St. Anna Logo

Een stellatumblokkade is een behandeling die verschillende pijnklachten kan verhelpen. Bijvoorbeeld zenuwpijn in de onderkaak, nek, schouders, borst, arm en hand. Maar ook voor bepaalde soorten hoofdpijn, temperatuurverschil of overmatige transpiratie in de arm of hand kan een stellatumblokkade een oplossing zijn.

 

Wat is een stellatumblokkade?

Een stellatumblokkade is een onderbreking van een zenuwknoopje (ganglion stellatum) in de hals. Dit is een gedeelte van het onwillekeurige zenuwstelsel. Uw arts probeert met proefblokkades vast te stellen welke zenuw de pijn beïnvloedt. Als de proefbehandeling een positief resultaat geeft, starten we de definitieve behandeling.

 

Stellatumblokkade bij het Anna Ziekenhuis

Op de polikliniek pijnbestrijding doen we er alles aan om uw pijnklachten tegen te gaan. De polikliniek pijnbestrijding van het Anna Ziekenhuis is door de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie (NVA) gecertificeerd als pijnkliniek. De NVA hanteert hierbij criteria voor de organisatie, uitvoering van behandelingen en opleidingseisen van betrokken medische professionals. U kunt er dus vanuit gaan dat u een stellatumblokkade krijgt in een veilige omgeving.

Het proces

Voor de behandeling

Als u een antistollingsmiddel gebruikt en via de trombosedienst wordt gecontroleerd, is het noodzakelijk dat u contact opneemt met de trombosedienst. U hoeft voor de behandeling niet nuchter te zijn. U kunt na de behandeling niet autorijden of met het openbaar vervoer reizen. Zorg er daarom voor dat er iemand is die u na de behandeling thuis kan brengen.

    Niet vergeten

  • Meld het als u zwanger bent.
  • Neem iemand mee die u kan begeleiden.

De behandeling

U ligt tijdens de behandeling op uw rug. We tekenen de plaats van de behandeling af. De huid wordt plaatselijk verdoofd met een injector, een apparaat waarmee met hoge druk verdovingsvloeistof in uw huid wordt gespoten. Met behulp van echografie zoeken we de zenuwknoop in de hals en behandelen we deze. U krijgt een pleister of gaasje op de plaats waar u geprikt bent.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u met uw begeleider mee naar huis. De dag van de behandeling kunt u niet zelf autorijden of met het openbaar vervoer reizen. De pleister of het gaasje mag u ’s avonds verwijderen en u mag na de behandeling weer douchen. Ernstige complicaties komen zelden voor. Direct na de blokkade kunnen wel bijwerkingen optreden zoals bloeduitstorting, heesheid, slikklachten, loopneus, hangend ooglid of wazig zien. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk.

Goed om te weten
Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.