St. Anna Logo

Een TIA (transient ischaemic attack) is een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen. Een TIA kan een voorbode zijn van een naderende beroerte. U kunt een TIA zien als een waarschuwing: er is mogelijk iets te doen aan de oorzaak om zo een ergere aandoening te voorkomen. Het is hierbij belangrijk dat u zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat voor onderzoek en eventueel behandeling.

 

Behandeling bij TIA en CVA in het Anna Ziekenhuis

In het Anna Ziekenhuis in Geldrop hebben we een lange traditie in het onderzoeken, voorkomen en behandelen van een TIA en een beroerte. Als u een TIA heeft gehad, kunt u na een telefoontje van uw huisarts, meestal de volgende dag terecht op onze TIA-polikliniek. Hier doorloopt u binnen 1 dag alle noodzakelijke diagnostische onderzoeken. Na afloop krijgt u diezelfde dag de uitslag en u hoort hoe uw behandeling er uit gaat zien. Een TIA wordt meestal behandeld met medicijnen. Deze medicijnen remmen het samenklonteren van bloedplaatjes af die een verstopping kunnen veroorzaken. Daarnaast schrijven we bijna altijd medicijnen voor om uw bloeddruk en cholesterol te verlagen. U kunt in sommige gevallen ook antistollingsmiddelen krijgen die het bloed dunner maken. U wordt in dit geval gecontroleerd door de trombosedienst. Soms is een operatie aan een halsslagader nodig. De plek in de ader wordt dan schoongemaakt of vervangen door een kunststofbuisje (stent). Daarnaast krijgt u altijd leefregels mee die vooral gericht zijn op het voorkomen van een beroerte.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.