Spreidbroekje bij heupdysplasie

9893.jpg
St. Anna Logo

Spreidbroekjes zijn onderdeel van de behandeling van heupproblemen bij baby's. Het spreidbroekje zorgt ervoor dat de beentjes gespreid worden en in spreidstand blijven.

Een normaal heupgewricht

Een heupgewricht bestaat uit twee delen: een heupkop en een heupkom. Het heupgewricht is een kogelgewricht: de kop van het dijbeen kan draaien in de heupkom. De heupkom is diep genoeg om de kop te omvatten en voldoende steun te geven.

Heupdysplasie

Een goed ontwikkeld heupgewricht heeft een ronde, diepe kom, die de kop van de heup goed overdekt. Bij heupdysplasie is de heupkom ondiep. De heupkom kan zo ondiep zijn dat de heupkop zich kan verplaatsen in de ondiepe kom. Dat noemen we subluxatie. Het kan zelfs zijn dat de heupkop volledig uit de kom glijdt. Dan is er sprake van een heupluxatie.

Bij heupdysplasie is de heup vaak wat stijver omdat het lichaam op deze manier probeert de heup in de kom vast te houden. Heupdysplasie is geen pijnlijke aandoening, maar als het niet behandeld wordt kan het later artrose veroorzaken. Hieronder ziet u een aantal afbeeldingen van het heupgewricht

Behandeling     

De orthopeed bepaalt op basis van lichamelijk onderzoek en de leeftijd van uw kind welke spreidvoorziening het beste is. Hierna wordt bij uw kind een spreidbroekje aangemeten. Het spreidbroekje zorgt ervoor dat de benen gespreid worden en in spreidstand wordt gehouden. Hierdoor wordt de heupkop op de juiste plek in de heupkom gebracht en wordt het gewricht gestimuleerd zich op de juiste wijze te ontwikkelen.

Wij gebruiken 2 soorten spreidvoorzieningen:

  • de Campspreider;
  • de Pavlik-bandage.

Lees voor meer informatie in onze folder.

Instructievideo's 

 

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

 

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

 

 

 

 

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.