Sterilisatie van de vrouw via laparoscopie

9893.jpg
St. Anna Logo

Wanneer u besloten heeft dat u geen kinderen (meer) wilt krijgen, kunt u sterilisatie als anticonceptiemethode overwegen. Bij een sterilisatie van de vrouw sluit de gynaecoloog tijdens een kleine operatie de eileiders af. Hierna kunnen bij geslachtsgemeenschap de zaadcellen de eicel niet meer bereiken en de eicel kan zich niet meer naar de baarmoeder toe bewegen. Zo kan geen bevruchting en dus geen zwangerschap ontstaan. De ingreep is in principe onherroepelijk en meestal niet te herstellen. Omdat niet alle zorgverzekeraars een sterilisatie (volledig) vergoeden raden wij u aan om uw verzekeringspolis hierop na te kijken en eventueel te overleggen met uw verzekeraar.

 

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk?

Voorafgaand aan uw sterilisatie bespreekt u tijdens uw bezoek aan de polikliniek gynaecologie in Geldrop met een van onze gynaecologen uw wens tot sterilisatie. U krijgt uitgebreid informatie over de ingreep, de voor- en nadelen en de consequenties, zodat u de beslissing zorgvuldig kunt nemen. Ook overlegt u op welke manier de gynaecoloog de eileiders zal afsluiten. Meestal gebeurt dit door het plaatsen van klemmetjes op de eileiders. Als het niet lukt om een clip te plaatsen, kan worden gekozen voor het dichtbranden van de beide eileiders. Beide methoden zijn effectief. De gynaecoloog voert de sterilisatie bij u uit via een kijkoperatie in de buikholte (laparoscopie). Als de eileiders daarbij niet goed zichtbaar zijn, is eventueel een buikoperatie nodig. Soms blijkt tijdens de ingreep dat de met u afgesproken methode niet uitvoerbaar is. Als u niet wilt dat de arts een andere methode toepast dan vooraf is afgesproken, kunt u dit voorafgaand aan de ingreep kenbaar maken.

 

Wat zijn de gevolgen van een sterilisatie?

Behalve het afsluiten van de eileiders wijzigt er na de sterilisatie zo goed als niets in uw lichaam. Uw hormoonspiegels blijven nagenoeg hetzelfde en onbevruchte eicellen komen in de buikholte terecht en vergaan. In psychologische, hormonale en seksuele zin verandert er niets. Uw menstruaties zijn na de sterilisatie eventueel wel heviger als u voorheen de pil als anticonceptiemiddel gebruikte. Sterilisatie van de vrouw is een succesvolle anticonceptiemethode. Desondanks is zwangerschap nooit voor 100% uitgesloten. Soms herstelt een eileider spontaan en is de eileider weer toegankelijk voor een eicel en de zaadcellen. Een enkele keer kunnen twijfels ontstaan of de ingreep naar wens is verlopen, omdat de eileiders niet goed te zien waren. Dit zal de arts na de ingreep direct aan u vertellen. Als het nodig is maakt u een afspraak voor een onderzoek om de toegankelijkheid van de eileiders te testen. 

 

Sterilisatie van de vrouw in het Anna Ziekenhuis

Een sterilisatie via een kijkoperatie (laparoscopie), vindt in het Anna Ziekenhuis plaats in dagbehandeling. Tijdens de operatie krijgt u een korte algehele verdoving (narcose). In totaal verblijft u voor de ingreep en de nacontrole een halve dag in ons ziekenhuis. Aan een sterilisatie kunnen voor u kosten verbonden zijn als uw ziektekostenverzekeraar de ingreep niet of slechts deels vergoedt. U kunt het beste hierover vóór de ingreep contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.