Naarmate we ouder worden, verandert de ooglens en wordt minder helder en troebel. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Deze vertroebeling van de ooglens wordt 'staar', 'cataract' of ouderdomsstaar genoemd en kan in beide ogen optreden. Iedereen die ouder wordt, krijgt ermee te maken.
Ouderdomsstaar is een 'normaal' verouderingsproces en is goed te behandelen met een operatie. Er bestaan geen medicijnen tegen staar. Een staaroperatie kan, wanneer de rest van uw oog gezond is, uw gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen.
Staaroperatie in het St. Anna Ziekenhuis
In het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop kunt u bij onze oogartsen terecht voor een staaroperatie. Bij een staaroperatie haalt de oogarts uw eigen lens uit uw oog en vervangt deze door een helder, kunststof implantlens. Dit lensje gaat in principe de rest van uw leven mee. De oogarts opereert altijd maar 1 oog per operatie. Een staaroperatie vindt altijd plaats in dagbehandeling. U ondergaat de ingreep meestal met een plaatselijke druppelverdoving in het oog. Maar ook een verdovingsinjectie achter het oog of algehele verdoving (narcose) is mogelijk. Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie nog goed te ondergaan. Onze oogartsen streven ernaar dat u na de staaroperatie zo scherp mogelijk kunt zien. We kunnen echter nooit garanderen dat een bril na de operatie overbodig is.