidatie bij het Anna Ziekenhuis? Dan revalideert u in een groep op de polikliniek Fysiotherapie. Met persoonlijke oefeningen en groepsoefeningen verbeteren we uw beweeglijkheid, spierkracht en de stabiliteit van uw knie. Daarnaast ligt de focus op goed lopen en het verbeteren van uw conditie. Zo kunt u snel weer werken, sporten en uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.

Lopen met krukken na een knieoperatie

De eerste weken na het plaatsen van een nieuwe knie loopt u op krukken. Hoe lang u met krukken loopt bespreekt u met de fysiotherapeut. De eerst 4 weken loopt u vaak met 2 krukken en daarna 2 weken met 1 kruk. Bij een goed looppatroon kunt u het lopen met krukken eerder afbouwen.

_08 st anna ervaringsverhaal pieter loijens 290120.jpg

Pieter kreeg een nieuwe knie

“Je moet geduld hebben en niets forceren in het begin.”

Lees verder

Met een nieuwe knie oefeningen doen om de knie te versterken

Het is belangrijk om de spieren rond uw knie te versterken. In onze Patient Journey app vindt u veel oefeningen die u helpen bij uw revalidatie. In de app staat ook allerlei uitgebreide informatie en een filmpje over revalideren na een knieprothese. Handig om op zak te hebben en snel te kunnen raadplegen.

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt revalidatie met een knieprothese?

Revalideren na het plaatsen van een nieuwe knie kan 6 tot 12 maanden duren.

Wanneer moet ik contact opnemen als ik pijn of klachten na mijn knieoperatie heb?

Als u koorts krijgt in de eerste 3 maanden na de operatie neemt u contact op met het Anna Ziekenhuis. Ook als de wond lekt, uw nieuwe knie dik, rood of pijnlijk wordt, of als de stand van uw knie verandert, neemt u contact op.

Kan ik sporten met een nieuwe knie?

Niet alle sporten zijn geschikt met een knieprothese. Wandelen, zwemmen, golfen en fietsen met een nieuwe knie kunt u vaak gewoon doen. Sporten zoals basketbal, voetbal, joggen en volleybal na een knieoperatie raden artsen af. Overleg met uw fysiotherapeut wat uw wensen zijn en welke sport voor u mogelijk is.

App met oefeningen Anna Ziekenhuis

Uitgebreide informatie over revalidatie na een nieuwe knie vindt u in onze Patient Journey app.

Het proces

Naar huis na uw knieoperatie

Als u wordt ontslagen uit het ziekenhuis kunt u doorgaan met de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt geleerd. Deze vindt u ook in de app. Na uw ontslag komt u 8 weken later weer naar het Anna Ziekenhuis voor controle.

Fysiotherapie na uw knieoperatie

Het is verstandig om zodra u weer thuis bent te starten met fysiotherapie voor uw knie. Met de juiste begeleiding bent u sneller weer op de been. U kunt revalideren bij een fysiotherapeut bij u in de buurt, op de polikliniek Fysiotherapie van het Anna Ziekenhuis, of bij Anna TopSupport.

 

Informatie fysiotherapie St. Anna

Contact met verpleegkundige van de afdeling

Ongeveer een week na uw ontslag uit het ziekenhuis neemt de orthopedieconsulent contact met u op.

Extra oefeningen om de knie te versterken

In de weken na het plaatsen van de knieprothese mag u steeds nieuwe knie-oefeningen doen. Gebruikt u de Patient Journey app? Dan krijgt u een seintje als u met nieuwe oefeningen voor de knie mag starten. Voor de oefeningen kunt u video’s in de app bekijken.

Download de app

Fietsen met een nieuwe knie

Als u voor de operatie ook al regelmatig fietste, mag u na de knieoperatie ook weer fietsen. U moet wel voldoende controle hebben over uw been.

Autorijden na een knieoperatie

Om gas te kunnen geven, te schakelen en te remmen moet u goede controle hebben over uw been. Meestal kunt u 6 weken na het plaatsen van de nieuwe knie weer autorijden.

Weer aan het werk na een knieoperatie

Wanneer u weer kunt werken, hangt af van het soort werk dat u doet. Iedereen heeft een eigen tempo voor het herstel na een knieprothese. U kunt met uw fysiotherapeut overleggen wanneer werken weer verstandig is.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.