Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen

St. Anna Logo

Als uw kind klachten heeft als gehoorverlies en oorpijn en regelmatig middenoorontstekingen heeft, komt dit meestal doordat de buis van Eustachius niet goed werkt. Deze buis vormt de verbinding tussen de middenoorholte en de keelneusholte. Zolang de buis van Eustachius niet goed werkt, kan het vocht uit het middenoor niet afvloeien. Dat is wel nodig om de klachten van uw kind op te heffen. De enige afvloeiingsweg is dan het trommelvlies. Dit scheurt soms spontaan open. De KNO-arts kan ook kunstmatig een gaatje of sneetje in het trommelvlies maken. Zo kan het overtollige vocht of slijm uit het oor weglopen, waarna uw kind weer beter kan horen. De arts plaatst een trommelvliesbuisje in de snee om het gaatje wat langer open te houden. Zo komt het slijmvlies in het middenoor tot rust en zal de buis van Eustachius zich herstellen.

 

Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen in het Anna Ziekenhuis

Het inbrengen van trommelvliesbuisje gebeurt in het Anna Ziekenhuis in Geldrop in dagbehandeling. Dat betekent dat uw kind niet hoeft te overnachten in het ziekenhuis, tenzij de KNO-arts iets anders met u afspreekt. Uw kind ondergaat de ingreep onder algehele verdoving (narcose). Uw KNO-arts plaatst de trommelvliesbuisjes. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als ouder kunt u tijdens het verblijf in het ziekenhuis bij uw kind blijven, behalve tijdens het plaatsen van de buisjes. U kunt wel bij uw kind zijn bij het onder narcose brengen en na de operatie op de uitslaapkamer, zodat uw kind u direct ziet als het wakker wordt.

Het proces

Afspraak met de anesthesioloog voor de verdoving

Voor de ingreep spreekt u met de anesthesioloog over de verdoving die uw kind krijgt. Gebruikt uw kind medicijnen, dan meldt u dit. U hoort ook op welke datum de ingreep plaatsvindt. Weet u nog geen tijd, dan belt u de dag voor de ingreep naar de kinder-jeugdafdeling om het tijdstip te vragen.

  Niet vergeten

 • Medicatie melden

Afspraak op de geneesmiddelenpoli

Als uw kind medicijnen gebruikt, krijgt u voor uw kind een afspraak bij de geneesmiddelenpoli van ons ziekenhuis. Hier bespreekt u met de apothekersassistent de medicatie van uw kind en de pijnstillers die uw kind na de operatie wel of juist niet mag innemen. In geen geval aspirinepreparaten, want deze verhogen de kans op nabloedingen. Dus geen aspirine, witte kruispoeders, APC, Dolviran, kinderaspirine en óók geen Sinaspril.

  Niet vergeten

 • Geen aspirinepreparaten

Voorbereidingen thuis

Al is uw kind nog zo klein, probeer uit te leggen wat er gaat gebeuren. Begint u daarmee vanaf een week tot enkele dagen vóór de ingreep. Om braken tijdens de narcose te voorkomen, mag uw kind vanaf een bepaald tijdstip vóór de operatie niet meer eten of drinken. U volgt hierbij de instructies van de anesthesioloog. Moet u een dag vóór de ingreep naar de kinder-jeugdafdeling bellen voor het tijdstip van de ingreep, dan krijgt u via de secretaresse instructies voor het nuchter zijn.

  Niet vergeten

 • Vertel uw kind wat er gebeurt
 • Zorg dat uw kind nuchter is

Voorbereidingen op de dag van de ingreep

In de meeste gevallen vindt de ingreep ‘s ochtends vroeg plaats. We verwachten u en uw kind dan uiterlijk om 7.30 uur in de liftenhal op de 2e etage. Soms wordt een ander tijdstip met u afgesproken. U geeft uw kind vlak voor vertrek naar het ziekenhuis een zetpil Paracetamol. In de bijsluiter vindt u welke dosering u mag geven op basis van het gewicht en/ of de leeftijd van uw kind. Op de afgesproken tijd komt met uw kind naar de kinder-jeugdafdeling. Zorgt u ervoor dat uw kind (als dat kan) vlak vóór de ingreep goed uitplast.

  Niet vergeten

 • Zetpil Paracetamol geven
 • Uw kind laten uitplassen

Naar de operatieafdeling

U brengt uw kind samen met de verpleegkundige naar de operatieafdeling. Als ouder mag u erbij zijn als wij uw kind onder narcose brengen. U kunt niet bij de ingreep aanwezig zijn. De operatieassistent vertelt u waar u tijdens de ingreep kunt wachten.

Het inbrengen van trommelvliesbuisjes

De KNO-arts maakt een sneetje in het trommelvlies en zuigt het slijm uit het middenoor. Daarna schuift de arts het trommelvliesbuisje in het sneetje, zoals een boordenknoopje in een knoopsgat. Hierdoor ontstaat weer een normale luchtdruk in het middenoor en kunnen het slijmvlies en de buis van Eustachius weer normaal functioneren. Het gaatje in het trommelvlies rond het buisje sluit zich vanzelf na 2 weken. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.

Na de ingreep

U wacht op uw kind op de uitslaapkamer. Na het plaatsen van de trommelvliesbuisjes brengen we uw kind naar de uitslaapkamer. U bent erbij als uw kind wakker wordt. Uw kind gaat door het plaatsen van de trommelvliesbuisjes meteen beter horen.

Naar huis

Uw kind mag naar huis als de KNO-arts uw kind heeft gecontroleerd en de toestand van uw kind goed is. Als alles goed gaat, hoeft uw kind niet meer terug naar de kinderafdeling. U krijgt informatie voor pijnbestrijding. Tijdens het ontslaggesprek komt ook aan de orde wat u thuis kunt verwachten, waar u bij uw kind op moet letten, en wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis. U krijgt leefregels mee voor uw kind.

  Niet vergeten

 • Leefregels
 • Pijnstilling geven
Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.